כלל פיננסים: "האינפלציה בדרך, בנקים מרכזיים בעולם יאלצו להעלות את הריבית"
מסקר של פירמות הסוחרות באופן ישיר מול הפד באג"ח ממשלתי אמריקאי עולה כי 15 מתוך 16 מהם מאמינות כי הפד לא יעלה את הריבית מעל 0.25% לפחות עד לסוף השנה ובסבירות גבוהה לא עד לפני המחצית השנייה של 2010, זאת בניגוד למגולם בחוזים העתידיים כי כבר בחודש נובמבר הקרוב יש סיכוי של 58% להעלאת ריבית. כך שהסקר מצביע שהספקולציות להעלאת ריבית שגויות. כך אומר אמיר כהנוביץ, כלכלן מאקרו בכלל פיננסים, בסקירה שפרסם היום.
"למרות שכל הצדדים מאמינים כי תהיה העלאת ריבית מועד ההעלאה הוא קריטי ביותר לתמחור ני"ע ולהערכות הצמיחה הכלכלית. אם ההעלאה אכן תידחה עשוי להיות תיקון כלפי מעלה במחירי האג"ח הממשלתיות וזאת למרות חוסר האטרקטיביות שלהן בטווח הארוך בשל החובות הכבדים של הממשל ועליית אטרקטיביות האלטרנטיבות".
כהנוביץ' מעריך כי כל עוד חשש לאינפלציה יהיה נמוך, בעיקר על רקע ירידת מחירי הבתים בארה"ב ושיעורי האבטלה הגבוהים, סביר שהעלאת הריבית תדחה. עם זאת, נזכיר כי נתוני קיצוץ מספר המשרות שפורסם בשבוע שעבר, שהצביעו על התמתנות, ועליית מחירי הסחורות בעולם היו בין הגורמים המרכזיים לעליית הציפיות להעלאת ריבית. השבוע ימשיכו להתפרסם נתוני מאקרו, הן על מספר דורשי העבודה והן על השינוי ברמות המלאים, שישפכו אור נוסף על כיוון הלחצים האינפלציוניים.
בינתיים, אגב, הריבית עולה. "אפשר להמשיך ולהתווכח עוד הרבה זמן אם תעלה או לא, בינתיים הצפי להעלאת ריבית מעלה דה פאקטו את הריבית ללווים שריבית הליבור, הריבית הבינבנקאית, עלתה בשיעור החד ביותר מזה כמעט 3 חודשים והגיעה ל-0.65%".
כהנוביץ' מזכיר כי ההלוואות הבין-בנקאיות התכווצו באופן משמעותי מאז תחילת המשבר ונעצרו כמעט לחלוטין עם נפילת ליהמן ברדרס, זאת לאחר שלבנקים נרשמו מחיקות שהצטברו עד כה ל-1.47 טריליון דולר. אך מאז חודש אוקטובר חזרה הליבור לרדת. מרווח ה-TED SPREAD המודד את מצוקת הנזילות בבנקים דרך גובה המרווח בין ריבית הליבור לריבית אג"ח ל-3 חודשים חזר להתרחב, לראשונה מזה 5 ימים, ומעיד על החמרת הנזילות.
היום בשעה 17:00 יתפרסמו בארה"ב השינוי במלאים הסיטונאים בחודש אפריל שצפויים להצביע על ירידה של 1.2%, זאת לאחר שבחודש מרץ ירדו ב-1.6% ובפברואר ב-1.7%. ירידה במלאים עשויה להגיע הן דרך התכווצות בתפוקה או דרך עלייה בצריכה. בין כך או כך, "ירידה במלאים הכרחית לחזרה לצמיחה, אף שתצביע גם על התכווצות חדה יותר ברבעון הנוכחי. כמו כן, רמת המלאים חשובה להערכת האינפלציה, וכאשר המלאים נמוכים יותר גובר החשש לעליות מחירים".
לסיכום, אומר כהנוביץ', "החשש מאינפלציה גובר והוא עצמו גורם לאינפלציה ולכן, כבר לא משנה מה נגיד או נתפלסף האינפלציה תגיע. לבנקים המרכזיים בעולם יעמדו שתי ברירות, אינפלציה גבוהה או ריבית גבוהה, שתי אפשרויות רעות בהחלט לצמיחה ולשוק ההון, בין שתי האפשרויות יעדיפו הבנקים המרכזיים את הריבית. המשחק עובר למגרש הביתי של הבנקים המרכזיים".