חדשות טובות לשותפות בתמר: מחירי הגז הטבעי שינו כיוון בעוצמה צפונה

תעודת הסל UNG, העוקבת אחרי הסקטור, זינקה בימים האחרונים ממחיר של 13 ל-16.93 דולר תוך קפיצה מרשימה במחזורים, זינוק של 30%
קובי ישעיהו |

מחירי הסחורות שינו כיוון בחודשים האחרונים והחלו לטפס, בעקבות סימני ההתאוששות ההולכים ומתרבים בכלכלה הגלובלית. כך, מחירי הנפט למשל, סימנו תחתית לקראת סוף 2008 סביב מחיר של 34-35 דולר לחבית ומאז הם החלו לעלות, כשמחיר מאיץ למעלה בימים האחרונים ומתקרב ל-60 דולר לחבית. גם מחירי סחורות אחרות זינקו בחודשים האחרונים, כגון מחיר הנחושת והסוכר.

הגז הטבעי, נזכיר, פועל בקורלציה גבוהה מאוד למחירי הנפט בדרך כלל (בהסתכלות היסטורית ארוכת טווח). מחירי הגז טיפסו לשיא של 13.69 דולר למיליון btu (יחידת המדידה לגז טבעי) ביולי 2008, בתזמון כמעט מושלם לעליית מחירי הנפט הגולמי לשיא של קצת יותר מ-144 דולר, ולאחר מכן עשו את כל הדרך דרומה עד למחיר של קרוב ל-3 דולר בתחילת החודש, נפילה של כ-80% אחוז.

במחיר כל כך נמוך, למפיקות הנפט הגדולות, כמו צ'ייספיק (Chesapeake Energy ) או דבון (Devon Energy) פשוט לא כדאי להפעיל חלק גדול ממתקני הקידוח שלהן, כך שההיצע יורד במהירות. בדיוק כמו שלחברות הנפט הגדולות לא כדאי להפעיל חלק ממתקני הקידוח שלהן ולפתח שדות חדשים כשהמחיר נמוך מ-60-65 דולר. כאן כתבנו בסוף מרץ על כך שבספטמבר 2008 פעלו בארה"ב כ-1,600 מתקני קידוח והפקה של גז טבעי, ואילו כיום המספר הזה נמוך בכ-47%.

מנגד, מהכיוון השני מתרחש תהליך הפוך, שכן במחירים כל כך נמוכים עליה חדה בביקוש היא רק שאלה של זמן. זאת ועוד, הצרכניות הגדולות ביותר של גז טבעי הן חברות החשמל, ומגמה של מעבר מייצור חשמל על בסיס פחם אן סולר לאנרגיות נקיות ו"ירוקות" יותר מתרחש לא רק בישראל אלא בכל העולם, ובודאי בארצות הברית של מימשל אובמה. בארה"ב, אגב, שגם בעבר היתה מוצפת במאגרי גז טבעי גדולים, גילו בשנים האחרונות עוד מספר מאגרי ענק והיא מכונה על ידי אנליסטים "ערב הסעודית של הגז הטבעי" כך שהלחץ על מעבר לשימוש רב יותר בגז טבעי רק הולך וגדל.

בכל אופן, בימים האחרונים מורגש שינוי משמעותי במגמה ומחירי הגז זינקו תוך גידול ניכר במחזורי המסחר, גם בחוזים על הגז וגם במניות המרכיבות את מדד סקטור הגז הטבעי. מדד הסקטור בוול סטריט אף פרץ בעוצמה את הממוצע הנע לטווח ארוך (40 שבועות) לאחר שנפל מתחתיו באוגוסט 2008 ומאז לא הצליח לחזור ולטפס מעליו. גם תעודת הסל UNG (שהיא ETF הנסחרת בניו-יורק), העוקבת אחרי הסקטור, זינקה בימים האחרונים ממחיר של 13 ל-16.93 דולר תוך קפיצה מרשימה במחזורים, זינוק של 30%.

בארץ נסחרות שתי תעודות סל על הנפט (של קסם ותכלית) אולם אין תעודת סל על הגז הטבעי. מה שכן יש, זה סקטור קטנטן (בהשוואה לארה"ב..) שגדל מאוד לאחרונה, של תעודות השתתפות בחיפושי נפט וגז והן אמורות להנות מהזינוק במחירי הגז. ישראמקו יהש לא מצליחה לפרוץ מאז חודש פברואר את רמת ה-55 אגורות וגם נובל אנרג'י (סימול: NBL), השותפה הבכירה השניה בקידוחי תמר ודלית, "תקועה" בחודש האחרון מתחת ל-62.50 דולר.

אבנר יהש ודלק קידוחים יהש, מנגד, המשיכו לטפס גם בחודשיים האחרונים עד למחירי שיא לפני כשבועיים ומאז הן מתממשות, בניגוד גמור להתרחשויות במחירי הגז הטבעי. מניית דלק קבוצה, מנגד, המשיכה לעלות בחדות בשבועות האחרונים. מתחילת החודש הוסיפה לערכה 12.8% והשלימה זינוק של 285% מתחילת השנה. ככל הנראה חלק מהמחזיקים המוסדיים בישראמקו מכרו סחורה וקנו בשותפויות האחרות.

נזכיר כי האנליסטים המכסים את סקטור הגז בארץ פרסמו בשבועות האחרונים המלצות חמות על השותפויות, עם מחירי יעד הגבוהים ב-70%-100% לעומת המחירים בבורסה (בעיקר מדובר על ישראמקו שכן אבנר יהש ודלק אנרגיה כבר צמצמו בהרבה את ההפרשים לאחר העליות האחרונות).

לאחר שנובל אנרג'י פרסמה לפני שבוע וחצי את תוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון, פרסם האנליסט יואב בורגן מלידר שוקי הון עדכון לסקירה שלו על קבוצת דלק בה הוא ציין, בין השאר, כי נובל מציינת, על סמך המידע הסייסמי שנאסף עד כה (2d), קיים פוטנציאל לגילוי מאגרי גז טבעי גדולים יותר מ"תמר" בים התיכון. "בהחלט ייתכן ו-noble תשלח שוב אסדה על מנת לבצע פעילויות אקספלורציה נוספות במחצית השנייה של 2010 או בראשית 2011 (נזכיר, כי אסדת הקידוח atwood hunter, אשר ביצעה את קידוחי אקספלורציה "תמר 1" ו"דלית 1", צפויה לעזוב את האזור בעוד כשלושה חודשים עם סיומו הצפוי של קידוח האימות "תמר 2"). בכלל, noble נהיית בטוחה יותר ויותר במודל הגיאולוגי שלה ובממצאים הסייסמיים ביחס לאגן הלבנטיני".

עוד מציין בורגן כי מנהלי noble ממשיכים את קו ההתבטאויות מצד השותפות הישראליות ב"תמר וב"דלית", בדבר האפשרות לייצא גז טבעי ולא רק להסתפק במכירות ללקוחות גז טבעי ישראליים, ייתכן כטקטיקה במסגרת המו"מ העתידי עם חברת החשמל והלקוחות המקומיים הפוטנציאליים האחרים. "נקודה מעניינת נוספת העולה משיחת הועידה של noble, היא השיעור הגבוה של שאלות אנליסטים על הקידוחים הימיים "תמר" ו"דלית". שיעור זה, המצוי במגמת עלייה משיחה לשיחה, משקף להערכתנו את רמת העניין הגוברת של משקיעים זרים בקידוחי הגז הטבעי הימיים של ישראל, ומכאן הפוטנציאל להמשך אפסייד משמעותי למדי ב"מניות הגז" השונות".

בכל אופן, מרבית הערכות האנליסטים מתבססות על תחשיב של מחיר גז טבעי בסביבות 5-6 דולר למיליון btu. כשמדובר על כמויות גז טבעי גדולות מאוד (כמות הגז המשוערת במאגר "דלית" עומדת על 14 bcm ובמאגר "תמר" על 142 BCM) כל דולר במחיר מאוד משמעותי. גם לאחר העליה האחרונה, מחירי הגז והנפט עדיין נמוכים באופן יחסי וגם כבוחנים את עלויות ההפקה באתרים מסויימים, כך שיש להם עוד כברת דרך לעשות צפונה. המשך ההתאוששות במחירי הגז הטבעי ישפיע כמובן, במוקדם או במאוחר גם על מחירי התעודות של החברות השותפות ב"תמר" וב"דלית" בארץ, מה גם שהסיכוי למצוא מאגרי נפט גדולים נוספים באיזור "תמר" הוא גבוה באופן יחסי, להערכת מומחים וגיאולוגים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה