מה החברות צופות? סקר של בנק ישראל מצביע על ירידה נוספת בפעילות הכלכלית

על פי הסקר, המבוסס על תשובותיהן של 526 חברות ועסקים מענפי המשק השונים, העלייה בחומרתה של מגבלת המימון נבלמה ואף הוקלה מעט ברבעון הראשון
אריאל אטיאס |

מי שלא היה בטוח שהרבעון הראשון היה אחד גרוע ביותר, קיבל היום הוכחה נוספת מנתוני בנק ישראל המפרסם את סקר החברות והעסקים לרבעון ראשון של 2009.

על פי הסקר, המבוסס על תשובותיהן של 526 חברות ועסקים מענפי המשק השונים, כצפוי, התכווצה הפעילות הכלכלית ברבעון הראשון של 2009. כאשר המגבלה העיקרית להרחבת פעילות החברות הייתה מגבלת הביקושים, בעוד שמגבלת המימון הוקלה. כמו כן, המדד המוביל חוזה ירידה נוספת בפעילות המגזר העסקי ברבעון השני של 2009, אך בחלק מהענפים צפויות הירידות להתמתן.

ברבעון זה ירד עוד מאזן הנטו של סך הפעילות במגזר העסקי ? שיעור החברות שדיווחו על ירידה בפעילות היה גדול באופן ניכר משיעור אלה שדיווחו על עלייה ? ורמתו אף נמוכה מזו שנרשמה בשיאו של המיתון שהתחולל בתחילת העשור. ברבעון זה גלש המיתון לראשונה גם לבתי המלון - מאזן הנטו של הענף שלילי במיוחד.

המדד המוביל, המתבסס על תשובות החברות בנוגע להזמנות וציפיות לרבעון הבא, חוזה ירידה נוספת בפעילות המגזר העסקי ברבעון השני של שנת 2009. המדד המוביל ביטא כבר ברבעון השלישי של 2008 ציפיות לירידת הפעילות שהתממשו ברבעון שאחריו. ציפיות אלה החמירו בהמשך וברבעון הנסקר, והן עדיין מבטאות ירידה בהיקף הפעילות. עם זאת, בהשוואה למאזני הנטו השליליים מאד של הפעילות ברבעון הנוכחי, סעיפי ההזמנות והציפיות לרבעון הבא יורדים במתינות.

עם זאת, העלייה בחומרתה של מגבלת המימון נבלמה ואף הוקלה מעט בקרב החברות הגדולות והבינוניות במשק.

נמשכה התכווצות הפעילות ברבעון הראשון של שנת 2009

בתעשייה נמשכה התכווצות הפעילות ברבעון הראשון של שנת 2009, המשך להתכווצות ברבעון האחרון של שנת 2008 ובהמשך להאטה שהסתמנה בנתוני הסקר בתחילת אותה שנה. ההתכווצות השתקפה בירידת מאזן הנטו של המכירות המקומיות והיצוא גם יחד ונבעה בראש ובראשונה מירידת הביקושים בארץ ובחו"ל. מיתון הפעילות בענף התבטא גם בירידה במספר העובדים ובהמשך מואץ לירידה בשיעור הניצול של המכונות והציוד. החברות צופות כי גם הרבעון הבא יתאפיין בהמשך ירידת הפעילות בשיעור הדומה לזה שנרשם ברבעון הנוכחי.

במסחר ירד היקף המכירות במהלך הרבעון הראשון, בהמשך לירידתו ברבעון הקודם. בעקבות ירידת המכירות ברבעון הנוכחי וברבעון החולף חוזות חברות המסחר ירידה נוספת במספר העובדים בענף. עם זאת, חוזות החברות ירידה מתונה יותר של המכירות ברבעון הבא.

בשירותים העסקיים מדווחות החברות על ירידה משמעותית בפעילות הנובעת מירידת המכירות בארץ ובחו"ל. התמתנות זו ניכרת גם בהמשך ירידת מספר העובדים. גם בענף זה כמו ביתר המגזר העסקי נובעת הירידה מהחמרת מגבלת הביקוש. הציפיות לרבעון הבא הן להמשך ירידת הפעילות.

ירידה חדה בפעילות ענף המלונאות

בענף המלונאות דווח על ירידה חדה בפעילות (לעומת הרבעון המקביל אשתקד) לאחר שנתיים של התרחבות בענף. בפרט, לאחר גידול חד ומתמשך בלינות התיירים מחו"ל ירד ברבעון זה מספר הלינות שלהם. החברות מדווחות על החמרה נוספת ברבעון הבא המשתקפת בירידה חדה של היקף ההזמנות. כמו כן, בולטת החמרת מגבלת המימון, על אף ההקלה המסוימת במגבלה זו ביתר ענפי הסקר.

בתחבורה והתקשורת התכווצה הפעילות, אם כי בשיעור נמוך יותר לעומת הרבעון הקודם. ניתוח חומרת המגבלות להגדלת הפעילות מלמד על החמרה במגבלת הביקוש לתחבורה בעטיה של הירידה בהיקף תיירות הפנים והחוץ והקלה ניכרת במגבלות ההיצע. בשל מגבלות אלה צופות החברות התמתנות בעליית הפעילות הכוללת שלהן ברבעון הבא.

ממוצע הציפיות לאינפלציה ירד לרמה של 1.4 אחוזים בממוצע, והוא מתקרב לגבולו התחתון של יעד האינפלציה. כמו כן ירד שיעור החברות הצופות שהאינפלציה תחרוג מהגבול התחתון של התחום המוגדר כיציבות מחירים (1 עד 3), והוא עמד ברבעון זה על רמה של 26 אחוזים לעומת 20 אחוזים ברבעון הקודם. במקביל, בשיעור החברות הצופות כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהיה בתוך התחום המוגדר כיציבות מחירים נרשמה עלייה מ-70 אחוזים ברבעון הקודם ל-73 ברבעון זה. שיעור החברות הצופות כי האינפלציה ב-12 החודשים הבאים תהיה גבוהה מיעד יציבות המחירים הוא אחוז בלבד.

הציפיות של החברות להתפתחות שער החליפין של השקל מול הדולר: החברות ציפו כי בעוד 12 חודשים (בסוף מארס 2010) יגיע שער החליפין ל-4.36 שקל לדולר בממוצע, לעומת 4.14 בסקר הקודם. החברות צופות כי בסוף הרבעון השני של 2009 יגיע שער החליפין ל-4.22 שקל לדולר בממוצע, לעומת 3.96 ברבעון הקודם. נציין כי שער החליפין הממוצע נכון ליום הדיווח של החברות שהשתתפו בסקר עמד על 4.13 שקל לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה