למכור במאי, לקנות בנוב'? מולדין בוחן את האסטרטגיה בתקופות דוביות
היום השרבי בחוץ מזכיר הבוקר (ב') לכולם שהקיץ מתקרב. כן, חודש מאי כבר נכנס ליומו הרביעי ויום המסחר השני לחודש זה יפתח היום ברחבי העולם. משקיעים רבים מכירים את האסטרטגיה הידועה בשוק ההון בתור "למכור במאי ולקנות בנובמבר", אסטרטגיה המתעתדת לנצח את התשואה השנתית של המדדים המובילים. בטורו השבועי, ג'ון מולדין, הכלכלן המוערך בוחן אותה שוב ושם דגש מיוחד על התקופות המחזוריות הדוביות בשוק.
הסטטיסטיקה מלמדת שהתשואות היפות בשוק בד"כ מתרחשות בין חודש נובמבר למאי בעוד התרסקויות והירידות בד"כ מגיעות אל השוק בחודשי הקיץ או הסתיו המוקדמים.
ג'ון מולדין בדק ביחד עם שותפו בדרום אפריקה פריור דו פלסיס איך נראית התשואה החודשית של שוק המניות בהסתכלות מ-1950 (הבדיקות נעשות על מדד ה-S&P500). בהתאם לשנים קודמות, הגרף מטה מראה בבירור כי בתקופות שבין נובמבר לאפריל התשואה הממוצעת עולה על התשואה במחצית השנייה של השנה בין מאי לאוקטובר.
ההבדלים, כפי שניתן לראות, הם די משמעותיים. התקופה של ששת החודשים "הטובים" מניבה תשואה של 7.9%, בעוד התקופה של ששת החודשים "הגרועים" מניבה תשואה של 2.5%. עם זאת, מולדין מזכיר, כי יש לקחת בחשבון גם שיקולי מס העלולים לפגוע בתשואה.
"אתה אף פעם לא יודע מתי השווקים בדרך למטה ומתי הם בדרך למעלה. לכן יכולה להיות שונות גדולה משנה לשנה", אומר מולדין ומספק דוגמא: בשנת 2007 השווקים עלו במהלך הקיץ ב-4.52% וירדו במהלך התקופה "הטובה" ב-9.62%, הפוך מהתבנית הממוצעת המוצגת למעלה. כאן כדאי להזכיר, כי השווקים המשיכו לרדת בעוד 30% אחרי ה-1 למאי 2008 ומאז הוסיפו לרדת עוד 5%.
מנהל ההשקעות המוערך המשמש כנשיא בית ההשקעות האמריקני millennium wave advisors החליט לבדוק האם התבנית והאסטרטגית "למכור במאי ולקנות בנובמבר" נכונה גם בשווקים דוביים.
בהגדרה, במהלך 59 השנים האחרונות היו 2 תקופות ארוכות של שוק שורי, מה שקרוי בשפה הכלכלית "Secular Bull Markets" (בין 1950-1966 ובין 1982-1999) ו-2 תקופות ארוכות של שוק דובי "Secular Bear Markets" (בין 1966-1982 ובין 2000-??? זה שאנחנו נמצאים בו). מדובר בתקופות ארוכות שבד"כ נעות בין 5 ל-25 שנים, אך המתרחשות כמעט כל 17 שנה בשוק המניות.
כדי לבדוק האם גם בתקופה ארוכה של שוק דובי (כגון זאת בה אנחנו נמצאים) הסטטיסטיקה עובדת, יצר פריור גרף המייצג את התשואות החודשיות הממוצעות בתקופות דוביות.
כמו כן, יצרו השניים גרף המראה את התשואות החודשיות הממוצעות מאז שנת 2000 (מופיע למטה). עד כה, ניתן לראות כי התקופה האחרונה הייתה הרבה יותר גרועה מהתקופה הדובית הקודמות (בין 1966-1982). בעשור האחרון רשם מדד ה-S&P500 תשואה שלילית בשיעור של 4.26% בתקופה "הרעה", לעומת תשואה שלילית ממוצעת בשיעור של 0.3% במהלך התקופה הדובית הקודמת והנוכחית יחד.
"למרות שעדיין לא ראינו את שלב ההתאוששות המחזורי, שסביר כי יהפוך את המספרים הכללים לטובים יותר בעוד 4-5 שנים", מסכם מולדין.