סקר

פאסימי ביותר: התעשיינים צופים המשך נסיגה בתפוקת התעשייה, ביצוא ובפיטורי עובדים

סקר ציפיות שערכה התאחדות התעשיינים שנערך בקרב 186 חברות תעשייתיות מעלה תמונה עגומה על הרבעון השני: מאזן נטו שלילי של 28% בתפוקת התעשייה
אריאל אטיאס |

המשבר בתעשייה נמשך: הרבעון הראשון של 2009 הנו הקשה ביותר לתעשייה מזה יותר מ-30 שנה וברבעון השני של 2009 צפויה להמשך הנסיגה בתפוקת התעשייה, במכירות לשוק המקומי, ביצוא, בפיטורי עובדים ובהשקעות. כך עולה מסקר הציפיות של התאחדות התעשיינים שערך לאחרונה אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים בקרב 186 חברות תעשייתיות.

"תחזיות התעשיינים לרבעון השני של השנה, מצביעות על מאזן נטו שלילי של 28% בתפוקת התעשייה, כאשר 55% מהתעשיינים צופים ירידה בתפוקה, לעומת 19% שצופים גידול בתפוקתם, רובם המכריע צופה גידול קל בלבד", אמר רובי גינל, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, והוסיף, כי על-אף ההתמתנות, עדיין צפויה נסיגה בתפוקת כל ענפי התעשייה.

התמתנות קלה ביותר צפויה בקצב פיטורי העובדים מהתעשייה ברבעון השני של 2009 - כאשר 49% צופים פיטורי עובדים, לעומת 7% בלבד אשר צופים גידול קל. כאן מציין גינל, כי על אף הצפי להתמתנות קצב הפיטורים - עדיין בפרספקטיבה היסטורית מדובר בקצב מהיר ביותר של פיטורים.

התמתנות צפויה גם בעוצמת הנסיגה במכירות לשוק המקומי - 62% מהתעשיינים צופים ירידה במכירות המקומיות, לעומת 15.5% שצופים עלייה, מרביתם עלייה קלה. עם זאת עדיין צפויה נסיגה במכירות המקומיות בכל ענפי התעשייה.

היצואנים בסקר צופים אף הם התמתנות ניכרת בעוצמת הנסיגה במשלוחי היצוא. 46% מהיצואנים בסקר צופים נסיגה נוספת ביצוא, אל מול 23.5% שצופים עלייה במשלוחי היצוא - מרביתם עלייה קלה. התמתנות ניכרת בעוצמת הירידה ביצוא צפויה בכל ענפי התעשייה, אם כי בפרספקטיבה היסטרית עדיין מדובר בירידה חדה ביותר.

במקביל, צופים התעשיינים נסיגה נוספת בהשקעות התעשייה ברבעון השני של השנה, תוך התמתנות מסוימת בעוצמת הירידה - 40% מהתעשיינים צופים נסיגה בהשקעות, לעומת 8% בלבד שצופים עלייה. נסיגה צפויה בהשקעות בכל ענפי התעשייה.

ריכוז ציפיות התעשיינים

הרבעון שהתעשיינים ירצו לשכוח - שיאים שליליים של כ-3 עשורים ברוב המדדים

מדיווחי התעשיינים לגבי הרבעון הראשון של 2009 מתברר כי ברבעון הראשון של 2009 נמשכה ואף העמיקה הנסיגה הדרמטית בתפוקת התעשייה - 70% מהתעשיינים דיווחו על ירידה בתפוקתם, לעומת 13.5% בלבד שרשמו גידול, מרביתם גידול קל. נציין, כי נסיגה כה חדה בתפוקת התעשייה לא דווחה זה למעלה משלושה עשורים ולא נרשמה מעולם במסגרת סקר הציפיות.

במקביל, החמירה ברבעון הראשון של 2009 הירידה בניצולת מלאי ההון: 64% מהתעשיינים רשמו ירידה בניצולת הציוד, לעומת 10% בלבד שרשמו עלייה. כמו כן, מדווחים התעשיינים על ירידה חדה נוספת במלאי המוצרים הגמורים ובמלאי חומרי הגלם.

בהתאם לציפיות, מדווחים התעשיינים, כי בתחילת 2009 הואץ משמעותית קצב פיטורי העובדים בתעשייה. יותר ממחצית מהתעשיינים דיווחו על פיטורי עובדים, לעומת 4% בלבד שדיווחו על קליטה מתונה. גינל מדגיש, כי זה כ-30 שנה, מאז הרבעון הראשון של שנת 1980, לא דווח במסגרת הסקר על פיטורי עובדים בעוצמה כה חזקה.

בנוסף, דווח על העמקה נוספת של הנסיגה במכירות התעשייה לשוק המקומי ברבעון הראשון של 2009. 71% מהתעשיינים דיווחו על ירידה במכירות המקומיות, לעומת 6% בלבד שדיווחו על עלייה, מרביתם עלייה קלה.

העמקה נוספת של הירידות נרשמה גם בהיקף משלוחי היצוא בתחילת 2009, בעוצמה שטרם נרשמה כמותה במסגרת הסקר. מאזן נטו שלילי נמוך ביותר של 40% נרשם כאשר 61% מהיצואנים רשמו ירידה ביצוא, לעומת 13% בלבד שרשמו עלייה ביצוא. גינל מדגיש, כי לראשונה מזה 7 שנים מדווחים היצואנים בסקר על חמישה רבעונים רצופים של ירידות בהיקף משלוחי היצוא, וכי הנסיגה הנוכחית חדה משמעותית בהשוואה לזו שנרשמה לפני כשבע שנים.

בתחילת 2009, נמשכה השחיקה ברווחיות היצוא תוך התמתנות נוספת בעוצמתה. מאזן נטו שלילי של 19% נרשם ברבעון הראשון של 2009. 47% מהיצואנים שהשיבו לסקר דיווחו על שחיקה ברווחיות (מהם 17% דיווחו על שחיקה ניכרת), לעומת 24% שדיווחו על עלייה ברווחיות, מרביתם עלייה קלה.

בנוסף ובהתאם לציפיות מדווחים היצואנים בסקר, כי נמשכה ואף החריפה בתחילת השנה ירידת מחירי היצוא במונחי מט"ח - מאזן נטו שלילי של 24%, לאחר מאזן שלילי של כ- 17% בסקר הקודם. להערכת היצואנים, תימשך הירידה במחירי היצוא בחודשים הבאים, תוך התמתנות בעוצמה.

" בתחילת השנה העמיקה באופן דרמטי הירידה בהשקעות התעשייה בנכסים קבועים כאשר 42% מהתעשיינים דיווחו על ירידה בהשקעות לעומת 7% בלבד שדיווחו על עלייה", אומר גינל. כן מדווחים התעשיינים בסקר על קושי בשמירה על מסגרת האשראי הקיימת ברבעון הראשון של 2009. 47% מהתעשיינים דיווחו על קושי, מתוכם 11% דיווחו על קושי ניכר, לעומת 38% שדיווחו כי אין כלל קושי.

בדומה, 47% מהתעשיינים מדווחים, כי בתחילת 2009 קיים קושי בקבלת אשראי חדש - 24% מתוכם דיווחו על קושי ניכר לעומת 19.5% הטוענים כי אין קושי בקבלת אשראי חדש.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה