לקראת עדכון הריבית: פישר צפוי להותיר השבוע את הריבית ברמת שפל שיא
בנק ישראל צפוי להותיר מחר (ב') את שיעורי הריבית במדינה ללא שינוי וברמת שפל שיא בעוד הפחתה נוספת בריבית תהיה פחות אפקטיבית, כך על פי ציפיות הכלכלנים. בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטתו ביום שני, ערב יום הזיכרון, בשעה 17:30.
השיפור בתחזית האינפלציה איפשר לנגיד הבנק, הפרופסור סטנלי פישר, להפחית את הריבית במשק הישראלי בשיעור כולל של 3.75% מאז חודש אוקטובר, במהלך שנועד לקזז מהשלכות המשבר העולמי על ישראל. בבנק ישראל צופיים שהכלכלה הישראלית תתכווץ השנה בשיעור של 1.5%, הירידה החדה ביותר מאז שהוקמה המדינה ב-1948.
שיעור האינפלציה, שהיה 3.6% בחודש מארס, ייפול כנראה ל-0.7%, מתחת לטווח היעד של בנק ישראל העומד על 1-3 אחוזים, ע"פ סקר כלכלנים שפרסם הבנק ב-16 באפריל.
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר יובל שטייניץ הציגו בשבוע שעבר את תוכנית "בלימה ותנופה" למשק הישראלי ואמרו כי הם מתכננים לחתוך במס חברות ולספק אשראי ליצרנים המקומיים כדי להתניע מחדש את גלגלי הכלכלה.
"ברור לכל, כי רמת ריבית רשמית, כה נמוכה היא למעשה לא אפקטיבית", אמר רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב והוסיף, כי במשק הישראלי קיים מחנק אשראי, לפיו ההרחבות המוניטריות לא עוברות באמצעות הבנקים המסחריים לפירמות ולמשקי הבית מה שמפחית את כדאיות הורדת הריבית.
בבנק ישראל צפויים לנקוט בדומה לדרך הפעולה שנקט הבנק המרכזי בבריטניה, ב-9 באפריל, כשבחר להותיר את הריבית המוניטרית ברמה של 0.5% ולא להפחיתה פעם נוספת.
בישיר בית השקעות טוענים, כי עליית המדד היא שמונעת מבנק ישראל להמשיך ולהוריד את הריבית. "מירב הסיכויים שהריבית לחודש מאי תישאר ללא שינוי בשל עלית מדד מארס ב-0.5% והצפי למדד של כ-1% בחודש אפריל". עוד מוסיפים הכלכלנים, כי שינוי המגמה בציפיות האינפלציוניות ל-2009 וההרחבה המוניטרית השנתית, שלא הייתה כמותה ב-21 השנים האחרונות, שהביאה לגידול של 40% בכמות הכסף ב-12 החודשים האחרונים, עומדים מנגד.
בנק ישראל נוקט בדרכים נוספות מלבד כלי הריבית כדי להתמודד עם השלכות המשבר על ישראל: החל לרכוש אג"ח ממשלתי ב-17 בפברואר במאמץ להוריד את התשואות. ממשיך לרכוש דולרים בשוק המט"ח ללא קביעת יעד יתרות.