בנימין נתניהו מציג את התוכנית: "הרפורמות שהצגנו זה כמו שחרור קפיץ דרוך"
ראש הממשלה והשר לאסטרטגיה כלכלית, בנימין נתניהו, אמר הבוקר במסיבת עיתונאים בה הוא ושר האוצר יובל שטייניץ מציגים את תוכנית "בלימה ותנופה" שנועדה לבלום את ההמיתון במשק הישראלי, כי "המשימה שלנו היא להציל את מקומות העבודה של אזרחי ישראל ולהזניק את המשק כלפי מעלה. הצלחנו לעשות את זה בעבר ונצליח את זה גם הפעם. יש שני סוגי אמצעים: בלימה של ההידרדרות ודחיפה כלפי מעלה".
"יש מנועי צמיחה. צריך להפעיל את התוכנית בבת אחת. העובדה שיודעים שיש מנועי צמיחה היא כשלעצמה מסייעת לבלימת הצמיחה ולחידוש תנופת הצמיחה. ברגע שזו מתחדשת כל שאר הדברים מסתדרים. מקומות העבודה מתרבים, היכולת לעשות רפורמות שונות מתחדשת ועוד הרבה דברים משתנים".
"שר האוצר ואני בילינו לילות ארוכים יחד. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא. חשוב שיש טייס מכוון, או למעשה שני טייסים במטוס. זה קריטי שיש טייס המנווט והיום יתברר שיש גם עקרונות ומדיניות. אנחנו משתפים במהלך גיבוש התוכנית וההוצאה לפועל שלה גורמים נוספים כמו ההסתדרות והמעסיקים וזו הגישה".
שר האוצר, יובל שטייניץ, אמר במסיבת העיתונאים כי "ננקוט בצעדים אמיצים לבלום את המשבר. אנחנו מקווים בתוך שנה שנתיים נראה סימנים להתחדשות הצמיחה. אין לי ספק שנצא מהמשבר מחוזקים, עם כלכלה חזקה יותר, חברה חזקה יותר ומדינה חזקה יותר. זה מחייב שילוב ידיים של כולם ואני משוכנע שכל הגורמים מבינים את גודל השעה".
"יש בתוכנית שני מרכיבים: בלימת התופעות השליליות ויציאה לתנופה חדשה. העובדה שמסתן עתיד טוב יותר מסייעת להתמודדות גם בהווה. התוכנית עדיין בהתגבשות. יש פרטים, כמו בתחום האשראי, שכבר גיבשנו ויש פרטים שעדיין בהתגבשות. הסיבה שכבר היום אנחנו יצואים עם הפרסום היא בכדי לפזר את הערפל ולהתחיל להניע כבר כעת חלק מהדברים, כמו בתחום שוק העבודה, לפני שיש תוכנית מלאה ומוסכמת על כולם".
"אני רוצה להבהיר, זה לא הולך להיות קל. זה ידרוש סבלנות ונחישות אבל התוכנית תביא בסופו של דבר לצמיחה ונצא מחוזקים".
בנקודה זו עבר שטייניץ להצגת עיקרי התוכנית: חמשת פרקי התוכנית המרכזיים כוללים את הרחבת האשראי ועידוד היבוא, בלימת האבטלה וקידום התעסוקה, רפורמות מבניות, מדיניות המיסים ותשתיות פיזיות והון אנושי.
לגבי הגדלת האשראי אמר שטייניץ כי "יש מצוקת אשראי לא קלה המעיבה על הפעילות העסקית, ההיי-טק והיצוא. החלטנו לפתור את המצוקה בתנופה רחבה אחת. ההתערבות תהיה על ידי ערבויות מדינה כי המטרה היא לבטח כנגד אי הודאות והבלבול הנובעים מהמשבר המקומי והגלובלי. יש מספיק כסף בשוק ההון ואנחנו נשתתף בסיכונים על ידי ערבויות".
"העקרון השני הוא אי התערבות ביחסי לווים מלווים. העיקרון השלישי הוא סיוע לכלכלה ולתעסוקה במדינת ישראל, כלומר עסקים הממוקדים בפעילות מקומית בארץ. זה קהל היעד שלנו. גם ערבויות מדינה זה משאב מוגבל שיש לו עלויות".
"החלטנו להכפיל את המסגרת הראשונה שדובר עליה ל-12 מיליארד שקל לצורך גיוס הון על ידי הבנקים. פישטנו את התנאים. המטרה היא להגדיל את נפח האשראי כדי שלא תהיה בעיה לבנקים לתת אשראי לעסקים. הערבויות פשוטות ונוחות. זה יתחיל כבר מהשבוע הבא. אני קורא לבנקים לנצל את זה ולא להתמהמה".
"יהיו קרנות לאשראי חוץ בנקאי חדש, כולל היי-טק. מדובר על שני מיליארד שקל בערבות מדינה. בנוסף, אנחנו רוצים לסייע ליצוא ולכן תהיה חבילת כלי יצוא ליצוא בהיקף 6 מיליארד שקלים שינתנו לצורך הרחבת הערבויות כולל לצורך פרוייקטים הנמשכים כמה שנים. גם הקרן לעסקים בינוניים תןכפל ותגיע ל-2.5 מיליארד שקל".
"כל החבילה מדברת על ערבויות בהיקף של כ-20 מיליארד שקל. זה מאפשר מתן אשראי בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים ויאפשר הקלה משמעותית במחנק האשראי".
בנקודה זו עבר שטייניץ לפרק השני בתוכנית, העוסק בבלימת האבטלה וקידום התעסוקה. "אנחנו נאבק באבטלה בעבודה הזרה. כ-300 אלף פועלים זרים מועסקים כיום בצורה בלתי חוקית ומתחרים בעובדים הפשוטים. זה מגדיל פערים בחברה. אני קורא לכל המעסיקים בארץ לפעול לפי הכלל שעניי עירך קודמים. נאבק ללא פשרות בתופעה הזו כדי לפנות מקומות עבודה. נפעיל צעדי ענישה מחמירים כלפי אלה שיפרו את החוק".
"הצעד השני הוא הרחבת התוכנית "אורות לתעסוקה". התוכנית צמצמה את הפערים והצליחה במקומות בהם הופעלה. אנחנו גם הולכים להרחיב את התוכנית למס הכנסה שלילי לכל אזורי המדינה. יש כאן בונוס למי שנכנס למעגל העבודה. הסכמנו על הקמת קרן למפעלים בקשיים בפריפריה. המטרה היא לתמוך במפעלי ברי קיימא שיש להם עתיד. נקים את הקרן בשבועות הקרובים. נפעל גם בהכשרות מקצועיות".
נתניהו: "אם נסיר את החסמים נקבל אולי עשור ויותר של צמיחה"
לגבי הפרק השלישי, הנוגע לרפורמות המבניות, הציג ראש הממשלה נתניהו ואמר כי "במשבר הקודם הבאנו לתנופה אדירה בגלל הרפורמות. אם רוצים להלחם באבטלה וליצר מקומות עבודה מוכרחים ליצר מנועי צמיחה. על ידי הסרת חסמים לתחרות ולהתייעלות במשק אנחנו מגבירים צמיחה. אנחנו הולכים לעשות רפורמות גדולות בתחומי הקרקעות, נמלי הים ומשק החשמל. אם נסיר את החסמים נקבל אולי עשור ויותר של צמיחה".
"הרפורמות האלה אינן קלות אבל הגיע הזמן כבר לעשות אותן. בנוגע לקרקעות, אנחנו מנסים להעביר את הבעלות על הקרקעות לאזרחי ישראל. אין לי דבר לעובדי מינהל מקרקעי ישראל, הנמלים או משק החשמל. הם אנשים טובים שעובדים במבנים לא טובים.
"אי אפשר לפתח על פיתוח הפריפריה בלי השינוי שאנחנו מתכוונים לעשות במינהל מקרקעי ישראל. השינוי יביא לכך שזוגות צעירים יהפכו להיות עשירים יותר ורבים מהם יעברו מהמעמד הנמוך למעמד הבינוני". לגבי נמלי הים, אמר נתניהו כי "כשהכלכלה העולמית תצא מהמשבר הסחר העולמי יזנק ואנחנו רוצים להפוך את הנמלים ליעילים הרבה יותר. הכל בשיתוף פעולה עם העובדים וההסתדרות. זה טוב לעובדים וטוב למדינת ישראל".
לגבי משק החשמל אמר נתניהו כי "חייבים לקדם רפורמה שתיצור תחרות ותחזק את היצרנים הפרטיים. אנחנו חייבים לטפל בשיפור משק החשמל ואספקת מרכיב אנרגיה כל כך חשוב. יש עוד רבות רפורמות אחרות אבל אלה שלוש הרפורמות העיקריות. אם נעשה אותן נשנה את פני כלכלת ישראל לעד".
שטייניץ חזר לדוכן והציג רפורמה נוספת, בתחום הבטחון האישי. "חובה שלנו לאזרחים לקדם את נושא הבטחון העירוני. הרפורמה תאפשר, בתהליך מאוד מדורג, הקמה של כוחות לבטחון עירוני שיאפשרו סביבה אזרחית-עסקית טובה יותר. נצא מהמשבר עם משק יעיל וטוב יותר". נתניהו לא מוותר: המיסים על אזרחים וחברות ירדו בתהליך מדורג לגבי מדיניות המיסים אמר שטייניץ כי "נכנס לתוואי מיסים יורד בשנים 2009-2016. התוכנית ממוקדת בשכבות הביניים. בנוסף וכצעד משלים אנחנו מתכוונים לבטל עיוותי מס ולשפר את מערכת הגביה. המערכת עברה טראומה קשה לפני כשנתיים וחצי. נחזיר את המערכת לימיה הטובים".
הפחתת המיסים תהיה משמעותית אבל מאוד מדורגת. המס השולי על יחידים ירד מ-46% כיום לכ-39% ב-2016 (מס מירבי) ומס על חברות יקד מ-26% כיום ל-18% ב-2016. המטרה של המהלך היא יצירת ציפיות, עידוד הגדלה של נפח העבודה. זה מאיץ כלכלי אדיר ומחולל צמיחה ותנופה כבר היום