רון אייכל: הריבית תישאר בשבוע הבא ללא שינוי וכך גם בהמשך 2009
לקראת ההודעה בנוגע למדיניות המוניטארית של בנק ישראל בתחילת השבוע הבא מפרסם היום רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, סקירה והערכה בנוגע לגובה הריבית.
אייכל אומר כי "כפי הנראה, ריבית בנק ישראל לחודש מאי תישאר ללא שינוי, ברמה של 0.5%". ההתרה המוניטרית הסטנדרטית היא כבר לא יעילה. ברור לכל, כי רמת ריבית רשמית, כה נמוכה היא למעשה לא אפקטיבית. עדות לכך קיבלנו מהבנק המרכזי האנגלי אשר בחר ב-9 באפריל להותיר את הריבית המוניטרית ברמה של 0.5% ולא להפחיתה פעם נוספת. לכך, ניתן להוסיף את העובדה כי גם במשק הישראלי קיים מחנק אשראי, לפיו ההרחבות המוניטריות לא עוברות באמצעות הבנקים המסחריים לפירמות ולמשקי הבית. על כן, אין סיבה ממשית לקצץ את הריבית, אומר אייכל.
בנוסף, "בחודשים האחרונים, ובמיוחד מראשית השנה, נרשם גידול מהיר מאד בכמות הכסף. בכדי לתקן עלייה חדה זו בכמות הכסף, על בנק ישראל להפעיל כלי ריסון מוניטריים כגון: ספיגה (לדוגמא, באמצעות הנפקת מק"מים - דבר שהחל בצמצומו בראשית 2009) או העלאת ריבית".
"יחד עם זאת, כל עוד המשבר העולמי וגם המקומי הריאליים נמצאים בשיאם, ובמיוחד כאשר הנגיד חושב שהרע ביותר עוד לפנינו (לפחות, בכל האמור לכלכלה הריאלית), קשה להניח כי בבנק ישראל יבחרו בחודש או בחודשים הקרובים להעלות את הריבית המוניטרית".
על כן, מציין אייכל, במידה ויימשכו סימני ההתייצבות בשווקים הפיננסיים והסביבה האינפלציונית תתגבר, יוכל בנק ישראל, בשלב הראשון להפסיק את אותם מהלכים שאינם סטנדרטיים, שהחל בביצועם בחצי השנה האחרונה. לדוגמא, הוא עלול להגביר את הנפקות המק"ם או, לחדול מרכישות מט"ח ואג"ח ממשלתיות. רק בשלב הבא, יבחר הבנק המרכזי להרחיב את ריביות הפרוזדור או להעלות את הריבית המוניטרית.
לגבי המשך השנה במיטב מעריכים כי הריבית המוניטרית צפויה להישאר ברמה נמוכה תקופה ארוכה למדי, ולמעשה בכל שנת 2009. עם זאת, ככל הנראה, "אנו נהיה עדים לתהליך של התגברות ציפיות השוק לעליית ריבית, במהלך 2010, מעבר למגולם במחירי המק"מ כעת".
גם כלכלני ישיר מעריכים כי "מירב הסיכויים שהריבית לחודש מאי תישאר ללא שינוי בשל עלית מדד מרץ ב-0.5%, הצפי למדד של כ-1% בחודש אפריל, שינוי המגמה בציפיות האינפלציוניות ל-2009 וההרחבה המוניטרית השנתית, שלא היתה כמותה ב-21 השנים האחרונות, שהביאה לגידול של 40% בכמות הכסף ב-12 החודשים האחרונים".
"להערכתנו, האפקטיביות של הורדת הריבית מוצתה והכלים המוניטרים בהם משתמש בנק ישראל יעילים עתה יותר. המשך ההתערבות בשוק האג"ח הממשלתי תשטח את העקום ותמשיך לעורר את שוק האג"ח הקונצרני ? מה שעשוי להועיל לחברות ולשפר את היקפי מיחזור החוב".
לגבי ההתערבות בשוק המט"ח אומרים בישיר כי ללא קביעת יעד יתרות, היא תחזק בטווח הקצר את הדולר דבר שעשוי לבלום את ההידרדרות ביצוא הישראלי הנמצא באחת מתקופות הדעיכה מהגדולות שידע. "יש לציין שצעדים אלו מחויבים להיעשות בשקיפות תוך דיווח על הכמויות שנרכשו בכל תקופה בתדירות גבוהה יותר וזאת כדי לתת תוקף ואמון במהלך לאורך זמן".