תקשיבו לקיוסאקי: אל תקנו מה שנראה זול, חפשו את האיכות
מחבר הספר "אבא עשיר, אבא עני", רוברט קיוסאקי, פרסם לפני מספר ימים מאמר באתר האינטרנט יאהו פייננס. קיוסאקי מתייחס כמובן, כמו מאמרים אחרים שפירסם בחודשים האחרונים, להיבטים שונים של המשבר הכלכלי והפיננסי העולמי ובצורה ממוקדת יותר להשקעה בנדל"ן, תחום ההתמחות שלו.
קיוסאקי מספר על ידידה שלו שפנתה אליו בהתלהבות רבה לאחרונה. כולה נרגשת, היא דרשה בעצתו לגבי בית שהיא שקלה לקנות. "לפני ההתרסקות של השוק רצה הבעלים מחיר של 780 אלף דולר על הבית וכיום הוא דורש 215 אלף דולר בלבד. מה אתה חושב ?". "אני לא יודע מה לענות לך. נתת לי רק את המחיר", ענה לה קיוסאקי. "כן", היא ענתה בהתלהבות, "עכשיו אני ובעלי יכולים להרשות לעצמנו לרכוש את הבית הזה !!".
מזל גדול, אומר קיוסאקי, שהיא לא הצליחה להשיג את המשכנתא מהבנק, שסירב לבקשתה. מסתבר שהבית היה בכביש ראשי, בשכונה גרועה ובית הספר התיכון הקרוב ביותר היה גרוע ומסוכן. "היא היתה חייבת לשלוח את הילדים שלה לבית ספר פרטי או ללמד אותם קראטה". אני, הוא אומר, "מחפש תמיד נכסים איכותיים ולא בהכרח זולים. ערך ואיכות ולא מחיר כביכול נמוך עשו אותי עשיר".
לגביה, הוא מוסיף, "אם העבר מלמד על העתיד הרי שהיא ובעלה יישארו תמיד עניים יחסית, מכיוון שהם תמיד יחפשו לקנות בזול ולא יחפשו את האיכות. וזאת למרות ששניהם אנשים משכילים בעלי תארים, עובדים קשה לפרנסתם, טובים, הגונים ונחמדים".
בנקודה זו נציין שהעצה של קיוסאקי נכונה גם לשוק המניות, כמעט תמיד. מניה שמחירה ירד ב-80% או 90% מהשיא נראית פתאום הרבה יותר זולה ממניות אחרות וגם באופן אבסולוטי. כביכול, ממש "מציאה". אבל, מאחורי ההתרסקות יש סיבות אמיתיות, קשות וממשיות שהביאו לנפילה הקשה. בדרך כלל (לא תמיד אבל ברוב הגדול של המקרים) יהיו בשוק ההון מניות אחרות, הרבה יותר איכותיות שמחירן כביכול "יקר" יותר אבל הן כדאיות יותר להשקעה.
בחזרה לקיוסאקי. בנקודה הזו הוא מדבר על שלוש מסקנות חשובות מהסיפור. הנקודה הראשונה - לידידתו ולבעלה יש השכלה אקדמאית אבל אין להם כלל השכלה פיננסית. וחמור מזה, הם אינם מתכוונים ללמוד קורסים כלשהם בתחום. "חוסר הידע גרם להם להפסיד את הזדמנויות הענק שיצר השוק השורי הגדול בהיסטוריה, ולאחריו גם את ההזדמנויות של השוק הדובי הגדול. כמו שאבי העשיר היה אומר - מה שאתה לא יודע משאיר אותך עני".
המסקנה השניה - "היא יותר מדי רגשנית. בעסקים ובהשקעות, חייבים להשאיר את הרגשות מחוץ לתחום". בכדי להיות עשיר, אומר קיוסאקי, "צריך לדעת להבחין בין טוב לרע ולדעת לנתח את ההשלכות של הפעולות שלנו לטווח קצר וארוך".
והתובנה השלישית - "היא לא יודעת להבחין בין עצות שניתנות על ידי אנשים עשירים ואנשי מכירות. רוב האנשים שומעים לעצות של אנשי מכירות, שירוויחו בכל מקרה. לכן השכלה פיננסית היא כל כך חשובה, בין השאר בכדי להבחין בין עצות טובות לגרועות". והמשבר האחרון מראה היטב איזה עוצמה שלילית יכולה להיות לחוסר הבנה פיננסית בסיסית. כאן קיוסאקי חוזר למשפטים שנכתבו הרבה מאוד פעמים בספריו: "מיליוני אנשים לא ישנים בלילות וחיים בפחד בגלל ששמעו לעצות הרגילות: תרכשו השכלה, תעבדו קשה, תחסכו, הימנעו מחובות, ותשקיעו לטווח ארוך בפיזור רחב באמצעות קרנות נאמנות. הרבה מאוד אנשים ששמעו לעצות האלה לא ישנים בלילות. הם צריכים תוכנית חדשה. אם היתה לכם השכלה פיננסית אז ייתכן שהם לא היו מסתבכים בצרות", אומר קיוסאקי.
וכאן מגיע קיוסאקי לחלק השלישי של המאמר ומטיח ביקורת חריפה בגורו המפורסם מרשת CNBC ג'ים קריימר. "אני רוצה להודות לג'ון סיוטארט ( Jon Stewart ) מתוכנית "דיילי שואו" שהזמין את קריימר לתוכנית וייצג בצורה נהדרת את מיליוני האנשים שאיבדו את חסכונותיהם במשבר האחרון. הוא צדק כשאמר שהוא חושב שזה לא ראוי ולא נכון לייעץ לאנשים להשקיע לטווח ארוך באמצעות תוכניות הפנסיה שלהם, בזמן שסוחרים זריזים יכולים לעשות על גביהם רווחים גדולים באמצעות כניסה ויציאה מהשוק פעמים רבות. רוב הסוחרים כמו קריימר יודעים שהשקעה לטווח ארוך באמצעות קרנות נאמנות זו התאבדות פיננסית אבל הוא לא אומר את זה מכיוון שהוא חושש מההשלכות על מקום העבודה שלו", אומר קיוסאקי.
ומוסיף קיוסאקי "אני מאוד מעריך את קריימר על זה שהתייצב בתוכנית ועמד מול הביקורת הקשה. אבל, אני חושש מההשלכות שיהיו לכך על אמינותו ויותר מזה, הוא עלול לשלם מחיר הרבה יותר כבד אם ה-SEC (הרשות לניירות ערך בארה"ב) תחליט לחקור את העניין לעומק. קריימר הוא אדם מאוד חכם ואני צופה בתוכנית שלו. אני רק לא שומע לעצותיו".
ולסיום, אומר קיוסאקי, "אני אחזור על מה שאני אומר כבר שנים רבות. אנחנו זקוקים לחינוך פיננסי בבתי הספר שלנו. בלי זה, אנשים לא יוכלו להבחין בין עצה טובה לרעה". למותר לציין שדבריו נכונים גם לגבי המצב בישראל. כאן לפחות יצא בקרוב מאוד האגף לפיקוח על שוק ההון במשרד האוצר, בראשות ידין ענתבי, בקמפיין גדול להעלאת המודעות בציבור הרחב לנושאים שונים הקשורים לחסכון הפנסיוני, זאת כחלק ממהלך רחב היקף לשינוי המצב בשוק הזה. צעד קטן בכיוון הנכון.