כלכלני הראל: "פישר עלול לפתות את הממשלה להגדיל את הגרעון"
בנק ישראל הודיע שירחיב את פעילותו בשוק האג"ח הממשלתיות וירכוש בכל יום אג"ח נומינליות ואג"ח צמודות-מדד בכ-200 מיליון שקל עד לסכום כולל של 15 עד 20 מיליארד שקל. כלכלני הראל אומרים בתגובה למהלך כי אל מול היתרונות שבו קיים בו גם סיכון משמעותי בהסתכלות על מדיניות הגרעון של הממשלה.
בנק ישראל, ובראשו הנגיד סטנלי פישר, גם אמר, כי ימשיך לרכוש מט"ח בקצב של 100 מיליון דולר ליום, אך לא נקב ביעד חדש לגובה יתרות המט"ח. "נראה שהוא רוצה להשאיר נקודה זו פתוחה בכדי שיוכל לשנות את ההחלטה באופן מיידי במקרה של פיחות מהיר מידי", אומרים בהראל.
המטרות של בנק ישראל בביצוע פעולות אלו היא הפחתת ריבית לאורך כל העקום ויצירת פיחות של השקל. על ידי כך, בנק ישראל מנסה לסייע לצמיחה במשק (ריביות נמוכות מגדילות את ההשקעה והצריכה ושקל חלש תומך ביצוא) וגם לייצר אינפלציה חיובית.
"בנוסף, לדעתנו רכישות האג"ח הממשלתיות גם מקטינות מאד את קשיי המימון של הגירעון התקציבי של הממשלה, שצפוי להיות גבוה מאד השנה", אומרים בהראל, "אולם, הסיכון המשמעותי בפעולת זו של בנק ישראל הוא שהוא עלול לפתות את הממשלה להגדיל את הגרעון בצורה משמעותית ולהפעיל על בנק ישראל לחצים לממן גירעון זה גם בעתיד".
"לכן, לדעתנו ההחלטה של בנק ישראל לקנות אג"ח ממשלתיות ב-15 עד 20 מיליארד שקל אינה נבונה בעיתוי הנוכחי, כאשר המדיניות התקציבית של הממשלה החדשה לשנים 2008 ו-2009 עדיין אינה ידועה. המשך רכישות המט"ח, לעומת זאת, הוא להערכתנו צעד חיובי מאד. בטווח המיידי צעד זה גרם להחלשות קלה של השקל", מסכמים כלכלני הראל.