צבי אקשטיין: "יש כאן מלאי אדיר לאיגוח והמוסדיים המלאים במזומנים יכולים להשתתף"

המשנה לנגיד בנק ישראל דיבר במרכז הבינתחומי בהרצליה ואמר, כי בבנק ישראל מצפים שהבנקים יעבירו חלק מהאיגוח לגופים המוסדיים
קובי ישעיהו |

ביום עיון שנערך במרכז הבינתחומי בהרצליה בנושא "פיתוח השווקים הפיננסים והרגולציה עקב המשבר" דיבר פרופ' צבי אקשטיין, המשנה לנגיד בנק ישראל, בנושא פיתוח שוקי האיגוח והריפו.

אקשטיין אמר כי "המטרה של פיתוח המכשירים הפיננסים היא פיתוח של שוק ההון לרמה הדומה לשכלול של שוקי ההון במדינות המפותחות. הקמנו לשם כך את "פורום שוק ההון" בשיתוף עם גורמים בשוק ההון, באוצר ובבנק ישראל ופיתחנו את נושא ה"ריפו" והאיגוח".

"ריפו" זה בעצם מכשיר מרכזי בשוק מפותח. מדובר למעשה במכירת נייר ערך מסוים (איגרת חוב) תוך התחייבות לרכישה מחדש בתוך תקופה מסויימת בעתיד. בנקים מרכזיים מנהלים שוק כזה בעולם בהיקפים משמעותיים. באירופה זה שוק של כ-6 טריליון אירו ובארץ השוק עדיין לא קיים. הריפו מקטין את עלויות ניהול הכספים של מוסדות פיננסים. בארץ זה לא התפתח בגלל היעדר הסדרה רגולטיבית. השוק הזה התפתח בכ-23% מדי שנה בשנים האחרונות.

"מה שעשינו בשנתיים האחרונות בבנק ישראל, זה קיום מכרזי ריפו במיוחד כדי להכניס מוסדות פיננסים שאינם בנקים לשוק הזה. כעת ועדת הכספים צריכה להשלים את החקיקה. הדבר המרכזי זה הקמת מסלקה מרכזית בבורסה לצורך ביצוע עסקאות. בימים הקרובים תופעל מסלקה מרכזית בבורסה לעסקאות ריפו על אג"ח ממשלתית בלבד. עם פתיחת המסלקה יפתח המסחר לחברי בורסה ולעושי שוק באג"ח הממשלתי ובטווח ארוך יותר זה יפתח גם לציבור הרחב".

בנושא שוק האיגוח אמר אקשטיין כי "המטרה היא ליצור מערכת רגולטיבית שלומדת את הנעשה בעולם. בשנים האחרונות יש התפתחויות בנושא בכל העולם. למדנו בשנתיים האחרונות את הנושא עם עורכי דין מכל העולם. היום לשוקי הון בעולם קשה לתפקד ללא איגוח. גם בארץ היכולת להעביר סיכונים מבנקים למוסדות אחרים הרבה יותר קשה בגלל שאין שוק איגוח מפותח. שוק האיגוח מאפשר גמישות בניהול המאזן באמצעות הגדלת נזילות וגיוס הון".

"בארצות הברית, אחד המאמצים הגדולים של הפד זה להחיות את שוק האיגוח. מדובר בכ-11 טריליון דולר נכסים מאוגחים בארה"ב ובאירופה בסוף 2007. העצירה של השוק הזה זו אחת הבעיות הגדולות של המשבר הנוכחי. באירופה לבדה היו עיסקאות איגוח בכ-500 מיליארד אירו ב-2007. אגב, המחלות שקיימות בארה"ב בתחום הזה כמעט ולא קיימות באירופה, כנראה עקב רגולציה מחמירה יותר".

בנוגע למצב בארץ אמר אקשטיין כי "יש כאן מלאי אדיר לאיגוח כמו הלוואות משכנתא, הלוואות לעסקים, הלוואות שונות לאנשים פרטיים ועוד ועוד. אנחנו לא מצפים שהכל יאוגח אבל חלק מזה בהחלט יכול להיות. אנחנו מצפים שהבנקים יעבירו חלק מזה לגופים מוסדיים שמלאים במזומנים. המטרה שלנו להשלים את הרגולציה עד סתיו 2009".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה