חברת בתי זיקוק בחיפה מסכמת שנה לא פשוטה: הפסד של 182 מיליון דולר ברבעון הרביעי
חברת בזן הציגה היום את תוצאותיה לשנת 2008 ולרבעון הרביעי. מרווח הזיקוק המנוטרל ברבעון הרביעי הסתכם ב- 5.5 דולר לחבית (40.3 דולר לטון) לעומת ממוצע של 5.3 דולר לחבית (38.7 דולר לטון) המתפרסם ע"י "רויטרס" עבור דוגמת בית זיקוק בעל יכולת פיצוח נפט גולמי מסוג "אורל". מרווח הזיקוק המנוטרל לרבעון הרביעי אשתקד הסתכם בכ ? 3.6 דולר לחבית (26.1 דולר לטון).
הרווח התזרימי (EBITDA) המנוטרל של מגזר הזיקוק ברבעון הרביעי הסתכם לכ-53 מיליון דולר, לעומת כ- 6 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. מגזר הסחר תרם ברבעון זה עוד כ-3 מיליון דולר לרווח התזרימי. ההפסד התזרימי (EBITDA) המאוחד המדווח ברבעון הרביעי הסתכם לכ-299 מיליון דולר, לעומת רווח של כ-97 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד.
ההפסד המאוחד ברבעון הרביעי הסתכם בכ- 182 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של כ - 18 מיליון דולר בתקופה המקבילה אשתקד, בעיקר בעקבות ההפרשות לירידת ערך מלאי וקיטון מרווח סל המוצרים.
בשנת 2008 כולה הסתכם מרווח הזיקוק המנוטרל ב-5.7 דולר לחבית (41.4 דולר לטון) לעומת מרווח ייחוס ממוצע של 5.5 דולר לחבית (40.15 דולר לטון) המתפרסם ע"י "רויטרס" עבור פיצוח נפט מסוג אורל באגן הים התיכון. מרווח הזיקוק המנוטרל לשנת 2007 הסתכם בכ - 6.1 דולר לחבית (44.2 דולר לטון).
במהלך שנת 2008 חלו תנודות משמעותיות במחיר הנפט הגולמי ומוצריו. מחיר הנפט הגולמי שעמד על סך 96 דולר לחבית בתום שנת 2007 ירד בסוף הרבעון הרביעי לשנת 2008 לכ- 36.5 דולר לחבית. במועד אשור הדוחות הכספיים, עומד מחיר הנפט הגולמי על כ-50 דולר לחבית, גידול של כ- 37% לעומת מחיר הנפט בסוף שנת 2008.
יש לציין כי החברה, בדומה לרוב חברות זיקוק ושיווק נפט ומוצריו בעולם, אינה מגנה על ערך המלאי הבסיסי. השפעת השינויים בערך מלאי זה, אינם יוצרים חשיפה תזרימית לחברה ועל כן החברה מדווחת על התוצאות התפעוליות שלה גם בניטרול השפעות אלו והשפעות נוספות בגין שינויים בערך נגזרים בהתאם לכללי ה- IFRS על מנת לאפשר השוואה אחידה של הפעילות השוטפת של החברה.
יצוין כי לירידת מחירי הנפט הגולמי ומוצרי הנפט, תרומה חיובית משמעותית על צרכי ההון החוזר (לקוחות ומלאי בניכוי ספקים) של החברה, כך שעם תום שנת 2008, פחתו צרכי ההון החוזר של החברה בכ-317 מיליון דולר, ביחס לתחילת השנה. קיטון בצרכי הון חוזר מאפשר לחברה גמישות בניצול מקורות המימון העומדים לרשותה, יחד עם הקטנת הוצאות מימון.
מחזור המכירות המאוחד בשנת 2008 הסתכם בכ-8.26 מיליארד דולר, בהשוואה לכ?5.23 מיליארד דולר בשנת 2007. למרות הירידה בצריכה הכללית של תזקיקים בשוק המקומי, בזן המשיכה להגדיל את כמויות המכירה ולהגדיל את נתח השוק שלה. היקף הזיקוק בשנת 2008 (בטונות) גדל בכ-6% לעומת שנת 2007 והסתכם ב?8,245 אלפי טונות.
ניצולת המתקנים בשנת 2008 הסתכמה בכ-92% לעומת 86% בשנת 2007. ה-EBITDA המאוחד המדווח לשנת 2008 הסתכם להפסד של כ?76 מיליוני דולר, בהשוואה לרווח של כ-354 מיליוני דולר בשנת 2007.
הכנסות ממיסים הסתכמו לכ?110 מיליון דולר בשנת 2008 בהשוואה להוצאות מס של כ?45 מיליון דולר בשנה מקבילה. המעבר להכנסות מיסים בשנת 2008 נובע בעיקרו מקבלת הכנסה ממיסים בגין שנים קודמות בסך של כ?44 מיליון דולר בעקבות קבלת טיוטת אישור למפעל מוטב בחברה ומקיטון ברווחים. החברה הציגה הפסד נקי מאוחד לשנת 2008 בסך של כ?109 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של כ-142 מיליון דולר בשנת 2007, בעיקר בעקבות ירידת שווי המלאי הבלתי מוגן בגין ירידות מחירים של חומרי גלם ומוצרים.
ישר בן מרדכי: נמשיך להשקיע בעסקי הליבה
מנכ"ל בזן, מר ישר בן מרדכי ציין כי: "ירידת מחירי הנפט בשנה האחרונה השפיעה על ערך המלאי הבלתי מוגן שלנו, בדומה לרוב חברות זיקוק ושיווק נפט ומוצריו בעולם וגרמה להפרשות גדולות בדוחות השנתיים. בראייה תפעולית ועסקית, בזן המשיכה להגדיל את נתח השוק שלה ולהרחיב את הכמויות הנמכרות לשוק, על אף הירידה בצריכה הכללית.
"יישום המבנה הארגוני החדש הביא למיקוד במגזרי הפעילות השונים של החברה והגדלת ניצולת המתקנים לרמה של 92% - שיא של כל הזמנים. החברה ממשיכה לפתח את פעילות הסחר הבינלאומי תוך שילוב אמצעי לוגיסטיקה כגון הובלה ימית ואחסון. הרחבת פעילות הסחר תורמת לרווחיות, מגבירה באופן משמעותי את האופטימיזציה של אמצעי הייצור ומגדילה את היקף מכירותיה של החברה בארץ ובחו"ל.
"במסגרת תכנית העבודה לשנת 2009 בזן הודיעה על ביצוע צעדי התייעלות במגוון תחומים ובהם תחומי הייצור, הלוגיסטיקה, הרכש ועבודות קבלניות. במסגרת צעדים אלו הצוות הניהולי של החברה הפחית 10% משכרו לשנת 2009, פעילויות רבות של ספקי שירות וגורמי חוץ עברו לאחריות של עובדי החברה."
עוד הוסיף בן מרדכי, כי: "בזן בחנה היטב את צעדיה בעת עריכת התכנית האסטרטגית שלה בה היא מביאה לידי ביטוי את כל נקודות החוזק שלה, שהן :משאב אנושי ברמה טכנולוגית מהגבוהות בעולם, שילובן של תעשיות פטרוכימיות עם תעשיות הזיקוק, מיקום אסטרטגי מצוין עם נגישות טובה למגוון רחב של סוגי נפט גלמי וקרבה לשווקים בצמיחה ותשתיות איתנות מודרניות באתר המרכזי שלה בחיפה.
"אנו ממשיכים לחזק את עסקי הליבה על ידי המשך מיקוד ותעדוף השקעות והגברת היעילות והאפקטיביות של מתקני החברה, מאמצים שכבר באים לידי ביטוי בהגברת ניצולת המתקנים והגדלת היקפי הזיקוק."
יו"ר בזן, יוסי רוזן, אמר כי "בזן מגיבה ומתאימה את עצמה מהר לשינויים הכלכליים בעולם ובישראל וממשיכה להתייעל ולפנות משאבים להכנת הפלטפורמה לצמיחה עתידית. החלטת הדירקטוריון, להמשיך השקעות בחיזוק עסקי הליבה מהווה הבעת אמון של בעלי השליטה ביכולתה של בזן והנהלתה.
"אנו פועלים למימוש פרוייקט הפצחן המימני ומאמינים כי דווקא תקופת המשבר הכלכלי בעולם מהווה הזדמנות לבצע את הפרויקט בעלויות נמוכות באופן משמעותי. זהו ללא ספק פרויקט בעל חשיבות לאומית אשר יספק תעסוקה לאלפי עובדים בשנים הקרובות.אנו מקווים כי במסגרת התכנית הכלכלית שתחל בקרוב תפעל הממשלה לעודד פרויקטים מסוג זה. "
כמו כן מסר רוזן כי "למרות שלא בוצע עד כה המיזוג עם כרמל אולפינים , פועלות שתי החברות להגברת ניצול הסינרגיות ביניהן עד אשר יווצרו התנאים המתאימים לביצוע מיזוג מלא".