הרשעת חברת כח אדם, שהעסיקה עובדים ללא רישיון

עפ 000023/07 מדינת ישראל נ' תנופה שירותי כח אדם ואחזקות (1991) בע"מ ואח', מיום 27/10/08. תקציר מאת עו"ד עינב כהן
עו"ד לילך דניאל |

עובדות -----------

תנופה שירותי כוח אדם ואחזקות (1991) בע"מ (בפירוק) (להלן: "המעבידה") הינה חברה למתן שירותי כוח אדם, המצויה כיום בהליכי פירוק, ומר מרדכי שחם שימש כמנהלה של החברה ובעל מניות בה (להלן: "המנהל").

ביום 12.3.03 הוגש בבית האזורי כתב אישום נגד המנהל והמעבידה בגין עבירות על פי סעיפים 2, 20 ו-21 לחוק קבלני כוח אדם, תשנ"ו-1996 (להלן: "חוק קבלני כוח אדם").

על פי כתב האישום, המנהל והמעבידה קלטו לעבודה ביום 1.8.02 שבעה עובדים חדשים למרות שלא היה בידיהם רישיון תקף לפעול כקבלן כוח אדם. יודגש, כי לא נטען כי המנהל והמעבידה פגעו בזכויות סוציאליות של עובדיהם, אלא אישומם עסק בעצם ההעסקה ללא רישיון.

בית הדין האזורי דן בראיות ובעדויות שנשמעו בפניו, וזיכה את המנהל והמעבידה מאשמה לאחר שמצא, כי המדינה לא עמדה בנטל להוכיח את קיומן של יסודות העבירה של סעיף 2(א) לחוק קבלני כוח אדם, הקובע כי: "לא יעסוק אדם כקבלן כוח אדם אלא אם כן הוא בעל רשיון לכך מאת השר ועל פי תנאי הרשיון". על כך ערערה המדינה לבית הדין הארצי לעבודה.

פסק הדין --------------- בית הדין הארצי לעבודה קיבל את הערעור ופסק, שתכלית החוק להבטיח את זכויות העובד המועסק ע"י קבלן כוח אדם ולמנוע את ניצולו. לשם כך, קבע החוק משטר של רישוי, המחייב גם קבלת רישיון על מנת לעסוק כקבלן כוח אדם, וקבועים בו שורה של תנאים למתן רישיון וסנקציות פליליות על הפרת הוראותיו.

רישיונה של המעבידה לפעול כקבלן כוח אדם נשלל ב-3/01, חרף זאת, קלטה היא לעבודה 7 עובדים והציבה אותם לעבודה במשרד התמ"ת.

טענת המנהל והמעבידה, כי העובדים הועסקו ע"י חברה נפרדת, בעוד שחלקה של המעבידה עצמה התבטא בהוצאת חשבוניות מס בלבד עבורם, התקבלה ע"י ביה"ד האזורי. עם זאת, בניגוד לבית הדין האזורי לעבודה, מצא בית הדין הארצי לעבודה, כי המדינה אכן הוכיחה במידה הנדרשת, שהמעבידה הייתה מעבידתם של שבעת העובדים וקבלתם לעבודה בוצעה שלא כדין ובלא שהיה בידי המעבידה הרישיון המתאים.

לאור האמור, המעבידה הורשעה בעיסוק כקבלן כוח אדם ללא רישיון. המנהל, אשר שימש כבעל המניות בחברה, הורשע בעבירה בגין הפרת חובת הפיקוח המוטלת עליו, כנושא משרה בתאגיד. התיק הוחזר לביה"ד האזורי על מנת שידון בשאלת העונש ומתן גזר הדין.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה