תחולת צו הרחבה תקבע בהתאם לסיווג עיקר העיסוק של המפעל, לפיכך מפעל שעיקר עיסוקו הוא עיבוד ויצור פרי ולא גידולו ואחסונו יסווג בתחום התעשייה ולא בתחום החקלאות

עע 772/07 תמר אסתר נ' קיבוץ כנרת, מיום 1.12.2008. תקציר מאת עו"ד מיכל לקרץ
עו"ד לילך דניאל |

העובדות ------------------- תמר אסתר (להלן: "העובדת") הועסקה משך כ-19 שנים בקיבוץ כנרת (להלן: "הקיבוץ") במפעל בשם "חצר כנרת" (להלן: "המפעל"), אשר מבניו שכנו בחצרי הקיבוץ, ואשר עסק בעיבוד ובייצור מוצרים מפרי התמר. חומר הגלם, פרי התמר, הינו של שדות הקיבוץ ושל מגדלי הפרי מחוץ לקיבוץ.

העובדת הועסקה בבית האריזה של המפעל, בו התקבל הפרי, עבר מיון, חימום, תהליכי ציפוי, הקפאה, אחסון ואריזות שי. העובדת הועסקה כאחראית על חלק מכוח האדם שבמפעל כולו, וכן על ביצוע העבודות השונות באחד המבנים של המפעל, תוך לקיחת חלק בביצוען בפועל.

בשני מבנים נוספים של המפעל ייצרו מוצרים מפרי התמר כגון דבש תמרים, ממרחים, תמרים ממולאים בפירות יבשים וכיוצא באלו.

המפעל התמחה בעיבוד פרי התמר ברמות שונות, בייצור מוצרים ממנו, ולא עסק בשום שלב ובשום הקשר בגידול של הפרי. ברוב חודשי השנה, עסק המפעל בייצור המוצרים האמורים, ורק בפרקי זמן קצרים עסק גם במיון הפרי ובאריזתו לאחר העיבוד לשם שיווקו. כמו כן, רוב הכנסות המפעל באו מהמוצרים אשר יוצרו בו, ולא ממכירת תמרים, אשר שווקו לאחר מיון ועיבוד בסיסי בלבד.

העובדת טענה, כי חל עליה צו ההרחבה בענף החקלאות.

פסיקת בית הדין האזורי לעבודה -------------------------------------------------- בית הדין האזורי דחה את טענת העובדת וקבע, כי עיקר עיסוקו של המפעל הינו בייצור מוצרים שונים של פרי התמר, להבדיל מפעולות הנלוות לגידולו של הפרי, ומכאן אין לראות במפעל "משק" אשר עיסוקו בענף החקלאות, ולכן אין להחיל את צו ההרחבה בענף החקלאות על היחסים שבין הצדדים.

העובדת ערערה על פסק הדין לבית הדין הארצי לעבודה

פסק הדין ------------------ בית הדין הארצי דחה את ערעורה של העובדת ופסק, כי הראיות מלמדות באופן ברור, שמדובר במפעל שעיקר עיסוקו בעיבוד וייצור מוצרים מפרי התמר, ולא במפעל אשר עיקר עיסוקו בגידולו, באריזתו או באחסנתו של פרי התמר. כן הוזכרה פסיקה קודמת של בית הדין, לפיה עיבוד של פרי וייבושו אינו נכלל בענפי החקלאות, כפי שהינם מוגדרים במדריך הסיווג האחיד של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, זאת גם אם המפעל רכש את הפירות טרם קטיפתם, והעסיק קבלני כוח אדם על מנת לקטוף את הפירות ולסדרם בארגזים (עע 1264/04 אלעביד פאיז נ' פרי צח בע"מ, מיום 25.12.2005).

כן צוין בפסק הדין, כי לעניין סיווג המעביד, יש להשקיף על כלל הפעילות במפעל, ולבחון מהו עיקר הפעילות שבו - עיבוד וייצור מוצרים השייך לתחום התעשייתי, או גידול ואריזה השייך לתחום החקלאי. גם אם קיים אלמנט "חקלאי" במפעל "תעשייתי", יש לבחון את משקלו בכלל העשייה המפעלית, ואם המשקל הוא קטן, כי אז יש לסווג את המפעל לפי תפקודו העיקרי, ולא לפי תפקודו המשני או השולי.

(*) הכותבת - עו"ד ב"כל עובד", מרכז המידע בדיני עבודה של "חשבים-HPS".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה