המאבק בין לאומי ונידר על החוב: בשל משבר הנדל"ן מעדיפים הנאמנים עסקת קומבינציה
משבר הנדל"ן בירושלים נותן אותותיו גם במימוש זכויות נידר במתחם הולילנד בירושלים. נאמני חברת נידר, עוה"ד אמיר ברטוב ממשרד ליפא מאיר ושות' וקובי אמסטר ממשרד י. מסטר ושות', הגישו היום דו"ח מיוחד ובקשה למתן הוראות לביהמ"ש המחוזי בירושלים, בו הם מציינים כי בעסקת קומבינציה קיים סיכוי שהנושים יקבלו כספים, בעוד שעסקת מזומן תותיר אותם כמעט חסרי כל.
בדו"ח נקבע כי לפי ניתוח של שמאי, עסקת נהור תניב 229 מיליון שקלים וכן כ-15 עד 20 מיליון שקלים נוספים הכנסות מהשטח המסחרי במתחם. הנאמנים טוענים כי ההצעה כוללת חיזוק ביטחונות חסר תקדים לטובת בנק לאומי, הנושה המובטח של נידר, באופן שיביא להחזרת מלוא החוב עבורו. עוד נקבע כי עסקת מזומן תותיר את הנושים הבלתי מובטחים כמעט חסרי כל.
הנאמנים מפרטים שתי עסקאות קומבינציה שגיבשו עם חברת עם חברת נהור, חברה בת של דן תחבורה ציבורית. לטענתם, מימוש מתווי העסקאות יפחיתו את חשיפת חוב נידר לבנק לאומי מ-120 מיליון שקלים כיום לסך של 40 מיליון שקלים או 50 מיליון שקלים בהתאם לשתי העסקאות המוצעות.
לפי העסקה הראשונה, נהור תעביר מקדמה במזומן של 35 מיליון שקלים וערבות אישית של חברת דן על סך של 30 מיליון שקלים ולפי השנייה, נהור תעביר מקדמה של 50 מיליון שקלים במזומן ללא ערבות אישית של דן. בנוסף, הנאמנים הציעו לבנק לאומי בטוחות בסך 20.5 מיליון שקלים הכוללות שיעבוד על זכויות החברה לקבלת 10.5 מיליון שקלים מביטול עסקה בחיפה, הפקדת פיקדון בסך 10 מיליון שקלים כתוצאה מהתמורות שיתקבלו ממכירת נכסים לא משועבדים ומימוש ניירות ערך של בעלי השליטה.
מניתוח שערך השמאי עודד טור סיני בעבור הנאמנים, עולה כי עסקת נהור צפויה להניב לקופת הנאמנים סכום של 229 מיליון שקלים לא כולל מע"מ ולא כולל הכנסות מהשטח המסחרי הנאמדות ב-15 מיליון שקלים עד 20 מיליון שקלים.
עוה"ד אמיר ברטוב וקובי אמסטר מסבירים, כי אין שום סיכוי לקבל סכומים אלו במימוש מהיר של הקרקע בימים אלה של משבר כלכלי.
מדובר בעסקה בנוגע לפרויקט הולילנד, הכולל זכויות בעלות של 100% בקרקע המיועדת לבנייה של 220 יחידות דיור וכן שטח נוסף של כ-1600 מ"ר המיועד לשטח מסחרי ולחניון תת קרקעי. זכויות נידר בנכס משועבדות בשיעבוד ספציפי לבנק לאומי, אשר מימן חלק מרכישת הנכס.
יצויין כי בנק לאומי הודיע על סירובו למתווה עסקת נהור, ולכן, הנאמנים מבקשים מביהמ"ש הוראות באשר להמשך ההתנהלות בתיק ההקפאה. הנאמנים מציינים קשת אפשרויות הכוללת המשך הליכי הקפאה ל-90 יום לטובת פרסום הזמנה להציע הצעות לגבי נכסי החברה או השלמת מימוש כל נכסי החברה, החרגת הנכסים לטובת הנושים המובטחים וגם הליכי כינוס ופירוק, כאשר הנושים הבלתי מובטחים יזכו לקבל במקרה הטוב 10 מיליון שקלים מתוך 300 מיליון שקלים.