אמיר אדר על כיל: "תקופת אי הוודאות נמשכת, ממתינים לסיום המו"מ עם הסינים"
"תקופת אי הוודאות תימשך כנראה גם ברבעון הראשון של 2009 וזאת עד לתום המו"מ עם הסינים", כך אומר אמיר אדר כאשר הוא מפחית את מחיר יעד למניית כיל ל-32 שקל.
אדר, מנהל מחלקת מחקר בהראל פיננסים, מגיב לירידות השערים החדות ששלחו את מניית כיל וחברותיה לסקטור להיסחר במכפילים נמוכים מאוד ואומר, כי "רמות התמחור הנוכחיות משקפות שינוי במגמות ארוכות הטווח של תעשיית הדשנים. אנחנו איננו סבורים שכך המצב".
הסנטימנט השלילי שעוטף מאז חודש יולי את מניות הדשנים נובע מהמשבר הכלכלי הגלובלי בשנה האחרונה ופוגע בצמיחת הכלכלות הגדולות בעולם. אדר מתייחס לאחד החששות העיקרים ואומרים, כי "הביקוש לסחורות חקלאיות צפוי להימשך ועמו גם הביקוש לדשנים. ברמות המחירים הנוכחיות (של הדשנים) בהחלט ניתן לשוב ולהזכיר את העובדה כי עונה חקלאית חלשה בשנה הבאה תדרדר לשפל חדש את יחס המלאי לשימוש ותוביל להתאוששות בביקושים ולעלייה במחירי הסחורות". כמו כן, הקטנת ההיצע מצד יצרניות האשלג בחודשים האחרונים צפויה לפתח מחסור לקראת ההתאוששות אשר תגיע במוקדם או במאוחר, הוא מוסיף.
למרות זאת, אומר מנהל המחקר, כי בטווח הקצר תקופת אי הוודאות תימשך כנראה גם ברבעון הראשון של שנת 2009 וזאת עד לתום המו"מ בין יצרניות האשלג לבין הסינים. "אנו סבורים כי קביעת המחיר לשנה הקרובה תספק את נקודת האחיזה הנדרשת ותחזיר למעגל הביקוש את כל אלו הנמצאים כעת על הגדר. התבהרות זו, גם באם תבוצע במחירים נמוכים מהחוזה הקיים, צפויה לספק רוח גבית גם למניית החברה".
בהמשך לכך, בהראל מעדכנים כלפי מטה את התחזית לתוצאות החברה לשנת 2009 וזאת בכדי לשקף את הירידה הצפויה בנפח ובמחיר במגזר הדשנים. " אנו מעריכים ירידה של כ- 12% בכמות האשלג הנמכרת לרמה של 4.2 מיליון טון. בנוגע למחיר, אנו נצמדים לזה שנסגר מול ההודים כ- 625 דולר לטון (CIF)". בתוך כך, מוסיף אדר כי לאור הירידה החדה במחירי ההובלה (פער של כ- 80-70 דולר מהשיא) תיתכן התאמה למחיר.
בתחום הפוספט הם מניחים המשך ירידת מחירים תוך שחיקה במרווחים ומציינים, כי שילוב של מחיר של 625 דולר לטון אשלג יחדיו עם הרמות הנוכחיות של הפוספט והחנקן מוביל לירידה של כ- 50% בעלות הדשנים לחקלאי התירס (מהשיא בשנת 2008), רמה המשקפת ירידת עלות של כ- 95 דולר לאקר תירס.
בנוסף בהראל מנמיכים תחזיות למגזר התכלית והתעשייה וזאת לאור תנאי המאקרו הגלובליים.
כדי לשקף את תמונת המצב הנוכחית בוחרים בהראל להפחית את מחיר היעד ל- 32 שקלים ולהותיר את המלצת "משקל יתר" על כנה. העדכון נובע כתוצאה מהאצת השחיקה במחירי הדשנים והתבססות על ירידת מחיר האשלג – ל- 440 דולר לטון בשנה המייצגת.