ת"א עיר ללא הפסקה גם במיתון: ממוקמת שנייה באירופה בשיעורי התפוסה במלונות (80.9%)
המשבר הכלכלי נותן אותותיו גם על ענף המלונאות באירופה שספג מהלומה מתחילת שנת 2008 , ובמיוחד במהלך חודש ספטמבר. מנתוני פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte, עולה כי בישראל, ובמיוחד בת"א דווקא נרשמה מגמה הפוכה, שעשויה להימשך גם בשנת 2009 עם חגיגות ה-100 לעיר.
מנתוני דלויט, עולה כי בתשעת החודשים שחלפו מתחילת 2008, ההכנסה לחדר פנוי במלונות באירופה ירדה ב-1.5% ל-76 אירו, ירידה אשר נובעת מירידה של 1.9% בשיעור תפוסת המלונות. המגמה החמירה בחודש ספטמבר בו חלה ירידה חדה של 6.7% בהכנסה לחדר פנוי, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. יש לציין, כי הירידה במחירי החדרים הגיעה במהירות ומוקדם מהצפוי.
יחד עם זאת, בדלויט מציינים כי, בכל הנוגע לישראל, השקט היחסי במדינה, העניין הגובר בקרב הדתות השונות ומוקדי משיכה כמו ים המלח תורמים לשיפור הביצועים של ענף המלונאות הישראלי. בתל אביב נרשמה עלייה של 18.1% בהכנסה לחדר פנוי במהלך תשעת החודשים הראשונים של שנת 2008, ומגמה זו צפויה להימשך גם בשנת 2009 לאור חגיגות המאה לעיר.
כמו כן, תל אביב דורגה במקום השני מבחינת שיעורי תפוסה באירופה עם תפוסה של 80.9%, כאשר הפער בינה לבין לונדון, אשר דורגה במקום הראשון הינו חצי אחוז בלבד. יש לציין, כי גם ירושלים ואילת הפגינו ביצועים נאים עם עלייה של 16.3% ו-10.8% בהתאמה בשיעור ההכנסה לחדר פנוי.
"מתחילת השנה האזרחית ועד לסוף חודש ספטמבר הגיעו לישראל 2.3 מיליון תיירים, גידול של 38% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. על פי הערכות ועל אף האטה בשוקי העולם, עד לסוף שנת 2008 צפויים להגיע לישראל סך הכול כ-2.7 מיליון תיירים", מציין אמיתי ובר, ראש מגזר הנדל"ן בפירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte בריטמן אלמגור זהר.
ובר מוסיף : "שיעורי התפוסה הגבוהים שנרשמים בתל אביב צפויים לסייע למלונות בעיר לצלוח את המשבר הנוכחי, ומאחר שלא צפויים להיבנות מלונות חדשים בעיר במהלך השנה הקרובה, מרבית המלונות הקיימים יצליחו לשמר את עצמם לשרוד את המשבר".
לדברי אלכס קיריקידיס, שותף מנהל עולמי של מגזר התיירות והמלונאות ב- Deloitte, "העולם מתמודד כיום עם אחת מתקופות ההאטה המשמעותיות ביותר בעידן המודרני וחלק ממדינות אירופה מושפעות יותר מאחרות. ברור מעל לכל ספק כי שיעורי התפוסה צונחים במרבית הערים באירופה, וניסיון העבר מלמד כי מחירי החדרים יצנחו גם כן כתוצאה מכך. כיום, עדיין לא רואים את האור בקצה המנהרה, ועל כן ייאלצו המלונות להתמקד במתן תמורה מלאה לכסף שכן הצרכנים נהיים מודעים הרבה יותר למגבלות תקציבם".
בבריסל דווקא נרשמה מגמה הפוכה, ושיעור התפוסה בעיר עלה ב-3.3% והמחיר הממוצע לחדר עלה ב-6.3%. עלייה זו באה לידי ביטוי בכך שההכנסה לחדר פנוי צמחה ב 9.8% והגיעה ל-82 אירו. לאור העובדה כי לא נבנים בבריסל מלונות חדשים אך הביקוש נותר יציב בשל כנסים שונים שעורכת הנציבות האירופית בעיר, נהנים המלונות בבריסל מביצועים מרשימים.
קפריסין הציגה את שיעור הצמיחה הגבוה ביותר בהכנסה לחדר פנוי (11.8%) בגוש האירו בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בעוד שבגוש האירו מהדקים כיום את החגורות, בעלי המלונות בקפריסין הצליחו לרשום עלייה של 14.4% במחירי החדרים ומחירו של חדר ממוצע הינו 142 אירו.
לדברי קירקידיס, "ההשקעה בענף המלונאות ירדה ל-5 מיליארד אירו בהשוואה ל- 21 מיליארד אירו שהושקעו בענף זה בשנה הקודמת. עם זאת, יזמים שיש באפשרותם לגייס הון, פונים כיום לשווקים המתפתחים, כגון: רוסיה, טורקיה וכדומה. המשבר הנוכחי עשוי לזמן הזדמנויות לחברות בעלות הון רב המחפשות להשקיע בחברות, נכסים ומלונות הנמצאים כיום במצוקה."
להערכתו, הצניחה בביצועי המלונות באירופה אינה מגמה חולפת. המלונאים נאלצים כעת להתמודד עם האמון הפוחת מצד הצרכנים, מחנק אשראי והקיצוץ הנדרש בהוצאות העסק, אשר ללא ספק ישפיעו עוד יותר על ביצועי הענף במהלך שנת 2009
ביצועי ענף המלונאות באירופה בתשעת החודשים הראשונים של 2008 ( בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד)