מידרוג: עומס פירעונות בחברות הנדל"ן בשנים 2011-2013

החברות בבורסה רואות את התשואות על אגרות החוב שלהן מטפסות מידי יום, כלכלני מידרוג מפרסמים היום סקירה בעניין מועד הפירעון הצפוי של מרבית האיגרות
אריאל אטיאס |

בשנים 2011-2013 צפויים פירעונות באגרות החוב שרובם יפול על כתפי חברות הנדל"ן: כ-64.4 מיליארד שקלים המהווים כ-30% מכלל האג"ח הסחיר שגוייס הינו חוב של חברות הנדל"ן, כאשר כ-20% ממנו (13 מיליארד שקל) כלל איננו מדורג. כך עולה היום מתוך דו"ח מיוחד לניתוח אג"ח קונצרני סחיר שחיברו כלכלני חברת דירוגי האשראי מידרוג.

בחברת הדירוג בדקו מתי חברות הנדל"ן יזדקקו לקופת מזומנים שמנה כדי להחזיר את הכסף ומצאו, כי עומס הפירעונות לענף זה צפוי להתרחש בשנים 2011-2013 במסגרתו ידרשו חברות הנדל"ן להחזיר כ-25 מיליארד שקל ערך נקוב, לא כולל הצמדה ותשלומי ריבית.

הענף המובחן הבולט אחרי הנדל"ן הינו ענף הבנקאות עם היקף חוב של כ-20.6% מהערך הנקוב וחברות אחזקה והשקעה עם כ-15.4%. ענף השירותים, הכולל מגוון תתי ענפים, מהווה כ-20% מהיקף החוב הכולל, עם בולטות לענפי התקשורת, החשמל והאנרגיה וכן ליסינג רכב.

"חשוב לזכור כי עומס הפירעונות בולט בעוד מספר שנים, פרק זמן משמעותי בו התנאים בשוק סביר להניח ישתנו", אומרת היום אביטל בר דיין, סמנכ"לית בכירה במידרוג. "לגבי פירעונות לטווח הקרוב יותר נראה בשלב זה כי שוק המימון קפוא אולם להערכתנו לא יחזיק במצב זה לאורך זה".

"בטווח קצר בינוני תתקיים סלקטיביות בגיוסים שנועדו לכסות את החובות", אומרת בר דיין. "חברות חזקות יגייסו הן באמצעות הבנקים והן באמצעות גופים מוסדים (לאחר התייצבות השוק), חברות חלשות יותר יפעלו למציאת פתרונות אלטרנטיביים בכלל זה מיזוגים על מנת להצליח לפרוע את החוב".

כלכלני מידרוג מצביעים על ריכוזיות גבוהה בענף חברות האחזקה: שלוש הקבוצות הגדולות מרכזות כשני שליש מהחוב הנקוב הסחיר.

נכון לחודש ספטמבר, יתרת האג"ח הסחיר של חברות אחזקה נאמד ב-32.5 מיליארד שקל, מתוכם כ-62.5% מרוכזים בידי שלוש קבוצות גדולות: קבוצת אידיבי עם כ-29% מהערך הנקוב, אחריה בפער ניכר החברה לישראל עם כ-15% והשלישית הינה קבוצת דלק (ללא דלק נדל"ן) עם כ-13.0%. כ-1.8 מיליארד שקלים המהווים כ-5.4% מהחוב הכולל, מתוכננים להיפרע עד סוף שנת 2009. עיקר עומס הפירעונות של חברות האחזקה הינו בין השנים 2012-2014, בהן צפוי להיפרע כ-12.6% מהערך הנקוב בממוצע לשנה (כ-4.1 מיליארד שקלים.

סך הערך הנקוב של האג"ח הסחיר לחודש ספטמבר 2008 עומד על כ- 211 מיליארד שקל במסגרת כ-708 סדרות אג"ח. מתוך ערך נקוב זה, כ-87% מדורג על ידי אחת מחברות הדירוג בישראל או שתיהן. יתר הערך הנקוב, כ-27.4 מיליון שקלים, אינו מדורג.

הניתוח להלן אינו כולל אג"ח קונצרני שאינו סחיר, שיתרתו הינה משמעותית (כשליש מהאג"ח הקונצרני ללא אג"ח מובנות) שכן מרביתו הונפק באמצעות הנפקות פרטיות. בנוסף, הנתונים להלן כוללים אג"ח חברות בלבד, ללא אג"ח מובנה ומכשירים פיננסיים כגון מוצרים מדדיים ותעודות פקדון.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה