סערה בבורסות העולם: אסיה חטפה במלוא העוצמה, אירופה התמתנה מעט בסיום
הבורסות המובילות באירופה נעלו את יום המסחר בירידות שערים חדות, במהלך המסחר הגיעו הבורסות לשפל של למעלה מ-10% של ירידות, אך במהלך היום התמתנו הירידות והבורסות ננעלו בירידות שערים של 5%.
התמתנות ירידות השערים בשעות האחרונות של המסחר באירופה באו בעקבות פתיחת הבורסות של ארה"ב, כאשר החוזים העתידיים הצביעו על פתיחה שלילית במיוחד, אך עם פתיחת המסחר התמתנו המדדים וכאמור, נתנו דחיפה לבורסות אירופה.
מדד הקאק הצרפתי נעל בירידה של 3.54%, הדאקס הגרמני סיים בנפילה של 4.96%, ומדד הפוטסי האנגלי צלל 5%.
המסחר באירופה התנהל גם לצד נתוני צמיחה מאכזבים מצדה של בריטניה, אשר הצביעו על כך שהמדינה נמצאת על סף מיתון ונתוני מאקרו מאכזבים במיוחד מאסיה, כמו כן המסחר התנהל בצילם של הדו"חות הרבעוניים המאכזבים של החברות הגדולות, אשר ממשיכים לזרום בעונת דו"חות קשה במיוחד.
באסיה נרשמו הבוקר ירידות שערים חדות ביותר על רקע גל של אזהרות רווח מצד החברות הגדולות בישבת למד נתון צמיחה חלש ביותר מצד דרום קוריאה, הכלכלה הרביעית בגודלה באסיה. מדד הניקיי סגר בירידה של 9.6% ומדד הקוספי הדרום קוריאני ירד 10.6% והמדד בהונג קונג נפל ב-7%. סוני חברת האלקטרוניקה השניה בגודלה בעולם, פרסמה הבוקר אזהרת רווח כאשר הפחיתה תחזיות ודיווחה שהרווח יצנח ב-59% ב-12 החודשים שיסתיימו ב-סוף חודש מאי 2009.
מנהל קרנות בכיר ביבשת אסיה אמר הבוקר בשיחה עם סוכנות בלומברג, כי "התפיסה לפיה השווקים המתעוררים יצליחו לאזן את הבעיות הקשות איתן מתמודדות הכלכלות המפותחות פשוט קורסת ואנחנו רואים כעת את ההשפעה של המשבר בכלכלה הריאלית של אסיה".
באירופה התעוררו המשקיעים ליום שישי שחור כאשר המדד בלונדון רושם כעת ירידה של 8%, הדקס הגרמני יורד 9.3%. הקאק הצרפתי רושם ירידה של 8.7%. על רקע המשבר המתמשך, חתכו האנליסטים את תחזיותיהם לצמיחת רווחי החברות באירופה. כעת הצפי הוא לירידה של 4.2% ברווחים ב-2008, זאת בעוד בתחילת השנה עמד הצפי על גידול של 11%.
בבורסת ה-RTS שברוסיה (הבורסה הנסחרת בדולרים) הופסק המסחר לאחר שהמדד המוביל הגיע לירידה של 7.3%, עם תום הפסקת המסחר המשיך המדד המשיך לצלול וננעל בירידה של 16.11%.
סוכנות הדירוג S&P חתכה אתמול את אופק הדירוג של רוסיה לשלילי וציינה את הירידות החדות במחיר הנפט ואת הוצאות הממשל לצורך הטיפול במשבר בצד הבעיות איתן מתמודדת הכלכלה הרוסית.
רונן אביגדור, מנהל קרנות הנאמנות של מנורה מבטחים מסר הבוקר בשיחה עם Bizportal כי "תמיד יש אירוע ספציפי שגורם למהלך בשוק אבל צריך להבין שיש כאן מהלך של הקטנת סיכונים בכל העולם, אנשים רואים שהממשלות מסביב לעולם שולפות את התותחים הכי גדולים שלהן וגם זה לא מחזיר את היציבות ולכן אותם אנשים מצמצמים את הסיכון".
עוד אומר אביגדור, כי "אפשר להסתכל על תעשיית קרנות הגידור שבשבוע האחרון רשמה פדיונות של 40 מיליארד דולר שזה אומר מכירות של 400 מיליארד דולר (בגלל המינוף), זה לחץ כבד מאוד". לסיום אומר אביגדור, כי "הסנטימנט כעת הוא שלילי ביותר וכפי שזה נראה כעת, יש לנצל מהלכי עליות לצורך מכירה."
באסיה צפויים מנהיגי 13 המדינות הגדולות, בראשות סין ויפן, להחליט על הקמת קרן בסך 80 מיליארד דולר לתמיכה במטבעות של המדינות האסייתיות. בנוסף, אתמול החלו לזרום דיווחים לפיהם תוכנית חדשה כבק נמצאת בתהליכים סופיים, מדובר על מהלך להקמת קרן גלובאלית בסכום בלתי נתפס של 1 טריליון דולר למיגור המצב בשווקים. בקרן ייקחו חלק קרן המטבע העולמית, הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי האירופי וגופים נוספים.
אסיה רעדה הבוקר כאשר אחת הסיבות לכך הייתה פרסום נתון צמיחה חלש כ"כ בדרום קוריאה, הכלכלה הרביעית בגודלה בישבת, שרשמה צמיחה של 0.6% ברבעון האחרון, הצמיחה האיטית ביותר מזה 4 שנים. מדד הקוספי במדינה צנח בתוך כך ב-11%.