רוני בר-און:" אינני שולל התערבות בשוק, אך אעשה זאת רק אם יוכח כשל שוק רלוונטי"
שר האוצר, רוני בר און, זימן היום ללשכתו את ראשי המשק למפגש "שולחן עגול" בנושא אתגרי המשק בצל המשבר העולמי. הדיון עסק בהשלכות המשבר העולמי על המשק הישראלי, ובעיקר במדיניות הכלכלית הנדרשת כדי למנוע את כניסת המשק הישראלי למיתון.
"אנו מגבשים חבילת צעדים להתמודדות עם ההאטה הצפויה בקצב הצמיחה במשק". אמר רוני בר און והוסיף כי בין יתר הכיוונים שנבחנים במשרד האוצר נמנים, האצת תהליכים מעודדי צמיחה שעוגנו בתקציב 2009, פעילות בתחום התשתיות, שוק העבודה, מצאי האשראי במשק, האצת שינויים מבניים והסרת חסמים בירוקראטיים בתחומים החיוניים לצמיחת המשק.
שר האוצר ציין כי התמודדותו של המשק עם ההתפתחויות הפיננסיות עד כה הוכיחו את בגרותו וחוסנו של המשק, והוסיף: "אינני שולל התערבות. זהו חלק מרכזי מאחריותי כשר אוצר. לא אהסס לפעול, אך אעשה זאת רק במקרים בהם יוכח קיומו של כשל שוק רלוונטי המחייב יוזמה ממשלתית ממוקדת ואפקטיבית".
בר און ציין את חשיבות פעילותו של הפורום והדגיש כי ההיוועצות עם גורמי המשק היא חלק חשוב בתהליך זיהוי צורכי המשק וגיבושה של המדיניות הכלכלית הרלוונטית לצורכי המשק. "בתקופה זו נדרש שיתוף פעולה בין כלל הגורמים במשק והתלכדות סביב מדיניות כלכלית נחושה שתמזער את השפעת המשבר הכלכלי הגלובלי על צמיחתו של המשק".
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, ציין במפגש כי הבעיה המרכזית כתוצאה מהמשבר הפיננסי הפוקד את העולם הינה מצוקת האשראי וציין: "יש לזכור כי בטווח המיידי והבינוני קיימות הוצאות אותן אי אפשר לצמצם ולפיכך חברות יתקשו לשלם לספקים במועד, ותיווצר תגובת שרשרת שתביא למוסר תשלומים נמוך במגזר העסקי. מחנק האשראי וירידה בהכנסות יביאו לירידה בפעילות העסקית ואף יגרמו לפיטורי עובדים".
לדבריו, למגזר העסקי ניתן כיום אשראי בהיקף של 741 מיליארד שקלים, מתוכם 51% מהבנקים, 14% מקופות הגמל, 15% מתושבי חוץ, 7% מחברות הביטוח, 5% מקרנות הפנסיה. "על המדינה להקצות סכום של כ-5 מיליארד שקלים שישמש כערבויות להלוואות שינתנו על-ידי המערכת הבנקאית וקופות הגמל. אין מדובר בהזרמת כספים ולא בהשקעה במניות גופים אלה אלא בקביעת נפח ערבויות מוגדר שיחולק על ידי המערכת הפיננסית לחברות עסקיות, על בסיס קריטריונים קבועים בפיקוח בנק ישראל." ציין לין.
לדברי נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, הפעולה הראשונה שנדרשת מהאוצר ומבנק ישראל לתמיכה בענ"ף הנדל"ן היא פעילות שתסייע להוריד את הריבית על המשכנתא שעלתה בחודש האחרון בעקבות המשבר. בנוסף, על הממשלה להגדיל את ההשקעות בתשתיות כפעילות המעודדת צמיחה במשק.
בובליל הביע חשש, שבעקבות המשבר יקוצצו תקציבים שכבר הוקצו לצורך פיתוח התשתיות בישראל ולא יוקצו תקציבים חדשים. לדבריו, לאחרונה נרשמה התאוששות קלה ברכישת דירות בפריפריה, בעיקר בבאר שבע: "אם תינקט כעת פעילות לעידוד הביקושים בפריפריה, על ידי מתן מענקי מקום או על ידי הכרה בריבית של המשכנתאות כהוצאה מוכרת, יוכלו להפנות ביקושים לדירות חדשות מהמרכז לפריפריה". אמר בובליל.