המשבר עולה שלב: "מדינות גדולות נמצאות בסכנת קריסה"

רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, בשיחה עם Bizportal על המדינות שנמצאות בסכנת קריסה. "לאחר התפוצצות בועת הנאסד"ק, העולם הפך ליותר גלובאלי וכעת זה חלק מהבעיה"
יוסי פינק |

משבר האשראי החל בארה"ב, עבר לאירופה, שם אמר הבוקר שר האוצר של בריטניה כי מדינת המדינה כבר נמצאת במצב של מיתון, וכעת השאלה הגדולה היא לאן פניו של המשבר מועדות ובאיזו עוצמה תהיה הפגיעה. מדינה אחת כבר ראינו מגיעה למצב של קריסה - איסלנד, אבל שם זה בקטן, הרי מדובר במדינה של 300 אלף תושבים וגם אם לא מעט תושבים בריטים השקיעו את כספיהם בבנקים האיסלנדים, זה עדיין לא בגדר עליית מדרגה.

בשיחה עם רון אייכל, הכלכלן הראשי של מיטב, תהינו בשאלה אילו מדינות נמצאות לפי שעה בסכנת קריסה. "ראשית צריך להגיד שעצם העובדה שאנחנו מתחילים לראות מדינות גדולות שמאבדות מהחוסן שלהן זה כבר עליית מדרגה. המבינות שמוקד הסערה מבחינת אפשרות של קריסה הן ארגנטינה והונגריה אבל יש מדינות נוספות במזרח אירופה שמצבן לא מזהיר" כך אומר אייכל.

מהצד השני של האוקיינוס - ארגנטינה

מדד המניות של השוק הארגנטיני ה-MARVEL איבד היום קרוב ל-20% מערכו. זאת, על רקע ההחלטה, שהתקבלה אתמול, להלאים 10 קרנות פנסיה של המדינה בשווי של כ-29 מיליארד דולר.

אייכל התייחס לעניין ואמר, כי "כעת, כבר עולה החשש כי בכדי למלא את ההתחייבויות הפנסיוניות, הממשלה הארגנטינית לא תוכל לפרוע את חובותיה ותכריז על שמיטת חובות, זו בפעם השנייה בתוך עשור. כתוצאה מהחשש איגרות החוב של ארגנטינה רשמו ירידות מחירים חדות. איגרת החוב של ממשלת ארגנטינה הנקובה ב-USD הצפויה להיפדות בשנת 2033 נסחרת בתשואה לפדיון של 25.8%, היינו ירידה מחיר של 50%, לעומת מחירה ב-30/9. פרמיית ה-CDS של ארגנטינה טיפסה לרמה של 31.5% (לאג"ח ל-5 שנים), לעומת 9.9% ב-30/9."

הונגריה - האם זו מתקרבת להיות הקריסה הכלכלית הראשונה

הבוקר העלה (לא הוריד, העלה) הבנק המרכזי של הונגריה (כלכלה של כ-140 מיליארד דולר) את הריבית המוניטרית במדינה מרמה של 8.5%, לכדי 11.5%, כלומר ב-300 נ"ב. רמה זו היא הגבוהה ביותר מאז אמצע 2004.

בדומה למקומות אחרים השווקים הפיננסיים של המדינה רעמו בשבועות האחרונים כאשר גבר החשש כי הונגריה תצטרך להתמודד עם קשיי נזילות דומים לאלו של איסלנד. גם עזרה שניתנה על ידי הבנק המרכזי האירופי (5 מיליארדי אירו) וקרן המטבע הבינלאומית לא הביאו לכדי רגיעה.

כך, מאמצע יולי ועד לאחרונה נחלש הפורינט ההונגרי כנגד האירו בשיעור של 20%. שוק המניות רשם מראשית אוגוסט ירידה של כמעט 50% (שיעור כפול מאשר ת"א-25).

אייכל התייחס גם להתפתחויות במדינה זו ואמר, כי "הבעיה של הונגריה נובעת, בראש ובראשונה, מחוסר יציבות כלכלית - גירעון פסקלי וגם גירעון במאזן התשלומים (כ-6 אחוזי תוצר). אם לא די בזאת, אזי הפיחות משפיע קשות על מצבת החובות של משקי הבית. בסוף הרבע השני, 62% מחובם של משקי הבית היה נקוב במט"ח. זאת, לעומת 33% בלבד לפני 3 שנים. אלו נטלו בשנים האחרונות הלוואות במט"ח, לאור התחזקות הפורינט על רקע ההצטרפות של הונגריה לאיחוד האירופי. כעת, היחלשות הפורינט פועלת בכיוון הפוך."

עוד אמר אייכל בעניין זה, כי "מטרתה של העלאת הריבית הייתה בראש ובראשונה לעצור את הסחף במטבע אשר, מצמצם את ההכנסה הפנויה ומחליש משמעותית את מצבם של משקי הבית כל זאת, כאשר ברקע ישנה בעיה קשה של קבלת מימון."

המדינות הפגיעות הן דווקא שייכות למשפחת המתעוררים האירופיים

אייכל ציין כי "באופן באופן יחסי, אנו רואים בשבועות אחרונים כי המדינות הפגיעות הן דווקא שייכות למשפחת המתעוררים האירופיים (איסלנד, הונגריה, טורקיה ורוסיה) כאשר דווקא המתעוררים האסייתיים, מציגים חוזקה, לעת עתה." עוד אמר אייכל, כי הבנק האירופי חייב לתמוך במדינות שתחת אחריותו וה-IMF צריך לעשות את העבודה מבחינת מדינות דרום אמריקה ובמקרה זו - ארגנטינה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה