פישר מחליט שלא לחכות להתפתחויות נוספות: חותך את הריבית ב-0.5%
בנק ישראל יוצא היום (ג') בצעד מפתיע וחותך את הריבית במשק הישראלי בשיעור של 0.5% ומעמיד את הריבית על 3.75% החל מיום ראשון הקרוב (12 באוקטובר). "ההחלטה להפחית עתה את הריבית התקבלה לנוכח העליה החדה באי הודאות בשווקים הפיננסיים בעולם והשלכותיה על השווקים הפיננסיים המקומיים".
הודעת הבנק הגיע לאור ההתפתחויות האחרונות בשוקי ההון, החשש מקשיי נזילות של המערכת הפיננסית והחשש מהחרפת ההאטה במשק.
רק הבוקר שיחרר הבנק והיושב בראשו פרופ' סטנלי פישר הודעה לתקשורת בה הוא חוזר ואומר, כי המשק הישראלי נמצא במצב טוב ויציב וכי קובעי המדיניות המוניטרית יפעילו את כלי הריבית ככל שיידרש על מנת להמשיך ולתמוך בצמיחת המשק וביציבותו הפיננסית, לאור ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים בעולם והשלכותיהן על ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים המקומיים.
החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל, לחודש נובמבר, תתקיים ב-27 באוקטובר. השנה, חודש אוקטובר עמוס מאוד בחגים, ונותרו רק 7 ימי מסחר ועבודה עד להחלטה הקרובה, כאשר מתוכם 3 ימים הם חוה"מ סוכות. ניתן להניח שפישר בחר לנצל את החודש המקוצר ולגרום לסנטימנט חיובי בקרב המשקיעים רגע לפני יציאתם לחופשת יום הכיפורים.
נציין, כי רק אתמול התפרסמו
בתוך כך, מהפרוטוקולים עלה, כי 4 חברי הנהלה תמכו בהותרת הריבית על כנה ורק אחד ראה צורך בהפחתה של 0.25% בריבית. כמו כן, על פי הערכת המשתתפים בדיון, האינפלציה צפויה להתכנס לתחום היעד בסביבות אמצע 2009 תוך אפשרות להורדת ריבית מסוימת במהלך 2009.
בבנק ישראל מונים את הגורמים הבאים:
1. הלחצים האינפלציוניים במשק הישראלי צפויים לקטון בצורה משמעותית, על רקע המשך הירידה במחירי הסחורות בעולם והצפי להאטה בקצב הצמיחה של המשק. כך, הצפיות לאינפלציה, והתחזיות של החזאים המקומיים ל-12 החודשים הקרובים נמצאות עתה בתוך תחום יעד האינפלציה.
2. מאז החרפת המשבר הפיננסי העולמי והשלכותיו על השווקים המקומיים גברו הסיכויים להאטה בקצב הצמיחה של המשק בתקופה הקרובה. הפחתת הריבית הנוכחית תפעל לחיזוק יכולתו של המשק להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניו.
3. לנוכח ההתפתחויות בשווקים הפיננסיים המקומיים והעליה החדה בתנודתיות בהם, הפחתת הריבית פועלת להגברת רמת הנזילות בשווקים הפיננסיים המקומיים.
בבנק ישראל מדגישים, כי ההחלטה להפחית את הריבית עתה עקבית עם יעדי הבנק לתמוך בצמיחת המשק וביציבותו הפיננסית וזאת, כל עוד ההתפתחויות בתחום האינפלציה צפויות להביאה להתכנסותה לעבר תחום יציבות המחירים.
הכלכלנים מגיבים
ד"ר מיכאל שראל, הכלכלן הראשי בהראל פיננסים, מציין כי עצם הורדת הריבית אינו מפתיע, אם כי העיתוי הינו כשבועיים לפני הצפוי. למעשה, אומר שראל, כי "השווקים הפיננסים כבר גילמו את הצפי להורדת הריבית." להערכתו, השיקול של בנק ישראל בהורדת הריבית הוא לגרום לפיחות בשקל (זאת בהמשך להודעתו בבוקר על המשך אפשרי של רכישות מט"ח) ובכך לסייע ליצואנים ולמשק שנכנס להאטה משמעותית.
בהודעתו הבוקר, התייחס פרופ' פישר גם למסחר במט"ח ואמר, כי "לאור התגברות אי הוודאות לגבי מצב המשק הבינלאומי, שוקל בנק ישראל את האפשרות להמשיך ברכישות המט"ח לתקופה מסוימת גם לאחר השלמת תכנית הגדלת יתרות המט"ח".
אורי גרינפלד כלכלן המאקרו בכלל פיננסים אומר היום, כי "הפחתת הריבית היתה מגיעה בכל מקרה במועד ההחלטה הרשמי וכי החלטת בנק ישראל להפתיע את המשק נובעת מהרצון לאותת כי בנק ישראל יעשה ככל הנדרש לשמור על היציבות הפיננסית במשק ולהרגיע את הפאניקה בקרב הציבור".
"בימים אלו שאי הוודאות בשווקים גבוהה וישנה גם אי יציבות פוליטית, בנק ישראל מאותת כי יש על מי לסמוך", אומר גרינפלד. "יש לזכור כי גם בארה"ב ובאירופה ישנן ציפיות להפחתות ריבית ולכן הפחתת הריבית מתואמת עם הנעשה בעולם".
ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות אומר היום, כי "הפחתת הריבית עצמה אינה מפתיעה לאור התנהגות המסחר בבורסה, הירידה החדה בציפיות האינפלציה וכן צפי להפחתות ריבית בעולם יתכן שאף בימים הקרובים. תזמון ההודעה לקראת סיום המסחר נועד לחזק את השוק ולהוציאו לכיפור באווירה חיובית, בתקווה להתאוששות הבורסות בחו"ל עד לחידוש המסחר בארץ ביום ראשון, אחרת האפקט החיובי עלול להתפוגג. השפעתו הכלכלית של מהלך זה מתמקדת בסיוע לשוק האשראי במיוחד על רקע הכאוס בשוק האג"ח הקונצרני .
בנוסף, אומר זר, כי "קיים תרחיש אפשרי של הפחתת הריבית בארה"ב במהלך החג אזי אלמלא הודעת הנגיד היה השקל צפוי להתחזק באופן חד ולפגוע בתוכנית בנק ישראל לפיחות השקל לצורך תמיכה ביצוא".
שרגא ברוש: יש מקום להורדות ריבית נוספות
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש מברך על היוזמה של נגיד בנק ישראל להוריד את הריבית לאלתר ב-0.5% ולהמשיך במדיניות של רכישות מטבע חוץ. "בכך ממשיך נגיד בנק ישראל בפעולותיו החיוביות לסייע לכלכלה ולצמיחה".
למרות זאת, ברוש טוען, כי יש מקום להפחתות נוספות של הריבית. זאת במטרה להחזיר את היציבות לשווקים הפיננסיים ולסייע בחיזוק כושר התחרות של היצוא הישראלי.