כיל ירדה 32% ברבעון: בקצב הזה תוכנית הביי-בק תסתיים 4 חודשים לפני היעד
מניית כימיקלים לישראל מסכמת את הרבעון השלישי של 2008 בירידה של 32%, לאחר שלא הצליחה להימלט מהסנטימנט השלילי העוטף את הכלכלה הריאלית. למרות זאת חברת הדשנים הישראלית, חברת בת של החברה לישראל בשליטת סמי ועידן עופר, סוגרת את השנה עברית תשס"ח בעלייה של 44%.
בשנה החולפת יחס המשקיעים כלפי מניית כיל נע בין אופוריה מוגזמת לדפרסיה מוגזמת. בימים בהם הכל קרס מסביב מניית כי"ל לא עצרה וטיפסה בעוצמה. כשברקע התלוו קולות האנליסטים הקוראים: ביקוש חזק, היצע חלש. אך בחודשים האחרונים התמונה קצת השתנתה ואלמנטים ששררו בשווקים זה זמן מה החלו נספגים בתוך הסקטור החסין. ירידות השערים בעולם כתוצאה ממשבר האשראי שהביא לקריסת בנקים רבים החלו מעיבים על סנטימנט המשקיעים גם בנוגע לענף הסחורות בכלל והדשנים, בפרט.
החשש העיקרי הוא כי נפילה במחירי התירס, הסויה וסחורות נוספות תפגע ברווחי החקלאים, שיסרבו מצידם לשלם כל מחיר עבור הדשנים. כתוצאה מכך הביקוש יירד, המחירים יירדו ותאבון המשקיעים למניות הדשנים ירד אף הוא.
בתוך כך, בתחילת חודש ספטמבר, הכריזה כי"ל כי תחל בתכנית לרכישה עצמית של מניות (BuyBack) בהיקף של עד 5% מההון המונפק והנפרע של החברה. רכישה השווה למיליארד דולר (3.58 מיליארד שקל) על בסיס מחיר הסגירה של המנייה יום קודם לכן (ב-3 בספטמבר). כי"ל הודיעה, כי הרכישה צפויה להימשך כ-10 חודשים ולהסתיים ב-30 ביוני 2009.
בהנהלת כי"ל לא המתינו וכבר ביום המסחר העוקב (ב-7 לחודש, יום ראשון) החלו רוכשים מניות. באותו היום, השקיעה כי"ל כ-15 מיליון שקל, קרוב לתקציב היומי הנגזר מההודעה, כ-12 מיליון שקל.
בדירקטוריון כי"ל האמינו, כי הרכישה העצמית של מניות החברה בנסיבות הקיימות מוצדקת וראויה ואולי אף ציפו שהבעת האמון החזקה בחברה תגרור איתה שינוי סנטימנט בקרב המשקיעים. אך הדבר לא קרה ותוך 10 ימים מניית כי"ל נגעה בשפל של 43 שקלים.
כבר למחר היום, ביום שני, רכשה כי"ל 795,000 מניות בכ-45 מיליון שקל. מאז ועד ליום בו נפלה כי"ל לשפל, ב-18 בספטמבר, המשיכה החברה לרכוש מניות בכל יום מסחר, כאשר היא משקיעה בין 40 מיליון שקל ל-45 מיליון שקל. ב-21בספטמבר, יום המסחר הבא, זינקה מניית כי"ל ב-17.7% למחיר של כ-52 שקלים ובחברה החליטו לשים "רק" 26.6 מיליון שקל. כאשר למחרת היום, שמחיר המנייה שוב התקבע שוב חזרו בכי"ל לקנות ביותר מ-40 מיליון שקל ביום.
בשורה תחתונה החברה קנתה בכל יום מסחר מאז ההודעה ממניותיה בסכום מצטבר של כ-597 מיליון שקל ובמחיר ממוצע למניה של 50.15 שקלים. סה"כ 11,914,842 מניות נמחקו ממסחר בבורסה. מה שמשאיר לכי"ל עוד 52,450,494 מניות לקנות.
נציין, שמלבד הרכישות המצויינות בכתבה משפחת עופר בעצמה רכשה במיליוני שקלים ממניות החברה לישראל ומכי"ל, באופן ישיר ובאמצעות חברת עופר הולדינגס.
המסקנה החשובה מכל הסיפור היא קודם כל, שבעוד המשקיעים לא יודעים האם המגמה בשווקים תפגע בחברות הדשנים ומסתכלים לטווח הקצר, בכי"ל אופטימיים ומוכנים לשלם במזומן. דבר נוסף שנגזר מכל הסיפור הוא שבקצב הזה כי"ל תסיים את רכישת המניות החוזרת בעוד כ-4 חודשים ולא בעוד 9 חודשים כפי שציפתה ובחיסכון של 352 מיליון שקל מהערכות המוקדמות.
כמו כן, נקודה חשובה נוספת לציון היא מחזורי המסחר: מתכ"מ של 340 מיליון שקל בחצי שנה האחרונה ירד המחזור הממוצע במנייה ל-300 מיליון שקל במהלך החודש האחרון וזאת למרות שכי"ל עצמה תרמה כ-40 מיליון שקל, מה שמעמיד את המחזור הריאלי במנייה על 260 מיליון שקל.
טבלת הרכישות