פישר יותיר את הריבית על כנה: הסערה בשווקים והתחזקות השקל תגבור על האינפלציה
פרופסור סטנלי פישר, נגיד בנק ישראל, צפוי להותיר את הריבית לחודש אוקטובר על כנה ובכך למנוע ארבע העלאות ריבית רצופות שהעמידו אותה על שיעור של 4.25%, כאשר הוא שוקל בפניו סימנים להתמתנות האינפלציה ברחבי העולם אל מול הסערה בשווקים העלולה לפגוע בצרכן הישראלי והתחזקות השקל המעיבה על הייצוא.
תוכנית ה-700 מיליארד דולר של הממשל האמריקני שהוצהרה ביום שישי האחרון ותגובת השווקים ברחבי העולם צפויה להקל על חששות הבנק המרכזי מפני הרעה נוספת בשווקים הפיננסים. "זו בוודאי נקודת מפנה, אבל צריך להמתין עוד זמן כדי לראות אם זה שינוי ארוך טווח", אמר פרופ' סטנלי פישר בראיון בלעדי לתוכנית "אולפן שישי" של חדשות ערוץ 2.
החלטת הריבית היום תתבצע על רקע מדד אוגוסט, שעלה בשיעור של 0.8%, והיה בגבול העליון של הערכות השוק. ב-12 החודשים האחרונים, עלה מדד המחירים לצרכן בשיעור של 5.0%, ומראשית השנה עלה המדד ב-4.4%. כלומר, שכרגע בנק ישראל עומד בפני חריגה גבוהה מאוד מהגבול העליון של יציבות המחירים, זו השנה השנייה ברציפות.
מיטב: יותיר את הריבית על כנה בכדי להתמודד הסערה בשווקים הפיננסיים, ועם זו המתפתחת בכלכלה הריאלית
רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב אומר היום, כי "בנק ישראל יותיר את הריבית לחודש אוקטובר על כנה, וזאת בכדי להתמודד הסערה בשווקים הפיננסיים, ועם זו המתפתחת בכלכלה הריאלית".
במיטב מסתכלים על המדד הגבוה האחרון ואומרים, כי למרות זאת החודש יגברו הכוחות אשר יכריעו את הבנק המרכזי לפעול בצורה שונה.
בעולם יש סימנים להתמנות האינפלציה. מחירי הסחורות בעולם נמצאים בצניחה חופשית. הנפט נסחר במחיר שיא של יותר מ-145 דולר לחבית בראשית יולי. לאחרונה, הוא נסחר במחיר הנמוך מ-95 דולר לחבית, כלומר ירידה של כ-35% מערכו בשיא. מדד הסחורות, ה-CRB, איבד מרמת השיא בחודש יולי קרוב ל-28% מערכו.
"אמנם בישראל עדיין לא ראינו באופן ברור את ההשפעה החיובית של ההוזלה על מדד המחירים לצרכן. אולם, בבנק ישראל מצפים כי הוזלה זו במחירי הסחורות תעבור, בסופו של דבר, גם למחירים לצרכן", אומר אייכל בעוד הוא מוסיף, כי הסערה בשווקים הפיננסים הפוגעת בנכסי הציבור עלולה לדכא את ההוצאה הפרטית דרך אפקט העושר.
לדברי אייכל, דבר נוסף צפוי לעמוד במרכז ההחלטה והוא התמתנות בפעילות העולמית ובמיוחד ביעדי היצוא של ישראל - אירופה וארה"ב במקביל להתחזקות השקל כנגד מטבעות הסחר המרכזיים בשנה האחרונה, שתשפיע לרעה על יצוא הישראלי, ובהתאם גם על הצמיחה, בעיקר בשנת 2009.
אי.בי.אי: הצפי להתמתנות האינפלציה ימנע העלאת ריבית עד סוף השנה
איילת ניר, הכלכלנית הראשית בבית ההשקעת אי.בי.אי אומרת היום, כי "הריבית המוניטרית תישאר עד סוף השנה ללא שינוי וכי היא תתחיל לרדת במהלך 2009, כתגובה להשפעת הירידה במחירי הסחורות, וההאטה בפעילות הכלכלית, על האינפלציה במשק".
בבית ההשקעות מציינים את ההשפעה בפיגור של הריבית המוניטרית על הפעילות הכלכלית במשק ובתוך כך על האינפלציה. לכן הם אומרים, כי "הריבית צריכה להשתנות כפונקציה של האינפלציה הצפויה במשק ולא כתגובה לאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים".
לאור זאת, ולמרות שהאינפלציה ב-12 חודשים האחרונים בחודש אוקטובר צפויה להיות כפולה מהיעד של בנק ישראל, הצפי להתמתנות האינפלציה והתכנסותה לטווח היעד של בנק ישראל צריכה למנוע עליית ריבית.
הראל פיננסים: סימנים להאטה חריפה יעמדו במרכז ההחלטה
מיכאל שראל ראש מחלקת המחקר בהראל פיננסים גם רואה את הריבית נותרת על כנה כשהוא מציין, כי "השבוע הסוער במיוחד בשווקים הפיננסים בארה"ב, אשר הגדיל את הסתברות להאטה חריפה מהצפוי בארה"ב ובאירופה ולפגיעה בצמיחה העתידית של ישראל".
כמו כן, גורמים נוספים שיתמכו באי העלאת הריבית החודש הם הירידה במחירי הסחורות והנפט והירידה בציפיות לאינפלציה. מנגד מציינים בהראל, כי הגורמים אשר יתמכו באי הפחתת הריבית הם מדד המחירים הגבוה לחודש אוגוסט, ורמת האינפלציה צפויה לעלות לכ-6 אחוזים בעקבות מדד ספטמבר.
ישיר בית השקעות: "אי הודאות בשווקים הפיננסים הנגיד צפוי להימנע מעליית הריבית למרות המדד הגבוה שפורסם"
"הנגיד צפוי להשאיר את הריבית לחודש אוקטובר על 4.25%", אומר היום ירון זר, מנהל מחלקת המחקר בישיר בית השקעות.
"מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט המשיך את מגמת האינפלציה הגבוהה ועלול להביא את האינפלציה בפועל ב-12 חודשים אחורה לרמה של 6% בתוך שני החודשים הקרובים", אומר זר ומציין, כי מנגד "צפי האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים מצוי בטווח היעד של בנק ישראל ואף צפוי לרדת בהדרגה במהלך החודשים הבאים".
כמו כן, קצב צמיחת התמ"ג בעולם ובישראל צפוי לרדת משמעותית תוך האטה שתחריף, במקביל למשבר הפיננסי העולמי המשפיע על שוקי ההון בעולם ובארץ, אומר זר ומדגיש, כי זה צפוי להימשך לפחות בחצי שנה הקרובה.
בהסתכלות קדימה, אומרים בישיר, כי בחודשים הקרובים צפוי נגיד בנק ישראל להפחית את הריבית כאשר בשלב זה קשה להעריך את עיתוי תחילת המהלך. הריבית צפויה לרדת ברבעון הראשון של 2009 ויתכן שאף כבר לקראת סוף 2008 תופחת הריבית.
כוון: "הנגיד צריך להיות מאופק בהחלטתו ולא לפגוע במגזרי המשק השונים"
"הנגיד פישר צפוי להותיר את הריבית במקומה", אומר היום אבי מאיר מנכ"ל כוון ניהול תיקי השקעות. "קצב עליית המחירים במשק צפוי להאט ולהביא את האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים לטווח היעד העליון של בנק ישראל - 3%".
בכוון מציינים שתי סיבות לירידה הצפויה באינפלציה: האטה בצמיחה העולמית שתמתן את הביקושים בישראל והירידה במחירי הסחורות. "לא ניתן לצפות כרגע להורדת מחירים בטווח המיידי וגם האינפלציה לא תרכין את ראשה בקרוב", אומרים בבית ההשקעות ומציינים, כי להערכתם, רק בחודש נובמבר-דצמבר 2008 יתחילו הוזלות מחירים ומבצעים ברשתות.
מאיר מסכם ואומר, כי "הריבית במשק עומדת כיום על 4.25%, ולכאורה נתוני המשק מחייבים העלאת ריבית נוספת, אך על הנגיד להיות מאופק בהחלטתו ולא לפגוע במגזרי המשק השונים, בצמיחה ובתעסוקה, עלייה נוספת בריבית יכולה לסחרר את השווקים הפיננסים ולגרום למצוקה בנזילות במשק".