פישר יעלה או לא יעלה? בתי ההשקעות מגיבים למדד
מדד המחירים לצרכן הפתיע גם החודש את החזאים כשרשם זינוק של 0.8% בחודש אוגוסט, וגורם לחילוקי דעות בקרב בתי ההשקעות בישראל. "בנק ישראל ייאלץ להעלות הריבית בסוף החודש בעוד רבע אחוז בשל המשך העליה בקצב האינפלציה, אחרת ההתכנסות ליעדה האינפלציה של הממשלה תתאחר", כך אומרים היום בבית ההשקעות אקסלנס. מנגד בפריזמה, טוענים, כי "בשל הטלטלה בשווקים הפיננסים בנק ישראל אינו צפוי להעלות את הריבית". בבית ההשקעות, פסגות מסכימים עם פריזמה וטוענים, כי "משקלו של המשבר העולמי במכלול השיקולים של בנק ישראל, יגבר על שיקול האינפלציה".
אינפלציה ב-12 החודשים האחרונים מסתכמת ב-5%, כלומר 2% מעל יעד האינפלציה העליון של בנק ישראל. מתחילת השנה עלה מדד המחירים לצרכן ב-4.4%. מדד המחירים מנוכה אנרגיה ומזון עלה ב-12 החודשים האחרונים בשיעור של 2.6%, כאשר המדד מנוכה אנרגיה, מזון, פירות וירקות עלה בשיעור של 2.1%. כך הודיעה אמש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
פריזמה: "בנק ישראל ימתין להתבהרות התמונה בשווקים הפיננסים"
"העלייה הגבוהה מהצפוי גם במדד אוגוסט ואינפלציה מצטברת של 5% בשנה האחרונה (תוך מגמת עלייה במדד ללא אנרגיה ומזון) והחשש מפני סיבוב שני של אינפלציה כתוצאה מלחצי שכר היו גורמים מספיקים בכדי להביא את הבנק למהלך נוסף של העלאת הריבית ביום ב' הקרוב", אומרים בפריזמה.
יחד עם זאת, מציינים בבית ההשקעות, כי "הטלטלה האחרונה בשווקים הפיננסים בארה"ב, והחשש מפגיעה מתמשכת יותר בכלכלות העולם עקב כך, יובילו את הבנק להותיר את הריבית ללא שינוי בסוף החודש. אנו מוסיפים להעריך כי הסיכוי הוא להמשך סביבת מדדים מוטה כלפי מעלה ביחס להערכות הקונצנזוס בחודשים הקרובים אך למרות זאת בנק ישראל ימתין להתבהרות המצב בשווקים הפיננסים לפני מהלך נוסף של העלאת ריבית".
בפריזמה מוציאים בירידת מחירי המזון אינדיקציה מעניינת - ירידה בשיעור של 0.1% אשר נבעה מהצניחה במחירי הסחורות החקלאיות בעולם בתקופה האחרונה. "אנו מעריכים שההתאמה במחירי המזון כבר מאחורינו וסעיף זה אינו צפוי להמשיך ולהוות מוקד אינפלציוני במהלך החודשים הבאים".
אקסלנס: "הבעיה של בנק ישראל מחריפה"
בבית ההשקעות אקסלנס מסתכלים על החלטת ה'פד' היום בערב (21:15 שעון ישראל) ואומרים ש"הבעיה של בנק ישראל מחריפה מפני שכלל לא בטוח, כי ה'פד' יעלה הריבית וייתכן כי יפחית אותה, כך שפער הריביות לטובת ישראל יגדל ועלול להביא לייסוף השקל ופגיעה בכושר התחרות של ישראל דווקא בזמן כניסת העולם למיתון. אנו שבים וטוענים כי המסלול הצמוד עדיף על הצמוד הנומינלי, החלומות כי האינפלציה הודברה, נמוגו".
באקסלנס מתייחסים לנקודות החיוביות במדד. "נקודות האור במדדים הם כי במדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט המדד הבסיסי מנוכי העונתיות עלה ב-0.19% בלבד. נקודת האור השניה היא כי סעיף מחירי המזון ללא ירקות ופירות ירד ב-0.1% בשל הירידה במחירי הסחורות בעולם וסעיף המזון במדד המחירים הסיטונאיים ירד ב-0.8%".
פסגות: "משקלו של המשבר העולמי במכלול השיקולים של בנק ישראל, יגבר על שיקול האינפלציה"
בבית ההשקעות פסגות, שוקלים את המדד הגבוה ואומרים, כי "למרות המדד, ריבית בנק ישראל לא תועלה בסוף חודש זה. משקלו של המשבר העולמי במכלול השיקולים של בנק ישראל, יגבר על שיקול האינפלציה".
"לא מן הנמנע שגם בסוף חודש זה יהיו חילוקי דעות בתוך הבנק לגבי כיוון הריבית. אבל אם בחודשים עברו היה מדד המחירים לצרכן הגורם העיקרי שהיטה את הכף להעלאת הריבית, אנו חושבים שהגורם העיקרי בסוף חודש זה יהיה יציבותם של השווקים הפיננסים בעולם. זאת, כמובן, בהנחה שהם לא יירגעו עד אז. הבנקים המרכזיים בעולם מתחילים לדבר על הפחתת ריבית", אומרים בפסגות וקובעים, שלפיכך הסבירות שבנק ישראל יעלה אותה בנסיבות כאלו, נראית נמוכה.
בבית ההשקעות אף מסתכלים רחוק יותר ואומרים שבין אם תועלה הריבית ובין אם לאו, ישנה הסתברות גבוהה מאוד שהיא תופחת בתוך פחות מ- 12 החודשים הבאים.
מה גרם לאינפלציה להרים ראש?
המדד הבסיסי, בישראל ללא ירקות פירות ודיור, עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-5.5% בהמשך לעליה של 5.7% בחודש יולי. המדד ללא דיור עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-5.9% בהמשך לעליה של 6.2% בחודש יולי. המדד ללא ירקות ופירות עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4.7%. המדד ללא אנרגיה עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-4.1%. מדד המחירים הסיטונאיים ירד באוגוסט ב-0.3% אך ללא דלקים עלה ב-0.4%. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד הסיטונאי ב-8.6% וללא דלקים ב-6.9%.
"הירידה הנמשכת במלאי הדירות הביאה לעליה במחירי הבתים ושכר הדירה כך שסעיף הדיור לבדו תרם למדד כ-0.58%", אומרים באקסלנס.
מחיר הבתים בבעלות הדיירים עלה בחודש אחד ב-3.7% ושכר הדירה עלה ב-3.5%. העליה במספר התיירים לישראל לשיא מאז ביקור האפיפיור בשנת 2000 והנופש המשפחתי העונתי בחודש אוגוסט הביאו לעליה בסעיף הבראה בארץ ובחו"ל ב-6.9% שתרמו למדד 0.28%. הירקות והפירות עלו, על רקע עונתי והקרה של החורף, בשעור של 4.7% ותרמו למדד 0.166%.
הלמ"ס "גילתה" עליה במחירי המים ב-3.7% שכנראה לא באו לידי ביטוי בחודש יולי ותרמו למדד חודש אוגוסט 0.0413%. גרעו מהמדד דלקים, בנזין, נפט וסולר שירדו ב-4.4% ותרמו לירידה של 0.2084% במדד וירידה על רקע עונתי של הלבשה ב-8.9% שתרמה למדד כלפי מטה 0.2257%.
המשך הביקושים במשק על רקע האבטלה הנמוכה, שעור ההשתתפות הגבוה בכח העבודה והעליה בשכר מזינים האינפלציה. עליה של מחירים ושרותים עד 3% נרשמה בביטוח לציוד חשמלי, שירות רפואי פרטי, ריפוי שיניים, תשלום לגן ומעון, שכר לימוד בבתי ספר תיכוניים, לימודים אקדמאיים, הצגות, קונצרטים, תספורות, מכוני יופי, שרותים משפטיים וסיגריות. מודעות בעיתון עלו ב-3.5%.