הערכות: נזקי החקלאות מהשיטפונות בארה"ב פחתו משמעותית
בשלהי חודש יוני פקדו שיטפונות עזים את המערב-התיכון בארה"ב, מה שיצר חששות כי יבולי תירס וסויה רבים ייפגעו ומחירי הסחורות הללו יזנקו. המשקיעים כבר החלו לתמחר את הציפיות הללו בשוק הסחורות ושלחו את החוזים העתידיים על הסויה והתירס לעליות,. באותה תקופה, נזכיר, הגיעה מניית כיל לשיא כל הזמנים - כ-80 שקל - תוך שהיא ויתר מניות הדשנים בעולם נהנו מעליות המחירים.
אך הסערה שככה וההערכות הקודרות התבדו. דו"ח שיפרסם מחר (ג') משרד החקלאות האמריקני, אשר תשאל כ-9,000 חקלאים אמריקנים במדינות אייווה, אילינוי ומיזורי, צפוי להראות שהתחממות מזג האוויר באזור בתקופה האחרונה מזערה את הנזקים להם ציפה השוק. לפי ההערכות בשוק, משרד החקלאות יעדכן מעלה את תחזית קציר התירס ב-1.9% ל-11.939 מיליארד בושל.
מחירי התירס והסויה זינקו לשיאים היסטוריים בתקופת השיטפונות, אולם מהשיא ועד היום נפל התירס ב-36% ומחיר הסויה צלל ב-28%. חברות הדשנים בוודאי לא אוהבות את הירידה במחירים, אולם הפן החיובי הוא הקלה בלחצים האינפלציוניים בארה"ב ובעולם כולו.
הספקולנטים סגרו פוזיציות לונג
משרד החקלאות האמריקני ציין ב-22 ביוני (בשיא תקופת השיטפונות שהרגו 24 איש) כי רק 59% מיבולי התירס נמצאים במצב טוב או מצוין, לעומת 73% בתקופה המקבילה בשנת 2007. עבור הסויה, המספר עמד על 57% לעומת 66% בתקופה המקבילה אשתקד. בעיית ההיצע דחפה מעלה את המחירים בבורסת הסחורות בארה"ב, אולם השיפור במצב מזג האוויר מאז הוביל את הסוחרים לשנות את ההימור. היום, 66% מיבולי התירס נמצאים במצב טוב או מצוין וכך גם 63% מהסויה.
מספר חוזי הלונג על התירס היה גבוה בכ-226 אלף ממספר חוזי השורט שהוחזקו על ידי קרנות גידור וספקולנטים אחרים נכון ל-5 באוגוסט. מדובר בירידה של 37% בהשוואה ל-10 ביוני. מספר חוזי הלונג על הסויה נפל ב-32% ל-85 אלף במספר, לפי נתוני הנציבות למסחר בחוזים עתידיים על הסחורות.
"אם לא ייבנו מלאים אז המחירים לא ימשיכו לצנוח באותה חדות שבה הם צוללים היום", אומר ל-Bizportal האנליסט גלעד שריג מבנק הפועלים. "נראה שהמלאים לא הולכים לעלות בצורה דרמטית. מלאי התירס עומד היום על 109.7 מיליון טון בושל וכדי לראות נפילה נוספת במחירים יש צורך בבניית מלאי לכיוון ה-120 מיליון טון בושל".