פישר שוב הולך נגד דעת הרוב: העלאת הריבית עמדה בניגוד להמלצת רוב הנהלת בנק ישראל
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, העלה את הריבית ב-0.25% בחודש שעבר למרות עמדת הרוב בקרב הנהלת הבנק שתמך דווקא בהותרת הריבית על כנה. כך עולה מהפרוטוקולים מישיבת הריבית האחרונה.
בדיון המצומצם שנערך בזמן הדיונים המוניטריים לקראת החלטת הריבית לחודש אוגוסט הטרידו 2 שאלות את בנק ישראל: האם האינפלציה משנה כיוון והאם המשק הישראלי אכן נכנס להאטה כלכלית כפי שעולה מהנתונים האחרונים שפורסמו?
"שלושה מחברי ההנהלה המליצו לנגיד להותיר את הריבית ללא שינוי", נכתב בפרוטוקולים. השלושה שמו דגש על הירידה באינדיקטורים המובילים ברבעון השני של 2008, מה שמעיד על האטה במשק, לצד התמתנות בלחצים האינפלציוניים כפי שהדבר בא לידי ביטוי במדד יוני האחרון ובירידה במחירי הסחורות בעולם.
השלושה מעריכים כי האינפלציה בישראל תחזור לתחום היעד במחצית הראשונה של 2009 גם ללא העלאת ריבית ל-4%. "החרפת המשבר הפיננסי העולמי ביולי הגדילה את אי הוודאות בשווקים הפיננסיים ואת החשש מפני האטה חריפה וממושכת יותר ממה שנצפה תחילה", מאמינים השלושה.
פישר הולך עם המיעוט
לעומת זאת, שניים מחברי ההנהלה שהשתתפו בדיון המליצו להעלות את הריבית ב-0.25% על מנת לטפל באינפלציה. האינפלציה בישראל גבוהה משמעותית מתחום היעד (4.8% לעומת היעד העליון שעומד על 3%) ומדד יוני עלה אמנם ב-0.1% בלבד, אולם להוציא השינוי במחירי הפירות והירקות הוא עלה ב-0.6%.
"הציפיות לאינפלציה לטווחי זמן גבוהים משנה עדיין גבוהות והעלאת הריבית תתרום להכנסתן לתחום יעד האינפלציה ולהורדת הריבית ארוכת הטווח – ירידה שתתמוך בפעילות הריאלית", טענו השניים. "כמה מהנתונים על הפעילות הריאלית מצביעים על המשך ההתרחבות בפעילות הכלכלית". התומכים בהעלאת הריבית הבהירו כי למרות הירידה שנרשמה בשבועות האחרונים במחירי הסחורות והנפט, עדיין לא ברור האם מדובר בירידה שהיא חלק מהתנודתיות במחירים או שמדובר בשינוי כיוון. כמו כן, הם טענו, כי רמת הריבית הנומינלית והריאלית בישראל נמוכה.
אם כך, מסתבר שהנגיד פישר החליט ללכת עם דעת המיעוט ולהעלות את הריבית "כדי לתמוך בהחזרת האינפלציה והצפיות לה לסביבת מרכז היעד", כפי שנכתב בפרוטוקולים. "חזרת האינפלציה והצפיות לה לתוך היעד הינה תנאי הכרחי לתמוך בצמיחה בת קיימא". אין זו הפעם הראשונה השנה שפישר הולך עם דעת המיעוט; בהחלטת הריבית שהתקבלה בפברואר, אז הוחלט לחתוך את הריבית ב-0.5% בשל החשש מההאטה הכלכלית שתגיע לארץ, המליצו 3 חברים לא להוריד את הריבית מחשש לעליית האינפלציה, אולם פישר קיבל החלטה הפוכה והוריד את הריבית בכל זאת.
לקראת החלטת הריבית ב-25 באוגוסט, יש לזכור כי בהודעת הריבית האחרונה אותת בנק ישראל כי בכוונתו להפסיק את העלאות הריבית לאחר 3 חודשים רצופים של הידוק מוניטרי. בהודעת הבנק בחודש שעבר הושמט הנוסח שרמז בחודשים האחרונים על העלאות הריבית ("בנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית כפי שהדבר יידרש"), ולפי ההערכות בשוק פישר יחליט בסוף החודש להותיר את הריבית על כנה.