ליהמן ברדרס: הביקוש לנפט קטן, ההיצע גדל והספקולנטים בורחים - התיקון הנוכחי יימשך כשנה

הנפט בשוק דובי; במה שונה התיקון הנוכחי מקודמיו, מה עושים הספקולנטים והאם הבועה התנפצה?
עדי בן ישראל |

בחודש יולי החזיקו קרנות גידור המאקרו בארה"ב בפוזיציות לונג על הסחורות ובשורט על הדולר ועל המניות. הנפט אכן הגיע לשיא היסטורי בחודש שעבר - 147 דולר לחבית - אולם היום הוא רחוק כבר 21% מהשיא וחבית נפט בודדה נמכרת ב-115 דולר. תיאורטית, הנפט כבר נכנס באופן רשמי לשוק דובי (המוגדר כירידה של למעלה מ-20% מהשיא).

זו לא הפעם הראשונה שהנפט יורד בחדות; אולם הפעם, טוענים בבית ההשקעות ליהמן ברדרס, ניתן לומר שהמגמה התהפכה והנפט לא יכבוש שיא חדש בעתיד הנראה לעין.

תחת הכותרת "מסמנים את התקרה", טוענים האנליסטים אדוארד מורס, ג'יימס קרנדל, דניאל אן ומייקל וולדרון, כי לאחר שמחיר הנפט הוכפל בטווח זמן של שנה, הציפיות לעתיד התהפכו. "אנו סבורים שמחיר הנפט הגיע כבר לתקרה", אומרים האנליסטים.

ביולי 2006 הגיע הנפט לשיא (אז) של 78.4 דולר לחבית בשל מלחמת לבנון השנייה שעוררה את חששות המשקיעים מפני התלקחות במזרח התיכון ומעורבות של איראן, ספקית הנפט הרביעית בגודלה בעולם. עם דום תותחי המלחמה החל מחיר הנפט לסגת ונפל ב-36% לרמה של כ-50 דולר לחבית בינואר 2007 - ומשם החל שוב לטפס.

משבר האשראי שפרץ באותה שנה אילץ את הפדרל ריזרב להוריד את הריבית החל מספטמבר 2007, מה שדירבן עוד יותר את הנפט והרים אותו לרמות מחירים של 100 דולר לחבית כבר באוקטובר האחרון. לאחר מימוש של כ-14% בפרק זמן של כמעט 3 חודשים, חזר הנפט למסלול העליות ורשם שיא אחר שיא, עד אשר הגיע לרמת 147 דולר לחבית ומשם שוב נסוג.

בזכות סעודיה והמיתון

אז במה שונה גל הירידות הנוכחי מגלי הירידות הקודמים לו? כלכלני ליהמן ברדרס מסבירים שהכל טמון במלאים. בעוד שבעבר לוו הירידות במחיר הנפט בירידה במלאים ולכן הן לא נמשכו זמן רב, הפעם המלאים עולים והם צפויים להמשיך לעלות בשל ההאטה בביקושים לנפט בארה"ב ובעולם המפותח בעיקר, לצד גידול בהיצע.

האנליסטים מזכירים שבדרך כלל בתקופת הקיץ נהנה מחיר הנפט מגאות שמגיעה לשיאה בחודש אוקטובר, כיוון שמדובר בעונת הנסיעות בה הביקושים לדלקים עולים. עם זאת, השנה ניכר כי הביקוש לדלקים ירד, בעיקר בארה"ב שם עוברים הנהגים להשתמש ברכבים בעלי צריכת דלק יעילה יותר בגלל ההאטה הכלכלית והשיא במחירי הדלקים. במזרח, האולימפיאדה כבר יצאה לדרך, מה שיקל על סין להגביר את מלאי הנפט שלה. לכן, האנליסטים סבורים כי הנפש ימשיך להיחלש.

למשוואה הזו מוסיפים האנליסטים את סעודיה. מעצמת הנפט הוסיפה בחודשים האחרונים חצי מיליון חביות להיצע הנפט העולמי כדי לקרר מעט את השוק, ובשנת 2009 היא צפויה להוסיף 1.5 מיליון חביות נוספות מדי יום לתפוקה שלה. גם מדינות שאינן חברות באופ"ק יגבירו את תפוקת הנפט שלהן בזמן הקרוב, מה שיוביל לתוספת היצע של 1.4 מיליון חביות ביום במחצית השנייה של 2008 (את הנתונים הסופיים נדע רק בעוד מספר חודשים).

הספקולנטים בורחים

אך זוהי לא כל התמונה. האנליסטים מתייחסים גם לספקולנטים שמשחקים בשוק הנפט ומצביעים על העובדה שלעומת 130 אלף חוזי "לונג" על הנפט בשנה שעברה, מספר זה ירד באופן דרמטי והמשקיעים אף "גלשו לטריטוריית השורט בשבועות האחרונים". האנליסטים מזכירים את בדיקת הסנאט האמריקני להגבלת פעילותם של הספקולנטים בשוק, ומבהירים: "בין אם מדובר בתגובת הרגולטורים ובין אם מדובר בשינוי הנתונים הכלכליים, אין ספק שהספקולנטים שינו את הסנטימנט שלהם".

"להערכתנו", מסכמים האנליסטים, "התיקון הנוכחי במחיר הנפט מתבקש והוא יימשך בשנה הקרובה".

"הכספים מוסטים מהנפט למקומות אחרים"

"הבועה בסחורות מתקרבת לסיומה", מכריז גם גיורא סרצ'נסקי, מנכ"ל ישיר בית השקעות. "להערכתי, המשבר בין רוסיה וגיאורגיה הינו משבר נקודתי וחולף שלא תהיה לו השפעה רבה על מחירי הנפט והגז".

סרצ'נסקי טוען כי הבועה במחירי הסחורות התפתחה כתוצאה מגידול בביקושים במזרח לצד פעילות הספקולנטים שנהרו לשוק הסחורות וניפחו את המחירים מעבר לפרופורציה כלכלית.

"אנחנו הערכנו כבר לפני כ-3 חודשים כי מחירי הסחורות גבוהים מדי והם צפויים לרדת", הוסיף סרצ'נסקי. "2 הגורמים המשפיעים בעיקר על ירידת מחירי הסחורות כעת הם ההאטה אליה נכנסו מדינות רבות בעולם אשר מביאה לירידה בביקושים לסחורות, וכן העלאת הריביות בארה"ב ובמקומות נוספים אשר מגדילה אטרקטיביות של מוצרים נושאי ריבית. לכן אנו עדים כעת להזרמת חלק מהכספים שהושקעו בנפט וסחורות למוצרים אחרים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה