טבעת החנק על הקופקסון מתהדקת: הטיסברי לקראת מעמד בלוקבאסטר
בזמן שחברת טבע עולה לכותרות על רקע רכישתה של באר, מתחילים להתגלות סדקים באיתנות המכירות של תרופת הקופקסון, שכזכור תורמת כשליש לשורת ההכנסות של החברה. אם לא די בכישלון הניסוי לגרסת ה-40 מ"ג של הקופקסון, אשר עורר את דאגת המשקיעים, החזית של ביוג'ן מול טבע מתחזקת גם כן עם תרופה שמשקיעי טבע הוותיקים זוכרים לשלילה: הטיסברי..
חברת ביוג'ן סוגרת שנתיים מאז השקת התרופה המתחרה לקופקסון, טיסברי, הנועדה לטיפול בטרשת נפוצה ומחלת הקרוהן. המתחרה מתקדמת בצעדי ענק לממדים של "תרופת בלוקבאסטר" - כך טוען היום העיתון "וול סטריט ג'ורנל".
כזכור, הטיסברי הורדה מהמדפים בשנת 2005, בעקבות 3 מטופלים שחוו זיהום משמעותי במוח; שניים מהם נפטרו. ביולי 2006 מנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) אישר להחזיר את התרופה במסגרת חוק מחמיר וממשיך לעקוב אחר תופעות הלוואי.
החולים הוזהרו כי נטילת התרופה טומנת בחובה סיכון של 1 ל-1,000 לפיתוח של זיהום מוח קטלני.
אתמול העלו האנליסטים במריל לינץ' את המלצתם למניית ביוג'ן מ"תשואת חסר" ל"תשואת יתר". הנימוק העיקרי: צפי למכירות חזקות של תרופת הטיסברי. אמש בוול סטריט עלו מניות החברה ביותר מ-3%
נתוני מכירות חזקים
ביוג'ן פרסמה היום את נתוני המכירות של הטיסברי, מהם עולה כי הגדילה את בסיס הלקוחות ל-31.8 אלף ברחבי העולם - הרבה מעבר לתחזיות של האנליסטים. מהתפלגות נתח הלקוחות עולה כי ברחבי העולם יש 17.8 אלף לקוחות ברחבי ארה"ב ועוד 14 אלף מחוץ לארה"ב.
באתר החברה פורסמה התוכנית העסקית של החברה לשנים הקרובות, במסגרתה מתכוונת החברה להגיע ל-100 אלף לקוחות לתרופת הטיסברי עד שנת 2010. עוד נציין, כי ברמה הכללית מתכוונת החברה להכיל פיזור גיאוגרפי נרחב יותר - מה שעלול לגרום לערוצי תחרות נוספים במדינות נוספות מול טבע.
תרופת הטיסברי מאושרת כיום לשיווק ביותר מ-30 מדינות. נכון לסוף הרבעון הראשון, כ-26 אלף חולים כבר טופלו באמצעות התרופה במסגרת הקליניקות ברחבי העולם. בארה"ב מטופלים כיום כ-15.3 אלף לקוחות באופן מסחרי (שיווק בבתי המרקחת) ועוד 2,750 פסיכאטרים שמעניקים מרשמים עבור התרופה ללקוחותיהם.
ביוג'ן תפרסם היום את תוצאותיה לרבעון השני של 2008, מהם ניתן יהיה ללמוד טוב יותר על הגידול בהכנסות ושיעורי הצמיחה של תרופת הטיסברי באופן פרטני יותר.
פסגות: "לא התשנה דבר מאתמול להיום"
"אנחנו יודעים כמה מרשמים החברה רושמת; לא השתנה כלום", אמרה לימור גרובר, מנהלת המחקר בפסגות. "הקופקסון והאוונקס - יש להם אותו נתח שוק מבחינה גלובלית. מאז שהטיסברי הושק מחדש יש לתרופה קצב צמיחה מהיר - אך יציב".
גרובר סבורה כי הנהלת טבע לוקחת בחשבון את יכולת הצמיחה של מתחרותיה, במיוחד בעריכת התחזיות והתוכנית האסטרטגית שלה.
"טבע לא קופאת על שמריה ושוקדת על פיתוח של עוד תרופות לטרשת נפוצה כדוגמת ה-Laquinimode, המאפשרת הזרקה יומית ולא חד-שבועית", אומרת גרובר. "זהו שוק מאוד דינמי - תרופות נכנסות בתדירות גבוהה. בנוסף, לטבע יש עוד פיתוחים למחלת הטרשת הנפוצה ואנחנו מאמינים שלפחות אחד מהם יוכיח בטיחות ויעילות - ותוכל לתת מענה למתחרות".