בכיר בענקית מסחר בסינגפור: "באורז יש אפסייד של עוד 15% אבל כבר השנה יגיע תיקון חד"

כניסתה של אפריקה למשחק תתדלק את העליות, אבל עליית התפוקה תרסן את המחירים
אריאל אטיאס |

מחיר האורז עומד היום במרכז תשומת הלב העולמית, פותח מהדורות חדשות ואפילו בארה"ב הגדולה מדברים על הקצבה של כמות אורז לצרכנים.

"החוואים עשויים לגדל 15-20 אחוז יותר אורז במחזור היבולים הקרוב, היצע שעלול לפגוע חזק במחירים הנוכחים - למרות שסביר כי הם לא יפלו ל-300 דולר או מתחת, היכן שהם נסחרו ברוב העשור האחרון", כך אומר היום ויג'י אינגאר, מנהל המסחר בגרעינים בחברת המסחר אגרוקרופ (Agrocorp) בסינגפור. "אני חושב שמכאן יש רק עוד אפסייד של 10-15 אחוזים", הוא אמר.

"אולי לא נראה את התיקון במחירים בחודשיים שלושה הקרובים, אבל כאשר היבולים יכנסו לשוק, אנחנו עשויים לראות תיקון של 30 עד 40 אחוזים במחירים, עד סוף השנה הנוכחית".

הסיפור של אפריקה

אורז הוא האחרון מבין הסחורות החקלאיות הנהנה מהראלי במחירים, ראלי שפקד את התירס והחיטה בשנה האחרונה. אך המהירות בה זינק אל מעל 1,000 דולר לטון בשבוע שעבר הייתה גדולה ממה שראינו ביבולים אחרים. אותה מהירות תדלקה את החששות לגבי היצע המזון.

אינגאר ציין כי היסודות לעלייה הפתאומית במחירים נבנו היטב בתקופה האחרונה, לאחר שהודו החלה להטיל מגבלות על המשלוחים בשנה שעברה ווייטנאם אישרה מגבלות השנה, ובכך נפגע בשנה האחרונה ההיצע מהמדינות המספקות כ-30 אחוזים מייצוא האורז העולמי.

אריה גורן, אנליסט הסחורות של פארגון זרוע השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה, מציין שסך גידולי האורז צפוי להמשיך לרדת גם השנה - התחזיות עומדות על ירידה של 3.5%, זאת בעוד מלאי האורז העולמי צפוי לשהות השנה ברמתו הנמוכה ביותר ב-30 השנים האחרונים. מחר ב-Bizportal תפורסם הסקירה השבועית של גורן, והפעם הזדמנויות השקעה באורז ולמה תוך חודשיים החיטה נפלה ב-40%.

אינגאר אמר שקונים באפריקה שאולי נמנעים כרגע מרכישות יקרות יאלצו לרכוש בקרוב, ולהוסיף אלמנט ביקוש טרי לשוק שנתמך בקביעות עד כה השנה בייבוא מהפיליפינים. "נראה, כי אפריקה חשופה", הוא אמר.

בדרום אפריקה, ג'אני ד'ה ווילאר מנכ"ל Chamber of Milling, האחראים על ייבוא הגרעינים למדינה, אומרת היום "ראינו את הודו וראינו כם את פקיסטאן ומדינות נוספות שמות גבלות על היצוא כדי להבטיח שיהיה להם מספיק מלאי לצריכה עצמית, לדרום אפריקה אלו חדשות רעות במונחים של מחירי האורז".

"כרגע אני לא חושבת שמדובר במשבר ענק. המלאים לא הולכים להיגמר, אבל אני בהחלט מאמינה שנראה עליות במחירי האורז בחודשים הקרובים", אמרה ווילאר.

לא המשחק של הספקולנטים

לא כמו בעניין החיטה אשר נסחרת באופן פעיל בבורסת המסחר של שיקגו ובאופן יחסי מושפעת ממנו, שוק המסחר הגלובלי באורז הינו קטן ומהווה רק 7 אחוזים מהתפוקה העולמית. רוב צרכני האורז הגדולים כמו סין, הודו ויפן צורכים בעצמם את כל מה שהם מיצרים.

כאשר המסחר השנתי מסתכם רק ב-30 מיליון טונות, ריסון ממשלתי של ההיצע, כמו שקרה בניו דלהי והנוי, זרע פחד בין היבואנים הגדולים כמו הפיליפינים כי הם עשויים להיתקל בקושי בהשגת הסחורה, בייחוד לאחר שמלאי האורז הגלובלי החל לרדת מאז נגע בשיא כל השיאים בשנת 2001.

אפילו בארצות הברית, שתי קמעונאיות מזון ענקיות - Sam’s Club ו-Costco - החלו להקציב את המכירה של שקי אורז גדולים לצרכנים. למרות ששתי החברות מתעקשות שיש להן מספיק אורז. הצעד מכוון למנוע צבירת מלאים בין הצרכנים המודאגים מהזינוק המתרחש במחירי הסחורות ברחבי העולם.

עוד חודשים הכסף יגיע משורט

למרות זאת, אינגאר אומר שהודו צפויה להסיר את החרם שלה לקראת סוף השנה במידה והיבול המקומי יסתכם בהתאם לתכנון. הממשלה העלתה בשבוע שעבר את תחזית התפוקה שלה ב-1.6 מיליון טונות תודות למזג האוויר הטוב.

באותו הזמן, וייטנאם צפויה להקל בהגבלות ולא נראה כי תאילנד תסתכן בפגיעה במוניטין שלה כספקית יציבה ע"י הגבלת המשלוחים, הוא הוסיף.

בעוד המחירים לא צפויים לחזור לרמות ההיסטוריות שלהם בעקבות העלייה החדה בעלויות הסחורות החקלאיות, פגיעת ההתחממות העולמית בשדות חקלאיים והגידול בביקוש מצד צרכנים עניים שכבר מתמודדים עם מחירי חיטה ותירס גבוהים יותר, התפוקה עשויה לעלות מאוד מהר בטווח הקצר.

"במקרה של האורז, תהיה אפשרות לעלייה של לפחות 15-20 אחוזים בהקשר לתפוקה בגלל המחירים האטרקטיביים", סיכם אינגאר. "נראה גם הסחה מיבולים אחרים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה