פריזמה על השוק בימים האחרונים: "הירידות מוגזמות - הנתון כבר מתומחר"

ליליה שפירא, כלכלנית המאקרו של פריזמה, מדברת על תגובת השוק למדד מנהלי הרכש של סקטור השירותים ומציגה גרף שמצביע על הקשר בין הורדות הריבית לבין התנהגות המדדים
אריאל אטיאס |

הבורסות במזרח ובארה"ב רשמו ירידות שערים חדות, לאחר שנתוני מדד מנהלי הרכש של סקטור השירותים לחודש ינואר הפתיעו כלפי מטה והצביעו על ירידה חדה בפעילות העסקית של הסקטור.

כלכלנית המאקרו של פריזמה, ליליה שפירא, אומרת היום, כי "התגובה בשווקים נראית מוגזמת מכיוון שבחלקו זהו מדד אשר עלול להיות מושפע בעצמו מהתנהגות השווקים הפיננסיים, כלומר שהוא מבטא את התנודתיות המאוד גבוהה בשווקים הפיננסיים".

"הנתון אכן לא טוב אבל הוא מצביע על מצב הכלכלה בפיגור ניכר אחרי האירועים. הדברים כבר ידועים, הקורלציה של הנתון עם נתון התמ"ג האמריקני שואפת ל-100% וכיום הצפי לצמיחה של 0% ברבעון הראשון ואף גרוע מכך", אומרת שפירא.

עם זאת, מציינת שפירא, שהיכולת של הנתון לצפות את העתיד לבוא היא מאוד נמוכה וההיסטוריה מלמדת כי בחודשים שלאחר הפרסום, הבורסה תמיד מתקנת כלפי מעלה, כיוון שהנתונים כבר מתומחרים בשוק.

מדד מכון ה-ISM הסוקר את פעילותם של מעל 400 פירמות מ-60 סקטורים שונים ברחבי ארה"ב ומייצג כמעט 90% מהכלכלה האמריקנית, נפל בחודש ינואר לרמה של 41.9%, מ-54.4% בחודש דצמבר ופספס בגדול את ציפיות הכלכלנים ל-53%.

שפירא מסבירה, ואומרת "מכון ה-ISM שינה בפעם הראשונה את המתודולוגיה המרכיבה את השורה הראשונה של המדד אותו הוא מפרסם. עד היום, היה המכון מפרסם רק את הסעיף הראשון של סנטימנט מנהלי הרכש".

כל הכותרות

שפירא מזכירה, כי ירידה כל כך חדה קרתה כבר בעבר לאחר פיגוע ב-11.9 ולאחר קטרינה ולאחר מכן, המדד תיקן באופן חד כלפי מעלה. "כמו כן, צריך לזכור, כי המדד עומד בסתירה למדד מנהלי הרכש של הסקטור היצרני. על כן, קיים סיכוי סביר כי מדובר בטעות שתתוקן בנתונים הבאים".

יש הרבה סימני שאלה, אומרת שפירא, ומציינת את הריבית, ההזרמות הפיסקליות. "הדברים הללו הם משמעותיים לשוק ולכן פחות חשוב מה קורה היום אלא מה יקרה בעתיד הקרוב. לעסקים לוקח בערך כחצי שנה לעכל הורדות ריבית ואת השפעתם על הפעילות העסקית - כפי שניתן לראות בגרף"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה