האם הנפט בדרך ל-100 ד' לחבית? המומחים מנסים להשיב
מחיר הנפט נגע אתמול ברמת השיא של 78.5 דולר לחבית וזאת לאחר טיפוס של עשרות אחוזים מרמה של קרוב ל-50 דולר לחבית בתחילת השנה. האם מחיר הנפט אכן ישבור את השיא וירוץ לעבר רף של 100 דולר לחבית?
גם בסיבוב הקודם, כאשר מחיר חבית הנפט נגע בקו של 80 הדולרים בחודש אוגוסט 2006, ההנחה הרווחת הייתה שהנפט בדרך ל-100 דולר לחבית, אך בדיוק כשהאופטימיות (או הפסימיות) הייתה בשיא, מחיר הנפט צלל לכיוון ה-50 דולר לחבית. גם היום, כמו אז, לנפט יש את כל הסיבות הנכונות לצעוד צפונה, אז האם הפעם אנחנו נראה רמות שיא?
אילן ארצי, סמנכ"ל ההשקעות של ישיר בית השקעות
ארצי סבור כי באופן עקרוני קיים מחסור אמיתי בנפט וכי לטווח הארוך נראה את מחיר החבית מטפס מעלה. עם זאת, ארצי סבור כי לטווח הבינוני (שנה-שנתיים) הנפט צפוי להתייצב על סביבת המחירים הנוכחית (65-80 דולר לחבית). יחד עם זאת, אומר ארצי, כי כמות הביקוש כעת, מאוד דומה לכמות ההיצע ולכן כל תקלה באתרי הקידוח או אירועים גיאופוליטיים באחת היצואניות הגדולות, עלולה להביא להקטנה ההיצע ועליית מחיר החבית.
"הביקוש לנפט גובר באופן עקבי וזאת בזמן שמדינות כמו סעודיה וניגרה נמצאות על רמת תפוקה כמעט מקסימלית, במצב שכזה כל תקלה בכמות השאיבה עשויה להקפיץ את מחיר החבית. עם זאת, מחיר החבית זינק בחודשים האחרונים כאשר לא מעט ספקולנטים רכבו על המגמה ועכשיו הם ינסו לממש רווחים נאים ולכן מחיר החבית עשוי לרדת מעט ולהתבסס סביב רמות המחירים הנוכחיות" כך אומר ארצי.
אריה גורן, אנליסט סחורות בפרגון מקבוצת כלל פיננסים
"ראשית צריך לזכור כי עודף התפוקה על ההיצע עומד כעת על 1% בלבד כך שבאופן כללי כיוון המחירים הוא למעלה" כך פותח גורן. גורן מוסיף, כי "בשנים האחרונות לא נמצאו בעולם שדות נפט גדולים חדשים וזאת כאשר שדות הנפט בסעודיה (יצואנית הנפט הגדולה בעולם על נתח של 12%) עברו כבר כמחצית מחייהם והסעודים שואפים להוריד את התפוקה ולא בהכרח בכדי להעלות מחירים - הדבר ללא ספק צפוי לתמוך במחיר החבית". גורן סבור, כי על רקע העודף הקטן בהיצע, בעיות כגון תקלות באתרים, התנכלויות כמו שאנחנו רואים בניגריה או אירועים גיאופוליטיים, צפויות לדחוף את מחיר החבית מעלה בטווח הארוך".
האם אופ"ק תבין את הבעיה ותגדיל את התפוקה בכדי שלא להכניס את העולם למיתון? גורן סבור כי אופ"ק כיום היא איננה שחקנית משמעותית בקביעת מחיר החבית וזאת על רקע חוסר השקיפות וחוסר האמינות בתוך הארגון ולכן לא סביר שאופ"ק תהיה זו שתבלום את מחיר החבית בכדי שלא להביא למיתון על רקע אינפלציוני".
גורן מציין גם את הגידול הצפוי בצריכת הנפט בסין וזאת בעיקר על רקע התפתחות תעשיית הרכב במדינה ועוד הוא אומר כי ארה"ב (שאחראית כיום ללא פחות מ-25% מצריכת הנפט העולמית) לא ממש עושה סימנים של מדינה שרוצה לשנות את הרגיל צריכת הנפט שלה, זאת למרות שכלפי חוץ היא משדרת אופטימיות בעניין. הישועה לא תבוא משם. "לטווח הקצר כמובן שקשה להתחייב, בכל זאת ראינו עליית מחירים חדה בחודשים האחרונים, אבל לטווח הארוך כיוון הנפט הוא צפונה.
* נציין כי נכון לרגעים אלו, יורד מחיר הנפט לרמה של 75.78 דולר לחבית.