השבתת נתב"ג תגרום לנזק בלתי הפיך"
בפתחו של חודש אוגוסט, כאשר הקייטנות עומדות להסתיים ורבים תכננו לצאת לחופשה בחו"ל, השביתה לא היתה יכולה להתקיים במועד פחות נוח: השביתה הכללית הצפויה לפרוץ מחר במשק, לאחר שהמו"מ בין ההסתדרות לאוצר הגיע למבוי סתום, עתידה להשפיע על כלל האזרחים שלא יקבלו שירותים שונים; אולם הנפגעים העיקריים הם אלה העומדים לטוס לחו"ל בימים הקרובים.
אם אכן יוחלט על שביתה כללית במשק מחר, היא תכלול את כל הענפים: נמל התעופה ונמלי הים; כל המעברים היבשתיים; הרכבות; משרדי הממשלה; ביטוח לאומי; שירות התעסוקה; רשות המסים; מנהל מקרקעי ישראל והטאבו. גם הרשויות המקומיות יושבתו.
נראה אם כך, כי בימים הקרובים אי אפשר יהיה להוציא דרכונים, לפנות אשפה מהרחובות או לקבל את כספי הביטוח הלאומי. אך הנפגעים העיקריים הם אותם אזרחים על מזוודות, שתכננו לצאת בסוף השבוע לחו"ל אך אם תצא השביתה לפועל - ימצאו עצמם תקועים בארץ. למעשה, כל תעשיית התיירות במצוקה אמיתית.
החשש הוא שהשבתת כל ההמראות והנחיתות בנתב"ג תפגע פגיעה קשה וכואבת בעשרות אלפי הישראלים, מארגני התיירות (סוכני נסיעות, מלונאים, חברות תעופה) והתיירים האמורים להגיע לארץ. בענף מדברים במונחים של קטסטרופה ונזק כלכלי ותדמיתי שיהיה קשה לתקנו.
החשש: השביתה תבריח את התיירים במהלך הימים האחרונים ובעיקר אתמול, התגייסו כל ראשי הענף בניסיון למנוע את השביתה. שר התיירות, יצחק אהרונוביץ, מנכ"ל המשרד, שאול צמח, מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, יוסי פתאל ונשיא התאחדות המלונות אלי גונן, שלחו בנפרד אגרות ומכתבים ליו"ר ההסתדרות, עופר עיני, במטרה להסביר לו שהשבתת נתב"ג הוא בבחינת צעד שאסור שייעשה.
המסר שלהם לעיני: השבתת נתב"ג תגרום נזק בלתי הפיך לחברות המסחריות, לציבור הישראלים ולתדמית המדינה בחו"ל.
כולם מזכירים את הקיץ שעבר - של מלחמת לבנון השנייה - שבמהלכו פסקו כליל התיירים מלהגיע, נרשמה ירידה משמעותית גם במספר הישראלים הטסים, והתעשייה כולה ספגה הפסדים כבדים. רק בחודש שעבר, לאחר חמישה חודשים רצופים של ירידה בכניסות התיירים לעומת 2006, נרשמה סוף סוף עלייה והחשש כעת הוא שהשבתה שכזו תבריח שוב את התיירים.
עשרות אלפי ישראלים אמורים להמריא החל מיום רביעי בבוקר ובמהלך הימים שלאחר מכן ליעדי נופש בעולם. עיקר תנועת הנופשים לאנטליה הפופולרית הוא בימי חמישי, וכל הטיסות לארצות-הברית (אלעל, קונטיננטל, דלתא) מלאות כמעט לחלוטין בכל שעות היממה. חברות רבות עיבו את מערך הטיסות שלהן לקראת הקיץ והנזק שלהן צפוי להיות כבד ביותר. ההסתדרות: "הצעה לא רצינית" אתמול נועדו שר האוצר, רוני בר-און ויו"ר ההסתדרות, עופר עיני אך לא הגיעו להסכמה. ההסתדרות דורשת תוספת של 10% לשכר; האוצר מסכים לתוספת של 0.4% בלבד - מה שהניע את עיני להודיע לאחר מכן כי השביתה במשק בסוף השבוע היא בלתי נמנעת. הוא אף הגדיר את התוספת שהאוצר מוכן להעניק, כ"הצעה לא רצינית". "מדובר בתוספת של כעשרה שקלים לכל עובד", אמר והוסיף: "בשבוע שעבר הציע לנו הממונה על השכר מנה פלאפל אחת בחודש, ועכשיו מציע לנו שר האוצר שתי מנות פלאפל".
היום בשעה 10:00 יכנס עיני את ראשי האיגודים המקצועיים בהסתדרות, כדי לקבוע את מועד השביתה ואת היקפה. גורם בכיר בהסתדרות העריך אתמול כי "זו לא תהיה שביתה של יום אחד".
יו"ר ההסתדרות ציין כי לא ישבית את המשק היום בגלל תשעה באב, והצהיר כי בכוונת ההסתדרות לקיים שביתה קצרה בזמן, אך לא מוגבלת בזמן.