לאחר 3 רבעונים רצופים: היפוך מגמה בישראליות בארה"ב

בסיכום יוני נחתך המדד של מיטב למניות הישראליות בניו יורק ב-0.4%. גיוון בלטה לטובה ואורכית לרעה. באירופה היה מצב הישראליות רע עוד יותר בחודש האחרון
שי פאוזנר |

לאחר שלושה חודשים רצופים של עליות, התהפכה החודש המגמה בבורסות וול סטריט ואווירת האופטימיות ששררה עד כה בקרב המשקיעים החלה לדעוך. המניות הישראליות בניו יורק דווקא נהנו מחודש נוסף של עליות והמדד המשקלל את תשואתן עלה בסיכום חודשי ב-0.4%.

שיחת היום בקרב המשקיעים התמקדה החודש, ללא ספק, באגרות החוב בארה"ב. תשואתן של אלו זינקה לרמת שיא של חמש שנים והעלתה את אטרקטיביות ההשקעה באפיק הסולידי, ובפרט באגרות בעלות מח"מ ארוך, על חשבון האפיק המנייתי. למומנטום השלילי תרמו גם התייקרות מחירי הנפט לשיא של תשעה חודשים ומשבר נוסף בשוק משכנתאות ה-Sub Prime, שהעמיק לקראת סוף החודש והגביר את חששות המשקיעים, כאשר שתי קרנות גידור ענקיות של בנק ההשקעות Bear Stearns עמדו בפני קריסה על רקע החולשה בתחום. הדעות בנוגע למדיניות המוניטרית בארה"ב עדיין חלוקות ומשתנות בתדירות גבוהה, בהתאם לפרסום נתוני מאקרו מעורבים.

החודש, גברו ההערכות בשוק בנוגע להעלאת הריבית, נוכח התחזקות הלחצים האינפלציוניים. מדדי המחירים ליצרן ולצרכן עלו אמנם בשיעור מתון יחסית, והצליחו להרגיע במעט את המשקיעים, ואכן, ריבית הפד נותרה גם החודש על כנה ברמה של 5.25%. אך נראה, כי לא היה די בכך בכדי להחזיר את הצבע הירוק למסכים.

מגמה שלילית ניכרה גם במרבית בורסות אירופה, כאשר המניות הישראליות הנסחרות בבורסות אלו התנהגו בהתאם לסנטימנט השלילי בשוק והמדד המשקלל את תשואתן ירד ב-3.6%. נציין, כי החודש הועלתה הריבית בגוש האירו לרמה של 4.0%.

מסיכומי חברת מיטב לגבי ביצועי המניות הישראליות הנסחרות בחו"ל - בארה"ב ובאירופה, עולה, כי מדד מיטב ניו יורק 40 Online עלה בחודש יוני בשיעור של 0.4%, לעומת יציבות במדד הנאסד"ק. 19 מניות מתוך 40 מניות מדד הישראליות השיגו תשואה חיובית.

מדד מיטב אירופה 30 online ירד בחודש יוני בשיעור של 3.6%. 7 מניות בלבד מבין ה-30 המרכיבות את מדד האירופאיות השיגו ביוני תשואה חיובית.

צריך לזכור, שכל הנתונים הם במונחי מט"ח: דולר או מטבעות אחרים. לנוכח הפיחות החד בשקל כלפי הדולר והאירו בסיכום חודשי התשואה במונחי שקלים היא טובה יותר.

את הביצועים הטובים ביותר בחודש יוני מבין 40 מניות "מדד מיטב ניו יורק 40" השיגו מניות: גיוון: 20.9%, סרגון: 19.6% לנאופטיקס: 18.0%. הראשונה, ביצעה את עיקר המהלך בימים האחרונים של החודש לאחר שקיבלה אישור ביפן לכיסוי ביטוחי רפואי עבור הגלולה לאבחון המעי דק שפיתחה החברה. הנהלה החברה ציינה כי קבלת האישור משמעותית ביותר עבור החברה. השנייה, מככבת גם כמניה הטובה ביותר מתחילת השנה, כאשר את הדלק לעליות, סיפק החודש חוזה המשך בפיליפינים בו זכתה החברה. במסגרת החוזה תספק החברה את פתרונותיה לדיג'יטל מובייל בהיקף כספי של למעלה מ-2 מיליון דולר. השלישית, רשמה עליות ללא כל סיבה נראית לעין.

את הביצועים הגרועים ביותר בחודש יוני השיגו: אורכית:18.1%-, תרו: 11.3%- ואיתוראן: 10.2%-. הראשונה, קיוותה לזכות בחוזה עם סופטבנק היפנית, שהיה עשוי להגדיל באופן משמעותי את הכנסותיה ברבעון השני. אולם, לאחר שפורסם, כי סופטבנק אינה מתכננת להכריע בנושא במהלך השנה הקרובה, שב הסנטימנט השלילי ללוות את אורכית, והיא חתמה את החודש בראש טבלת המניות הגרועות. השנייה, לאחר שבחודש שעבר דווחה החברה על מכירה לחברת סאן ההודית.

ביוני נודע כי קרן טמפלטון (המחזיקה 9% מתרו) תגיש בקשה בבית המשפט להוצאת צו מניעה נגד אסיפת בעלי המניות של תרו המתכנסת לצורך אישור עסקת הרכישה. השלישית, המשיכה במומנטום השלילי שאפיין אותה במאי, על רקע השחיקה בריווחיותה. הורדת המלצה מבית ההשקעות אוסקר גרוס הוסיפה דלק לירידות, כך שגם אישור עסקת המיזוג של אחת מחברות הבנות עם מפה, על ידי הממונה על ההגבלים העסקיים, לא הצליח לאוששה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה