דמי ביטוח לתושב ישראל שיוצא לחו"ל לתקופה ארוכה

מאת: עו"ד רות הורן

המגורים מחוץ לישראל לא מבטלים מעמד של תושב ישראל.
עו"ד לילך דניאל |

שאלה -------- ישראלי עוזב את הארץ לתקופה ארוכה, לשנים אחדות, והוא יעבוד אצל מעסיק זר בחוץ לארץ. הישראלי עוזב עם אישתו; והוא סוגר את ביתו, או משכיר את דירתו, בישראל. מרכז חייו יהיה בחוץ לארץ. שם יגורו הוא ואישתו, ושם יעבדו הוא ואישתו. לארץ יגיע הישראלי אך ורק כדי לבקר את ילדיו (מנישואיו הראשונים הגדלים בארץ עם אישתו הראשונה). הוא ישלח לילדיו - המצויים, כאמור, בארץ - כסף כתשלום מזונות; והוא ימשיך לשלם את כל תשלומיו לפוליסות לביטוחי חיים, לביטוחי בריאות וכן לקרנות פנסיה, הכול באופן עצמאי, כדי לשמור את זכויותיו.

1. האם בכך ייחשב הישראלי ל"תושב ישראל" (הכוונה להמשך התשלומים שלו לביטוחים הפרטיים שלו ולתשלום המזונות) ? 2. מה בדבר חבותו בארץ לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות, כדי שיישמרו לו זכויות בביטוח הלאומי ובשירותי הבריאות ? 3. האם אחרי שנים אחדות, כאשר הוא יחזור ארצה, יכול המוסד לביטוח לאומי לדרוש ממנו לשלם בעבור כל השנים, אשר בהן הוא שהה בחוץ לארץ ושילם שם את המסים ?

תשובה: -------- החובה לשלם דמי ביטוח הן לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995; והן לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 [להלן - "חוק ביטוח הבריאות"], חלה על מי שהוא תושב ישראל. המגורים והעבודה מחוץ לישראל - אין בהם, כשלעצמם, כדי לבטל את מעמדו של אדם כתושב ישראל; ואין בהמשך התשלום לביטוחים פרטיים או בתשלום דמי מזונות, כשלעצמם, כדי ללמד על היותו של אדם תושב ישראל. ההכרה באדם כתושב, תלויה במכלול הנסיבות, אשר מהן אפשר ללמוד על מקום מרכז חייו, לרבות משך תקופת המגורים בחוץ לארץ. ככל שיימצא, בנסיבות העניין המסוימות, כי מדובר במי שנותר תושב ישראל, גם בתקופת מגוריו בחוץ לארץ - חלה עליו החובה לשלם דמי ביטוח, גם אם הוא חייב לשלם דמי ביטוח במדינה, שבה הוא מתגורר ועובד. זאת, למעט כאשר מדובר במי שנמצא במדינה, שבינה לבין ישראל קיימת אמנה, שלפי הוראותיה קיים באותה מדינה, בתקופת המגורים או העבודה בה, פטור מתשלום דמי ביטוח בישראל, או במדינה האחרת. מודגש בזה, כי האמנות הקיימות הן רק בדבר תחום הביטוח הלאומי ואין הן חלות על תחום ביטוח הבריאות. סעיף 58 לחוק ביטוח הבריאות, קובע כללים, לעניין הזכות ליהנות משירותי בריאות, למי ששב לישראל לאחר שהות ממושכת בחוץ לארץ. שם נקבע, בין היתר, כי מי שנותר תושב ישראל בתקופת שהותו בחוץ לארץ יהיה זכאי לשירותי בריאות עם שובו לישראל, בתנאי שבתקופת השהות בחוץ לארץ הוא שילם את דמי הביטוח, ובתקופה האמורה הוא לא פיגר בתשלום דמי הביטוח בעד תקופה העולה על 12 חודשים. כדי להבהיר את מעמדו של אדם כתושב, וכן בדבר שאלות הנוגעות לחובת תשלום דמי ביטוח למערכת הביטוח הלאומי וביטוח הבריאות הממלכתי בתקופת שהותו בחוץ לארץ, נדרש לפנות אל המוסד לביטוח לאומי ולהמציא לו [למוסד] את מלוא הפרטים הרלוונטיים, בטופס המיועד לנושא זה.

המידע באדיבות "כל מס" - מרכז המידע במיסוי של "חשבים-HPS"

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה