עו"ד שוויצר: "החקלאים צריכים לרוץ ולרכוש חלקות"
ביום שלישי האחרון נפל דבר בעניין קרקעות מדינת ישראל, כאשר ראש הממשלה אישר את החלטת מועצת מקרקעי ישראל מלפני מספר חודשים, לפיה יכולים החקלאים במושבים ובקיבוצים לחכור את נחלותיהם מידי המדינה ולהקים על הנחלות שטחי מגורים או מסחר וזאת בכפוף למספר תנאים.
בשנות התשעים קיבלה מועצת מקרקעי ישראל מספר החלטות שהטיבו עם הקיבוצים והמושבים בכל הנוגע להרחבות למגורים ולתעשיה בתוך שטח המשבצת. ההחלטות הנ"ל בוטלו בבג"ץ, לאחר שתנועת הקשת המזרחית הגישה עתירה בטענה כי מדובר במהלך מפלה. בפסיקת בג"ץ נקבע כי הקרקע של המדינה היא של המדינה, לא משנה מי יושב עליה, ואין לעשות הפליה בעניין הקצאתה.ההחלטה כיום עוסקת בבעלי הנחלות עצמם וחשיבותה בכך שהיא מאפשרת להם לפתח את הנחלה הקרובה לביתם הן למגורים והן לשימושים נוספים בתנאים נוחים במיוחד.
על פי תוכן ההחלטה, חקלאי יהיה רשאי לחכור את נחלת המגורים שלו מידי מינהל מקרקעי ישראל, כאשר גודל החלקה יהיה עד 2.5 דונם במושב ועד 2 דונם בקיבוץ. על 375 מ"ר בסיסים יצטרך בעל הנחלה לשלם 3.75% משווי הקרקע ואילו על היתרה הוא יצטרך לשלם כ-33.3% משוויה (שווי הקרקע לאחר הערכת שמאי של המינהל). לאחר ביצוע התשלום יוכל החקלאי לפתח את החלקה בתחום המגורים או המסחר וזאת בכפוף לתקנות ולהוראות הדין. למעשה, מעתה יוכל החקלאי לבנות על אדמתו מבני מגורים ומבני מסחר, אותם הוא יוכל למכור או להשכיר.
בנוסף, ההחלטה שמה סוף לעניין "הבן הממשיך", לפיה מחוייב היה החקלאי להעביר את אדמתו לבן משפחה אחד בלבד. מעתה יוכל בעל הנחלה לאפשר מגורים ליותר מבן משפחה אחד.
בהתאם לכל הנ"ל סבור עו"ד עופר שוייצר, מרכז מחלקות המקרקעין והנדל"ן במשרד יעקב סלומון, ליפשיץ ושות', כי "על רקע ביטול החלטות דומות ע"י בג"ץ לפני מספר שנים, נכון יעשו החקלאים אם יפעלו במהירות לביצוע ההחלטה". עוד אומר שוייצר, כי "כמו בסיבוב הקודם בעניין קרקעות המושבים והקיבוצים, גם הפעם קיימת אפשרות כי גוף כזה או אחר יגיש עתירה לבג"ץ בניסיון לסכל את המהלך". שוייצר מדגיש, כי "בפעם הקודמת, בג"ץ לא ביטל עסקאות שנעשו בטרם נפסלה ההחלטה ולכן מי שפעל מהר, שילם את הסכום, שינה את ייעוד הקרקע, ויצא נשכר".