יונס: תחום הפנסיה חייב להשאר בידי הבנקים הבינוניים
"כניסת הדואופול לתחום הפנסיה במקביל לבנקים הבינוניים תחמיר את בעיית הריכוזיות בכל תחומי הפעילות הבנקאית", כך לדברי אלי יונס מנכ"ל מזרחי טפחות, בכנס ה-CFO באילת.
יונס הזהיר, כי העדפת הבנקים הבינוניים בתחום הייעוץ הפנסיוני היא בבחינת "הזדמנות אחרונה", לחולל שינוי במבנה המערכת הבנקאית ובאופייה הריכוזי. מתן היתר לבנקים הגדולים להיכנס לתחום, במקביל לבנקים הבינוניים, יחמיר את בעיית הריכוזיות לא רק בהיבט הייעוץ הפנסיוני אלא בכל תחומי הפעילות הבנקאית.
"טענת האפליה" שמשמיעים הבנקים הגדולים אינה נכונה אומר יונס. "זו איננה אפליה אלא הגנה-מתקנת לגיטימית והכרחית על התחרות ועל הצרכן, לאור המבנה הריכוזי של מערכת הבנקאות בישראל", אמר מנכ"ל מזרחי-טפחות.
הבנקים הגדולים מנסים ליטול את סמכויותיו של ענתבי
נזכיר, כי לפני כשנה קבעה ועדת בכר את סמכויותיו של היועץ הפנסיוני ואלו הוענקו באופן בלעדי לבנקים. מנגד, כל מי שנחשב קודם לכן ליועץ פנסיוני (בעיקר חברות הביטוח) יוגדר מעתה כמשווק או מפיץ, ועליו להדגיש זאת בפני לקוחותיו.
כיום, בעקבות המלצתם של חברי ועדת בכר וועדת הכספים ההחלטה בנושא הועברה באופן מוחלט לממונה על שוק ההון - ידין ענתבי, ובסמכותו לבחון שיקולי תחרות וריכוזיות במערכת הבנקאית טרם מתן הרישיונות לייעוץ פנסיוני. בהקשר זה אומר יונס: "שמעתי מחבר כי הבנקים הגדולים מנסים ליטול את סמכויותיו של ענתבי. אני באופן אישי לא מאמין שזה נכון".
סכנה ! בנקים גדולים
בין הסכנות שמנה יונס בעקבות כניסתם המיידית של הבנקים הגדולים לתחום הפנסיה, עומדת כאמור החרפת הריכוזיות. פתיחת שירות חדש נותנת יתרון עצום לגודל. הבנקים הגדולים יקבלו למעשה הזדמנות להגדיל את חלקם בענף הבנקאות כולו ובכך תוחרף הריכוזיות.
סכנה נוספת לדבריו, נגרמת בעקבות עליונתם של הבנקים הגדולים בתחום האשראי העסקי, עליונות אשר משמשת להם כמנוף על מרבית החברות והמוסדות העסקיים, וכתוצאה מכך הם נהנים מנגישות רבה לחלק גדול מן המעסיקים ודרכם לעובדיהם. במציאות שכזו ברור, כי כניסת הבנקים הבינוניים לאותם מקומות עבודה תהיה כמעט בלתי-אפשרית, מה שיוביל להגברת עוצמתם של שני הבנקים הגדולים.