האם אנו עומדים להיפרד מעידן חבילות היישומים?
SOA ושירותי Web אינם דברים חדשים, אך הם מייצגים את הסיבוב האחרון בויכוח התמידי של "קנייה מול בנייה" במרחב חבילות היישומים.
הטכנולוגיה בבסיס משתנה, אך הטיעונים נשארים זהים: איך יכולים ארגונים לרכוש את היישום המתאים ביותר בדרך החסכונית ביותר? ובהתחשב בכך שהיישום המושלם בנקודת המחיר המושלמת הנו בלתי אפשרי, אילו פשרות הם מוכנים לעשות?
כשמדברים היום על פיתוח מחדש של אפליקציות ארגוניות, לא באמת מדברים על בנייה מהבסיס בשימוש במערכי כלים וקידוד כל שורה. היום "פיתוח מחדש" כבר אומר בחירת פלטפורמת אינטגרציה/BPM, בחירת פונקציות גנריות ממגוון שירותי ה- Web הקיימים, לפני הוספה לבסוף של שירותים מותאמים היכולים להיבנות בבית או להירכש מצד ג'. במציאות, זה לא כל כך "בנה זאת בעצמך", אלא יותר "בחר זאת בעצמך" יחד עם תוספות מותאמות.
משמעות המגמה האחרונה הנה ההיעלמות של היישום הארוז לטובת פלטפורמה מכוונת שירותים ארוזה, ביחד עם הוספת שירותים נוספים ע"י הלקוח, וההיעלמות של יישומים מונוליטיים לטובת הפלטפורמה המונוליטית. רכיב ה"חבילה" יורד בעיקרו מהמערך. התוצאה היא שההתבססות על ספק אפליקציות אחד עיקרי בארגון הולכת ויורדת, לטובת אוסף של שירותים הנצרכים ממגוון מקורות, אולם יש לזכור שמצד שני ההתבססות על ספק Middleware הולכת וגדלה – ככל שהמשקל של כלי האינטגרציה/BPM/ESB - גדל.
ולשאלה המהותית - האם לארגונים יהיה טוב יותר כך? התשובה היא שבוודאי תהיה יותר בחירה (למרות התלות, כאמור, ברמת הפלטפורמה), אך חיים קלים יותר אינם צפויים באופק.
ב-SOA מדובר על גמישות ובחירה, אך עדיין יש חוסר ודאות על הגדרתה, ואין "גישת SOA" מוסכמת. יש שאלות על היתרונות האפשריים, ובלבול על איך מגיעים לשם. כמו כן, ככל שאנו מתקדמים יותר לכיוון ארכיטקטורה מוכוונת שירותים, המורכבות עולה, ונושא הניהול מתחיל להיות בעייתי, בנוסף לנושאי אבטחה, ניהול שירות, בעלות, דאגות בנושא בקרת גרסאות, ושיקולי עלות.
יש חוסר בהירות סביב SOA ואיך לפעול בנושא, מה שגורם לאימוץ מתאחר. סקר עדכני של Butler Group קובע כי רק ל- 8 אחוזים מהמשיבים יש הטמעות SOA חיות, 17 אחוז בוחנים את הטכנולוגיה המאפשרת, ו- 36 אחוז מעורבים בצורות אחרות של הערכה.
ארגונים נמצאים תחת לחץ של הספקים לנטוש את הבעד ונגד הידועים של חבילות תוכנה ופיתוח יישומים מוזמן מראש, לטובת העידן של בחירת אלטרנטיבה מבוססת SOA המבוססת על פלטפורמת אינטגרציה קיימת. למרות הרעש, זו קפיצה באמון שרק ארגונים מעטים מוכנים לבצע.
בסיבוב הנוכחי יש גם רכיב נוסף שמשנה את הצורה בה אנו צורכים יישומים: "קנייה מול בנייה מול שכירה", אך תהליך ההחלטה נשאר בעיקרו זהה, והמסקנה אינה כי קנייה טוב יותר מאשר בנייה או להפך, אלא כי כל דבר הפך ל"בנה זאת בדרכך". ההבדל היחיד הנו הדרגה. מודל השכירה הוא מודל שאנו פחות מכירים בישראל, אולם בשוק הבינלאומי הוא כבר תופעה של ממש, ויש כבר הערכות לגבי המועד שבו מודל שכירת תוכנה יעקוף את מודל רכישת התוכנה הקלאסי.
מודל שכירת תוכנה הצליח במיוחד בתחום ה CRM עד כה, כאשר תחומים נוספים כמו HR, SCM ותחומי ERP אחרים מתחילים להתחזק במודל זה. תגובת הספקים למגמה זו היא אדירה. קשה למצוא היום ספק שלא מספק חלק מיכולותיו במודל על פי דרישה, יש ספקים המרחיקים לכת ומתבססים אך ורק על מודל שכירה לא מציעים כלל מודל לרכישת תוכנה.
חברת המחקר והייעוץ STKI תקיים ב - 21.3.2007 את הכנס השנתי שלה בו לוקחים חלק מידי שנה בכירי תעשיית המחשוב בישראל. הכנס יתקיים, באווניו, אירפורט סיטי, ויוצגו בו סקירות מקיפות ומפורטות של השוק המקומי בנושאים מגוונים, וכן ניתוח מגמות קיימות וצפויות בשוק העולמי.