ב-UBS מסבירים מדוע הזרים בכל זאת משקיעים פה
בנק ההשקעות UBS שיחרר היום את חוות דעתו על השאלה הגדולה, שכולם עסוקים בה – מדוע הזרים משקיעים בחברות ישראליות למרות מימדיה הקטנים של המדינה וחוסר הבשלות של הכלכלה הישראלית.
ב-UBS גורסים שהשקעות הזרים אינם תלויות במגמות המתרחשות במדינת ישראל אלא בחברות עצמם - "בישראל יש תעשייה טכנולוגית מתקדמת ברמה עולמית והעסקאות בישראל תמיד נקבעו ויקבעו ביכולת הצלחת החברות לייצור טכנולוגיות מתקדמות מעולות וללא הרבה קשר למיקום – ארץ ישראל".
אז למה למרות זאת רואים גידול בפעילות החברות זרות בשוק הישראלי בשעה שכולם מדברים על כך שישראל נשארת מאחור והמזרח נכנס לעניינים?
ב-UBS מציינים מספר סיבות לכך שפעילות העסקאות בישראל עלתה. הסיבה הראשונה מתייחסת למגזר הטכנולוגי – "משקיעים זרים מוצאים חברות סולידיות בעלות טכנולוגיות מתקדמות שבמקרה ממוקמות בישראל", וכך היה המקרה, מצטטים ב-UBS את וורן באפט, בעסקת הרכישה של 80% מחברת ישקר על ידי Berkshire Hathaway בשנת 2006.
דוגמה נוספת שמציינים ב-UBS היא הגדלת ההחזקה של חברת Potash Corp בחברת כימיקלים לישראל מ-8% ל-10% בשנת 2005 – הסיבה להגדלה הייתה מטרתה של חברת Potash Corp להרחיב את שליטתה בשוק האשלג וללא קשר ממשי למיקום החברה בישראל - Potash Corp מחזיקה גם 30% מחברת אשלג הירדנית.
ב-UBS מציינים סיבה נוספת ועיקרית לעלייה בהשקעות הזרים - מאמצי ממשלות ישראל משנת 2003 לעלות את רמת ההשקעות בישראל של משקיעים מקומיים ושל זרים:
1.הפחתת המיסים. לא רק המע"מ הורד מ-17.5% ל-15.5% אלא גם תהליך ההפחתה במיסי חברות מ-35% עד ל-25% בשנת 2010. המס האישי הופחת גם הוא. ולבסוף, מס היבוא על מכוניות ירד גם הוא.
2.הרפורמה בשוק ההון. בשנת 2005, הממשלה חוקקה חוק האוסר על הבנקים מלהיות הבעלים של נכסי הון. החוק גרר מכירה כוללת של קופות הגמל וקרנות הפנסיה ע"י הבנקים לחברות ביטוח, חברות פיננסיות פרטיות ולקרנות בין-לאומיות. בהמשך לכך, קרנות הון בין-לאומיות מורשות עכשיו למכור שירותים/מוצרים ישירות בישראל ללא הקישור המקומי שהיו זקוקים לו בעבר.
3.הפרטות. ממשלות ישראל מיישמות מדיניות הפרטות נרחבת שכוללת בין השאר את: בנק דיסקונט , בנק לאומי, בזק, בתי הזיקוק באשדוד והמכירה המיועדת של בתי הזיקוק בחיפה.
4.המדיניות הפיסיקלית. מאז שנת 2003 הממשלה הורידה את רמת החוב הלאומי מ-100% לרמה של 90% מהתמ"ג, והיא מתכוונת להמשיך בכך. הבנק המרכזי בישראל קבע לעצמו יעד אינפלציה של בין 1% ל-3% בכדי לשמור על הריבית, הגרעון בתקציב הוגבל ל-3%, והגידול בתקציב הוגבל ל-1%. המטרה האחרונה הנ"ל תקל על שנת 2007, בהתבסס על התשלומים בגין המלחמה בלבנון ואלמנטים נוספים של קיצוץ בהטבות סוציאליות מהשנים הקודמות.
אז מה אתם אומרים, המשקיעים מתעלמים מהכול ומסתכלים רק על החברות? מחר שהמשקיעים יקומו בבוקר ויראו שראש ממשלת ישראל מואשם בפלילים וכל המערכת המוסדית שלנו מעורערת הם ימשיכו להשקיע פה? בנתיים הם ימשיכו, כי יש פה טכנולוגיה מתקדמת, אבל נשאלת השאלה, עד מתי הם יצליחו להשאר אדישים לבלאגן השלטוני והמורכבות האזורית של המזה"ת ועד מתי תהיה לנו טכנולוגיה מתקדמת...