הנפט המשיך לצנוח גם השבוע; למה הדלק לא התחיל?
אם זה נראה, כי מחירי הבנזין ממהרים להמריא כשמחיר הנפט בעולם עולה, אבל אז לוקחים את הדרך הארוכה מטה, כשמחירי הנפט צונחים, התשובה היא פשוטה: הם אכן עושים זאת.
בארה"ב העניין מתבהר בימים האחרונים על רקע דברים של כמה מומחים, בעוד הנפט משלים היום נפילה שבועית של 6% במחיר בו נסחרת החבית, בשוק הסחורות הניו יורקי.
"יש אספקט סילון ומצב רוח", אמר בעבר טום קלוזה, אנליסט נפט בכיר ב-Oil Price Information Service.
הסיבה נראית כלכלית
למי שמחפש הסבר שיפנה לשוק הצרכנים הסופיים. תחנות השרות (דלק) עדיין מוכרות את אותה כמות בנזין כאשר מחירי הסיטונאות נופלים, "אז אין שום סיבה להוריד", אמר על כך קלוזה.
"כשהטבע האנושי הוא מה שהוא, תחנות השרות מגיבות בדרך כללת לעלייה במחירי הנפט על ידי דחיפת המחירים מעלה. זה קורה אפילו לפני שהם מחליפים את המלאים שלהם", אמר לאחרונה Geoff Sundstrom, דובר איגוד צרכני הבנזין הגדול בשוק האמריקני - motorist organization AAA.
גאוף צוטט כמי שאמר לאחרונה, כי "כשהטבע האנושי הוא מה שהוא - כל עוד אף תחנה לא מורידה את המחירים מטה, אף אחד לא יתלהב להוריד את המחירים שלו".
או שלא
לפני שאתה מחרים את תחנת הדלק המקומית שלך, אמר השבוע קלוזה, "זכור שתחנות הדלק בדרך כלל מכניסות כסף קטן מהדלק שהם מוכרות, אולי 15 סנט לגלון".
הוא אף הוסיף, "חוץ מזה הם צריכות לשלם את כל ההוצאות שלהם, מה שכולל את העמלות של חברות האשראי, שיכולות לנגוס עד ב-50% מהרווח שלהם".
בארה"ב ובעולם המערבי כולו, תחנות השירות משלמות את החשבונות שלהם מרווחים הנובעים ממכירות שונות. כך לדוגמא, כשאנשים נכנסים לקנות קפה או סופגניות (בחנויות הצמודות לתחנה - שהולכות וצומחות גם אצלנו), אשר בדרך כלל נמכרים במחירי שוק סבירים.
הכסף האמיתי בנפט, הוא, אמר קלוזה, נמצא בייצור, זיקוק ובמיוחד, ברמות המסחר.
בסופו של דבר אנחנו אשמים
כל הבורסות הסחורות בהן נסחר הנפט הגולמי קובעות שיאים, במובנים של מספר החוזים המחליפים ידיים. כך קורה בחודשים האחרונים בבורסת הסחורות של ניו-יורק (NYMEX), בה הברוקרים לוקחים נתח מכל עסקה. קלוזה מבהיר - "שם עושים את הכסף הגדול".
בסופו של דבר, השוק החופשי נכנס לתמונה ומחירי הנפט מתחילים לרדת, כאשר תחנות שירות קרובות מורידות את המחירים. לא עוזרת בעניין זה השליטה הממשלתית שאמורה למנוע מתחנות השירות לחייב מעט יותר כשהן יכולות. אנשי ה-AAA סבורים שככה הדברים אמורים לעבוד.
"הדרך הטובה ביותר להבטיח היצע דלק יציב הוא להרשות לשוק החופשי לעבוד", אומר השבוע Sundstrom.
אך בנתיים, מחירי הנפט צנחו ב-15% מאז תחילת השנה - קלוזה אומר שמחירי הבנזין חייבים לעקוב אחריהם, אפילו שזה יכול לקחת מספר שבועות עד שהמוצר ה"זול" יסלול את דרכו למערכת.
ממה כדאי להיזהר?
בימים האחרונים Sundstrom מזהיר את הצרכנים לא להיות שאננים. "אנחנו צופים מחירים גבוהים במשך הזמן, ללא קשר למה הם (אנחנו-הצרכנים) רואים בטווח הקצר", הוא אמר.
"אנחנו לא נרצה לראות את הצרכנים חושבים שבעיות החרום שלנו נפתרו ושיקפצו לתוך רכב חדש שצורך את אותו דלק חסכוני, או אפילו פחות, מזה שיש להם עכשיו".
מעניין מה היו אומרים - לו נשאלו על אותו עניין בישראל, בה הממשלה אכן קובעת מחירי מקסימום לתחנות. האם גם כאן השוק מתנהל באופן בו "ככה צריך להיות"? וכמו שאמר פעם משהו - ותחשבו על זה.