התיק של פסגות אופק ל-2007: חברות ההשקעה -לא להשקעה
פתיחתה של שנה חדשה מביאה עימה תהיות בנוגע להמשך המגמות בשווקים, מבנה תיק ההשקעות, וקביעת הסקטורים שיתנו את הטון.
השינויים הגלובליים המהירים מצליחים להפוך בזמן קצר ענף "חם" לכזה שכדאי לצמצם באופן מהותי את ההשקעה בו. מנהלי ההשקעות, יחד עם המשקיעים הפרטיים מבצעים את ההערכותיהם עם תחילת השנה בקביעת משקלו של כל סקטור בהרכב התיק. בפסגות אופק מעריכים, מנתחים, ומנסים לספק את התשובה.
הבנקים - לא לטווח הקצר מדד הבנקים הצליח אמנם לסיים את 2006 עם תשואה חיובית של 3.6%, אך בהשוואה למדדים המרכזיים נראה היה כי ביצועי הבנקים בטלים בשישים. בפסגות סבורים, כי מניות הבנקים מתומחרות במחירים סבירים ביחס לבנקים במדינות מקבילות בעוד שיחסית למניות ישראליות אחרות הן אטרקטיביות, בתוך כך, בראיה ל- 2007, מתבוננים בפסגות בספקנות על יכולת הבנקים להציג המשך שיפור בפעילות הבנקאית.
צפי לאינפלציה נמוכה בחודשים הקרובים והמשך צמיחה אפסית בתיקי האשראי, מורידה את אטרקטיביות הסקטור. לפיכך ממליצים בפסגות לצמצם בהשקעה בבנקים בטווח קצר, וכדאיות הההשקעה נותרה לדבריהם בעיקר בראיה ארוכת טווח, על בסיס תמחור.
אופטימיות בענף הביטוח שנת 2006 היתה שנה רעה עבור סקטור הביטוח, הרפורמות השונות הדאיגו את המשקיעים וגרמו לבריחה מסיבית מהקרנות. ולמרות זאת, בפסגות מעריכים כי השלב הקשה נמצא מאחור, והמחירים הנוכחיים כבר מגלמים בתוכם את מהלך הירידות.
בפסגות מציינים, כי בסופו של דבר יש לזכור כי מדובר בענף תזרימי, בעל רמת סיכון נמוכה משל הבנקים, הנהנה מצמיחה כלכלית במשק והנוהג לחלק דיבידנד. ציפיות לקראת פרסום נתוני ה-EMV בסוף 2007 ייצרו סיפור נוסף. ולכן, מעלים המלצתם להחזקת הענף מעל משקלו בשוק.
פרמצבטיקה: היקף נמוך של פקיעת פטנטים חברות הפרמצבטיקה מאופיינות בצמיחה שאינה תלוית מצב כלכלי וריבית. 2006 אופיינה בפקיעה מרובה של פטנטים, מה שבא לידי ביטוי בקבלת אישורים בטבע ובשיפור בתוצאותיה הכספיות. בראיה ל-2007 , הצפי הוא להיקף נמוך של פקיעות פטנט כאשר הנהלת טבע עצמה צופה צמיחה חד ספרתית בהכנסות.
מצב זה, בצמוד להחלפת ההנהלה תורגם למחיר המניה הנסחרת במכפיל נמוך יחסית לעבר ולענף. למעט המחיר, טרם נוצרו תנאים לשינוי בסנטימנט השלילי למניה. המלצתם לפריגו נותרה פושרת כאשר פירות המיזוג עדיין בראשיתם. לפיכך, המלצת פסגות נותרה על החזקה כמשקל הענף בשוק.
מסחר: השקת המותג הפרטי תשפר את שולי הרווח ההתאוששות הכלכלית במשק מחזקת את ההתעוררות בצריכה הפרטית ומשפיעה על ביצועי החברות בענף. תוצאות הרבעון השלישי היו מעורבות בשתי הרשתות הגדולות אם כי בשתיהן חל שיפור במרווחים ובהכנסות לעומת אשתקד. הרחבת הפעילות לתחומי NON FOOD והשקת מותג פרטי בשופרסל אמורה גם לשפר את שולי הרווח בטווח הארוך, ולכן משמרים בפסגות את המלצתם להחזקת הענף מעל משקל השוק.
מזון: הסיכון נותר גבוה הענף צומח לאט ועיקר השיפור ברווחיו מושג דרך התייעלות פנימית. למרות שמסתמן שיפור קל בצריכת מזון, הצמיחה הצפויה בענף נמוכה יחסית לענפי משק אחרים. לאחר תקופה ארוכה החברות הצליחו להעלות מחירים אך עדיין העלאה זו לא מפצה על התייקרות חומרי הגלם. רמות המחירים בענף סבירות, אך הסיכון היחסי עדיין גבוה גם נוכח כוחן הגדל של רשתות השיווק.
אלקטרוניקה ומחשבים: החברות משדרות האטה ענף זה מגוון מאד ברמת החברות המרכיבות אותו כאשר רוב המניות בסקטור זה הן דואליות. השקעות בטכנולוגיה ומחשוב רגישות למחזוריות הכלכלית בעולם, כאשר ישנם סימני האטה בצמיחה בארה"ב שעלולים להשפיע גם על אירופה, הנמצאת בתהליך של העלאות ריבית. תוצאות חלק מהחברות כבר משדרות האטה בהשקעות בתוכנה ובציוד תקשורת בארה"ב ובמערב אירופה. בפסגות ממליצים להחזיק בענף ע"פ משקלו בשוק , תוך העדפת התעשיות הביטחוניות שנהינות מרמת ביקושים חזקה.
נדל"ן: רב הסיכון על הסיכוי שנת 2006 הייתה שנת שיא למניות סקטור הנדל"ן שזינקו בחלקם במספרים תלת ספרתיים. עם זאת, היחלשות הדולר והיציבות בשכר הממוצע הריאלי היא בעייתית במיוחד לפלח "משפרי הדיור", ועל רקע זה אנו רואים שחברות ישראליות נוטות להגדלת פעילות בחו"ל, שמהווה כר נרחב ופורה להשקעות מניבות.
אם זאת, בהתחשב במהלך העליות החד שעשו רוב מניות הענף בשנה האחרונה מעריכים בפסגות שבחלק מהמניות כבר רב הסיכון על הסיכוי ועל כן לאחר זמן רב בהמלצה ענפית חיובית, מחליטים להוריד את המלצתם להחזקה במשקל השוק.
נתונים מאכזבים לחברות השקעה חברות ההשקעה נבחרות לפי פרמטרים של דיסקאונט סחיר, איכות ניהול, היקף החשיפה המושג לאחזקות פרטיות מסך התיק והיכולת לקבל חשיפה לסקטורים מועדפים. בראיה זו, ממליצים בפסגות על החזקה מהותית מתחת למשקל השוק.
כימיה: מחירי האשלג צפויים לקבוע את הכיוון בשנת 2006 תנאי שוק פעלו לרעת חברות הכימיה, שמנועי הצמיחה בהם נשענים על רכישות, רמות מחירים גבוהות של דשנים וברום והתייעלות פנימית. המצב בברזיל המשיך לפגוע במצבה של מכתשים אגן, ומנגד, כיל המשיכה להנות מהביקושים לברום ונגזרותיו, תוך יציבות בתחום הדשנים.
דיון מחדש לגבי מחירי האשלג העתידיים לסינים ולהודים צפוי ברבעון הראשון של 2007. שתי החברות המרכזיות בענף (כיל, ומכתשים אגן) ממשיכות להתנהל תחת אי ודאות, בעוד מחירן בבורסה מגלם רמת מכפילים של 15-16 ל-2007. לפיכך משמרים בפסגות את המלצתם להחזקה במשקל שוק.