קרנות פנסיה יקצו 2.5 מיליארד ש' לקרנות PE בעולם

כך מסר היום יו"ר ועדת ההשקעות של מבטחים, בהצגת תוכניות קרנות הפנסיה הוותיקות, בכנס מרכז קיסריה בנושא אקטיביזם ניהולי של בעלי מניות
דנה פרידלנדר |

"קרנות הפנסיה הוותיקות הפכו לגוף ההשקעות המוביל בישראל. הן נמצאות בחזית החדשנות בכל תחומי ההשקעות בישראל ובחו"ל, כולל השקעות אלטרנטיביות כמו קרנות Private Equity. קרנות הפנסיה החליטו להקצות להשקעות בתחום זה 2% מהנכסים, שמהווים 2.5 מיליארד שקל, וכבר השקענו בכמה מהשמות הבולטים בעולם בתחום". כך אמר יאיר סרוסי, יו"ר ועדת ההשקעות בקרן הפנסיה מבטחים בסמינר מיוחד שערך מרכז קיסריה במרכז הבינתחומי הרצליה, בנושא אקטיביזם ניהולי של בעלי מניות.

במצגת, תחת הכותרת "קרנות הפנסיה – הגורילה החדשה בשוק ההון", הציג סרוסי את תהליך הגידול בנכסים החופשיים של קרנות הפנסיה הוותיקות, בעקבות הפסקת ההנפקה של אג"ח מיועדות לפני למעלה משלוש שנים. "אנו מאמינים שמחובתנו להיות אקטיביים, שואפים להשקיע בעסקות הטובות ביותר במונחי סיכון-תשואה, להוביל מימון תשתיות ולהילחם, אם צריך, במצבי השתלטות. נמשיך למנף את הכוח של הגורילה החדשה ולהשפיע על המקצועיות בשוק".

לדברי סרוסי, הקרנות הוותיקות מזרימות כיום לשוק ההון 7.6 מיליארד שקל בשנה, קרנות הפנסיה החדשות 6.7 מיליארד שקל, חברות הביטוח 4.8 מיליארד שקל, קרנות ההשתלמות 2.7 מיליארד שקל וקופות הגמל כמיליארד שקל. כלומר, בסך הכל מדובר בצבירה של כ-23 מיליארד שקל בשנה על ידי משקיעים מוסדיים ו-63% ממנה נמצא בקרנות הפנסיה הוותיקות והחדשות.

לדבריו, קרנות הפנסיה הוותיקות מנהלות כיום כ-125 מיליארד שקל, מתוכם כבר נמצאים 30 מיליארד שקל בהשקעות חופשיות בישראל ועוד 3 מיליארד שקל בהשקעות חופשיות בחו"ל. "לאור צפי לגידול בהיקף של 7 מיליארד שקל לשנה בנכסים החופשיים, אנו מעריכים כי עד שנת 2010 יגיע התיק החופשי לכ-60 מיליארד שקל", אמר סרוסי.

פרופ' יעקב בודוך, המנהל האקדמי של מרכז קיסריה לשוק ההון, אמר כי האקטיביזם הניהולי-מימוני של בעלי מניות מתרחב בעולם כמקור חשוב להוספת ערך, על רקע הקושי של קרנות הגידור לייצר תשואות יתר באסטרטגיות המסורתיות, ועל רקע הגידול בהיקף הנכסים המנוהלים של הקרנות המצליחות. חשיבות הנושא בשוק המקומי גם היא באה על רקע הקושי של מוסדיים גדולים להשיג תשואות יתר בשל גודלם. אקטיביזם יכול להיות בהקשר זה יתרון.

בסמינר הוצג מחקר חדש של פרופ' אלון ברב, פרופסור למימון בעל שם עולמי מאוניברסיטת Duke בארה"ב. המחקר בדק השפעה של אקטיביזם ניהולי של קרנות גידור בין השנים 2004-2005. פרופ' ברב הציג את הממצאים, לפיהם קרנות גידור אקטיביסטיות דומות למשקיעי ערך ועצם ההכרזה על אקטיביזם מייצרת תשואות מצטברות חריגות בגובהן בטווח של 6%-7% בתוך 20 יום, עם תוצאות יציבות לטווחים שונים. התשואה החריגה הגבוהה ביותר מופיעה כאשר האקטיביזם מכוון למכירה של החברה או לחילופין לשינויים עסקיים אסטרטגיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה