ב-IBI חושבים כי שטראוס-עלית תיפגע מהתחרות עם טרה
בבית ההשקעות אי.בי.אי ציינו שתי סיבות אשר עומדות בבסיס שינוי ההמלצה: קירבת מחיר המנייה למחיר היעד שלנו (פער של כ-3.5% בלבד). ולצד זאת, הידיעות על הסכם בין מחלבת טרה למחלבת מולר מגרמניה, הסכם אשר להערכתנו ישפר משמעותית את מיצובה התחרותי של טרה בשוק מוצרי החלב מול שטראוס (וגם מול תנובה, הפרטית בשלב זה).
עליית מחיר המנייה הביאה אותה לשווייה הכלכלי
מניית שטראוס-עלית הניבה בשנה האחרונה למשקיעים בה תשואה של כ-22% , מתוכם קרוב ל-20% ברבעון האחרון. עליית מחיר המנייה הביאה אותה לקירבת מחיר היעד שלנו, העומד על 50 שקל.
הסכם טרה-מולר מחזיר את טרה למגרש
מחלבת טרה, שנרכשה על ידי החברה המרכזית למשקאות קלים (קוקה קולה) בשנת 2004 הייתה עד כה שחקן רדום בשוק החלב. החברה סבלה בשנים האחרונות ממחסור במותגים חזקים, מפער טכנולוגי בתחום הייצור ומבעיות בהפצה.
להערכת האנליסטים, טרה מחזיקה בכ-10% משוק החלב בארץ, ומכירותיה נאמדות בכ-550 מיליון שקל. הם מעריכים, כי השנה ( 2006 ) תעבור החברה לרווחיות סמלית, זאת לאחר מספר שנים של הפסדים.
במהלך השנתיים שחלפו מאז רכישתה על ידי החברה המרכזית עסקה טרה בטיפול בכל הנקודות הבעייתיות, וזאת תוך ניסיונות בלתי פוסקים לחבור לשותף בינלאומי אשר יספק לה גב טכנולוגי ומותג חזק. בחלק מהתחומים נחלה החברה הצלחה, אך חלקם נותרו לא פתורים ויחייבו השקעת מאמצים וכספים נוספים. כך הצליחה החברה להגדיל משמעותית את מספר נקודות המכירה שאליהן מגיעים מוצריה (מפחות מאלף נקודות מכירה טרם הרכישה לכ-5,000 נקודות מכירה כיום), אך עדיין נותרה בפניה עבודה רבה בחיזוק מותגי החברה ובהטמעת טכנולוגיה וידע עדכני בקווי הייצור.
למולר מחזור המכירות של המוערך ב-2.2 מיליארד אירו ומספר עובדיה עומד על כ-5,300. החברה מובילה את שוק היוגורט בבריטניה, גרמניה ואיטליה. בנוסף ליוגורט מסוגים שונים מייצרת החברה מעדני פירות וקינוחים שונים.
השורה התחתונה
חשוב להדגיש, אומרים ב-IBI, כי שטראוס-עלית כבר מזמן איננה שחקן מקומי, אלא חברה בינ"ל, אשר כ-40% מהכנסותיה וכרבע מרווחיה התפעוליים נובעים מפעילותה הבינ"ל. מגמה זו, של התנתקות מהכלכלה ומהתחרות המקומית, צפויה להימשך ואף להיות מואצת בשנים הקרובות. מבחינה זו חייבים לציין שהנהלת שטראוס-עלית זיהתה את המגמות המתהוות בשוק המקומי (גודל וקצב גידול מוגבל, עוצמת הרשתות הגדולות) ופעלה על מנת לצמצם את חשיפת החברה למגמות אלו תוך פתיחת דלת להזדמנויות צמיחה בשווקים ובתחומים חדשים.
אך, למרות הפעילות הבינלאומית הצומחת במהירות, אין להמעיט בערכו של תחום החלב המקומי ובחשיבותו לחברה. נזכיר כי בשנת 2005 היווה תחום החלב כ-19% ממכירות שטראוס-עלית, כאשר אנו מעריכים כי התחום אחראי לכרבע מהרווח התפעולי של החברה, כך שהתלהטות התחרות בתחום איננה בשורה טובה לשטראוס-עלית.
אמנם בשנים האחרונות טרה לא הייתה שחקן משמעותי בשוק החלב, אך בבית ההשקעות מעריכים, כי דווקא משום כך אסור לזלזל בחיבור שבין טרה והחברה המרכזית למולר. הם אומרים, כי חיבור זה יסגור את פערי הטכנולוגיה והידע של טרה, ובשילוב עם הכיסים העמוקים של החברה המרכזית (כיסים שיידרשו לצורך מתן תמיכה שיווקית במותגי החברה) אנו צפויים לראות את טרה חוזרת לשוק החלב, כשהיא מחוזקת ומסוגלת ליצור כאב ראש רציני לשחקניות הגדולות, תנובה ושטראוס.