מה מריץ את המטבעות בהונגריה צ'כיה ופולין?
באחד במאי (תאריך סימבולי משהו) בשנת 2004 הצטרפו 10 מדינות חדשות לאיחוד האירופי. עד אותו היום מנה השוק האירופי המשותף 15 מדינות בלבד, ממנו והלאה הן מנו 25. מבין 10 המדינות החדשות 3 היו המרכזיות מבחינת גודל התוצר המקומי הגולמי. שלוש המדינות הן, הונגריה (שלה תוצר של 110 מיליארד דולר), צ'כיה (123 מיליארד דולר) ופולין (300 מיליארד דולר). במאמר מוסגר נציין, כי התוצר של הונגריה וצ'כיה דומה לזה של ישראל.
במסגרת הכניסה לאיחוד האירופי, התחייבו המדינות לקבל את האירו כמטבע הסחיר במדינה ולוותר על העצמאות המוניטרית.
חשוב לציין, כי התהליך הוא מדורג. הדבר עשוי לספק ביטחון למשקיעים הזרים במטבעות של המדינות הללו, תוך הנחה כי פיחות כנגד האירו יהיה מוגבל למדי. ומעבר לכך, הואיל והמטבעות אמורים להיות מוחלפים בעתיד באירו, הם למעשה אמורים להתחקות אחר ערכו של האירו בעולם (במיוחד כנגד הדולר) בצורה גבוהה מאוד. ניתן להמחיש זאת על ידי מעקב אחר התנהגות הפרנק השוויצרי כנגד הדולר, לעומת האירו כנגד הדולר.
אופטימיות זו באה לידי ביטוי בהתחזקות המטבעות של המצטרפות החדשות לאיחוד האירופי, עוד לפני מועד ההצטרפות הרשמי באמצע 2004. כך, הפורינט ההונגרי, הקרונה הצ'כית והזלוטי הפולני התחזקו מראשית 2004 ועד סוף 2005 כנגד האירו בשיעור של 4%, 10% ו-18%, בהתאמה.
יחד עם זאת, מראשית השנה, ובמידה מסוימת עוד לפני כן, השתנתה המגמה. הדבר נכון במיוחד כלפי הפורינט ההונגרי אשר נחלש כנגד האירו בשיעור של 8% בתשעת החודשים הראשונים של 2006. עם זאת, גם הזלוטי הפולני נחלש בשיעור של כ-3% בתקופה הנדונה. רק הקרונה הצ'כית רשמה התחזקות כנגד האירו בשיעור של 3%.
אחת מן הסיבות המרכזיות להיווצרותו של הפיחות נובעת מן ההחרפה בסביבה הכלכלית בהונגריה. המשקים הללו שהצטרפו לאיחוד חייבים לשמור על יציבות כלכלית ולעמוד בקריטריונים הכלכליים כפי שנקבעו באמנת מאסטריכט. אחת הבעיות המרכזיות של הכלכלה ההונגרית היא הגירעון הגבוה במאזן התשלומים הנמצא ברמה כ-9-8 אחוזי תוצר. בשנה שעברה הסתכם הגירעון ב-7.5 אחוזי תוצר.
מעבר לכך, יעד הגירעון הממשלתי לשנת 2006 עמד על 3.6 אחוזי תוצר ניצב לאחרונה על יותר מ-10 אחוזי תוצר לאחר שהמדינה נאלצה לשלם כ-80 מיליון דולר לחברה הקנדית שהייתה אמונה על פיתוח שדה התעופה הבינלאומי של בודפסט.
להונגריה הגירעון התקציבי הגבוה ביותר מכל 25 מדינות האיחוד האירופי. כוונת המדינה היא להפחית את הגירעון התקציבי בשנת 2007 לכדי 6.8 אחוזים מהתוצר. לעומת הונגריה, המצב הכלכלי והפיננסי של פולין ושל צ'כיה הוא סביר למדי. פולין וצ'כיה מתנהלות עם גירעון הנמוך מ-2 אחוזים מהתוצר במאזן התשלומים. יעד הגירעון התקציבי בפולין לשנת 2007 עומד על 10 מיליארד דולר שהם 3.3 אחוזי תוצר, שיעור דומה לזה הנקבע בצ'כיה.
למעשה, הזלוטי הפולני והקרונה הצ'כית היו עשויים להמשיך במסע ההתחזקות כנגד האירו. במיוחד, נכון הדבר כלפי המטבע הפולני, המציעה ריבית גבוהה מזו שניתן לקבל על האירו, כ-4.5% לשנה, לעומת 3.7% על האירו. הבעיה המרכזית היא רמת המתאם הגבוהה שבין שלוש המטבעות הללו. כלומר, התפתחות של חולשה במשק ההונגרי לא משפיעה רק על המטבע המקומי, אלא גם על מטבעות נוספות כדוגמת הקרונה הצ'כית או הזלוטי הפולני.
במבט קדימה נראה, כי ההנהגה ההונגרית תצליח לייצב את המשק במיוחד על רקע המחויבות שלה לאיחוד האירופי. יחד עם זאת, תהליכים מסוג זה לוקחים זמן רב ולפיכך, המטבע ההונגרי עלול להיות תחת לחץ להיחלשות עוד תקופה. שתי המטבעות, הקרונה הצ'כית והזלוטי הפולני עשויות לשמור על חוזק כנגד האירו, אך יושפעו לרעה אם תהיינה התפתחויות שליליות בכלכלה ההונגרית. נקודת תמיכה ואמון בזלוטי הפולני הגיעה השבוע מדיווח של השקעות הזרים בפולין. מן הדיווח עולה, כי במחצית הראשונה של השנה סך ההשקעות הישירות בפולין הסתכמו ב-4.74 מיליארד אירו (שהם 6.02 מיליארד דולר ארה"ב). יעד הממשלה להשקעות זרים במדינה בשנת 2007 עומד על 10 מיליארד דולר. ככל הנראה, סך ההשקעות השנה במדינה יהיה מעבר ליעד. הפרסום הביא לידי כך שבשבוע האחרון התחזק הזלוטי הפולני בשיעור של 0.8% כנגד הדולר האמריקאי ושל 1.3% כנגד האירו.
מאת: רון אייכל, בית ההשקעות IBI.