המדדים האמריקנים לאן? כנראה שהנפט יכריע
לפני כמעט 5 חודשים מדדי המניות בארה"ב, ובעקבותיהם בעולם כולו, נראו רע ביותר. ב-10 במאי החליט הבנק המרכזי האמריקני (הפד) להעלות את הריבית במשק האמריקני בפעם ה-17 ברציפות והשווקים הגיבו בירידות דרסטיות, ירידות שלא נראו בשווקי העולם בשלוש השנים האחרונות. שוב נשמעו הדיבורים המוכרים לפיהם שוק המניות הוא קזינו ולהשקיעה בשווקים מתפתחים כגון רוסיה ותורכיה זו ממש רולטה רוסית. בכל יום פורסמו נתונים מדאיגים אודות ההתכווצות המשמעותית של הקרנות המניתיות ובמילים אחרות הציבור לקח את ההפסד, שילם במזומן, אמר תודה ויצא. אז מה היה לנו מאז?
מדד ה-S&P 500 נמצא עתה ברמת שיא של 5.5 שנים ומדד הדאו ג'ונס נמצא מרחק נקודות ספורות משבירת שיא שימחק לחלוטין את הירידות החדות של התפוצצות הבועה (ירידות שפגעו בנאסד"ק בצורה חמורה בהרבה), שיא שנקבע ב-ינואר 2000. אם כן, בתחילתו של הרבעון השלישי נראה היה כי המדדים בדרכם הבטוחה למטה ואילו בפועל, מדד ה-S&P 500 רשם את שיעור התשואה (לרבעון שלישי) השלישי הכי גבוה ב-9 השנים האחרונות, כשהוסיף לערכו כ-5.2%.
יש סיבות רבות לכך שהמדדים הראו ביצועים יפים לאחרונה. הכלכלה האמריקנית עדיין נמצאת בתהליך של צמיחה (עם כי שיעורי הצמיחה ירדו בצורה ניכרת), ורווחי התאגידים עדיין בסימן עליה ברור - כל זאת בתוך תקופה בת שנתיים של העלאות ריבית רצופות (תקופה שנראה שהסתיימה אך מוגדרת כיום כ"הפסקה"). בנוסף, הירידה החדה במחירי הנפט בחודשיים האחרונים הורידה בצורה משמעותית את מפלס חששות הפד מפני התפרצות אינפלציונית.
מנגד, גלי העליות במדדים המובילים התחילו למעשה לפני כ-4 שנים, תקופה בהחלט לא קצרה ואין אדם היודע אם ירידה של 10% בתקופת זמן כה קצרה היא ה"תיקון" האמיתי לאותן 4 שנים. בנוסף, 17 העלאות הריבית הכניסו את הכלכלה האמריקנית לתקופה של האטה ואין לדעת האם העלאות הריבית מיצו את פוטנציאל האטת השוק הטמון בהן או שהשוק עדיין צפוי להאט בצורה משמעותית. וכמובן, אי אפשר בלי ההתקררות המדאיגה בשוק הדירות, שוק שמהווה מדד ראי למדדים המובילים ולכלכלה האמריקנית בכלל. לא מכיר אחד שרואה את שוק הדירות יוצא מהמשבר הנוכחי מהר כפי שנראה ששוק המניות יצא מה"משבר" שפקד אותו. ואם אמרנו מדד ראי, האם שוק המניות יתחיל פתאום לרוץ צפונה ולהשאיר את המדד הראי הרחק מאחור?
בשנה האחרונה רשם ה-S&P 500 עליה של 7.7% ונמצא כעת ברמת שיא, הדאו עלה 9.4% ונמצא בצמוד לרמת השיא, הנאסד"ק עלה רק 2.4% ונמצא רחוק 55% מרמת השיא מימי הבועה. אם נעזוב לרגע את הנאסד"ק, האם מגבהים כאלה אנחנו צפויים לראות ירידות חדות בטווח הקצר? רוב האנליסטים בארה"ב סבורים שתרחיש שכזה איננו בסיכוי גבוה אך סיכונים ללא ספק קיימים.
"הכלכלה אומנם מאטה את הקצב אך ממשיכה לרשום שיעורי צמיחה ומחירי הסחורות רושמים ירידות דבר המכניס כסף נוסף לכיסו של הצרכן וזה מה שמניעה את הכלכלה" (ונתון הליבה של ההוצאה לצריכה עצמית שפורסם היום, יום ו', נוגע בדיוק בנקודה זו) כך אומר היום Tom Schrader מנהל בכיר בחברת Legg Mason. אך ניתן בקלות לטעון כי תסריט לפיו מחירי הנפט מזנקים לפתע לרמות שיא חדשות, דבר הגורם להתגברות הלחצים האינפלציונים ולירידות חדות במדדים המובילים ורק נזכיר כי, עד לפני חודשיים נראה היה שמחיר הנפט בדרכו הבטוחה צפונה לכיוון ה-100 דולר לחבית.
האנליסטים בארה"ב בהחלט ערים לתסריט שכזה ומודעים לעובדה שעליה חדה במחירי הנפט עלולה לגרום להאטה משמעותית בצמיחת הכלכלה האמריקנית ולירידות שערים חדות אבל בימים שכאלו כאשר כותרות העיתונים צועקות "הדאו קרוב לשיא" או "ה-S&P 500 בשיא של 5.5 שנים" קל להסתכל קדימה בלי לחגור חגורת בטיחות.