פועלים: להגדיל בזהירות את מרכיב המניות בתיק
במהלך השבוע האחרון נשמרה היציבות בבורסה בתל אביב, כשמדדי המניות רשמו דשדוש עם נטיה לעליות שערים קלות. מגמה זו נתמכה בהמשך הנטיה החיובית בשוקי המניות בחו"ל, ובראשם בשוק המניות האמריקני.
כלכלני הפועלים מעריכים, כי המגמה החיובית הכלל עולמית נרשמת בעיקר בזכות ההערכות כי מגמת העלאות הריביות בעולם מוצתה, כשבראש המחנה עומדת הריבית בארה"ב. עם זאת, אין להתעלם מהאפשרות כי הכלכלה האמריקנית תיקלע להאטה משמעותית – מה שעלול לפגוע בהמשך הדרך ברווחי החברות ובשוויין הבורסאי. לפי שעה, השווקים פחות מיחסים משקל לחשש זה, ומעדיפים להסתכל על חצי הכוס המלאה, קרי אי העלאת הריבית ואולי אף העליה בסיכויים להורדתה כבר בחודשים הקרובים.
בהמשך למגמת הריבית בארה"ב, הותיר גם נגיד בנק ישראל את הריבית המקומית בלא שינוי, זה החודש השלישי ברציפות. הודעת הנגיד כי הריבית תיוותר על 5.5% לא היוותה הפתעה, נוכח ההתפתחויות בזירה המאקרו כלכלית והיציבות בשערי החליפין של השקל.
בהתאם למגמה העולמית, גם בישראל ישנה סבירות להורדת ריבית כבר בטווח הבינוני, וזאת נוכח הירידה בציפיות האינפלציה. נזכיר כי הורדת הריבית עשויה לתרום גם לשוק המניות, בשל הירידה בתשואות האלטרנטיביות לשוק המניות, וההשפעה החיובית האפשרית על רווחי החברות על רקע הירידה בעלויות מימון של הפירמות. ראיה היסטורית מראה כי ישנו קשר הפוך בין גובה הריבית במשק להתנהגות הבורסה, אם כי משקל לא פחות חשוב (ולעתים אף משמעותי יותר) ישנו לפרמטרים נוספים חשובים, כמו צמיחת המשק, ורווחי החברות.
בנק ישראל פרסם השבוע את תחזיותיו הרשמיות לשנת 2007. תחזיות אלה הינן חיוביות בסך הכל: בבנק המרכזי צופים כי למרות השלכות המלחמה יצמח המשק המקומי השנה ב-4.6%, וב-2007 הוא ימשיך לצמוח בשיעור גבוה יחסית של 4%. התמ"ג העסקי יצמח להערכתם ב-5.1% ב-2007, הצריכה הפרטית תצמח ב-4%, ואילו היצוא צפוי לצמוח ב-7.6%. ניתן לומר כי מדובר בסך הכל בתחזיות חיוביות, לעומת החששות שהועלו בשבועות האחרונים ולפיהם נזקי המלחמה עלולים להביא להשפעה שלילית על המשק – השפעה שכיום נראית מתונה בהרבה מכפי שחששו.
נוכח הגורמים שצויינו לעיל, סבורים בפועלים כי ניתן להמשיך ולהגדיל את החשיפה המנייתית בתיקים, אם כי באופן זהיר ותוך התחשבות בגורמים הפועלים בשני כוונים מנוגדים: בצד החיובי: נתונים כלכליים טובים, שמצביעים על פגיעה חלשה מהצפוי של המלחמה במשק, אי העלאת הריבית ואפשרות להורדתה בתוך מספר חודשים, ומגמה חיובית בשוקי המניות בעולם. בצד השלילי: עננת אי הודאות עדיין נמצאת מעל לזירה הפוליטית. כמו כן, עדיין קיים החשש מפני האטה כלכלית בארה"ב, שעלולה לפגוע בכלל המשקים הגלובליים. להערכתנו, ההשקעה במניות צריכה להיות מלווה ברכישת הגנות, ותוך נקיטת סלקטיביות בין המניות לאור הדיפרנציאציה הגבוהה בין מניות המעו"ף השונות.
לדעתם של כלכלני הבנק השקעה במדדים עצמם כיום לא אטרקטיבית, והעדפתם היא להשקעה במניות בודדות על פי רשימת המניות המומלצות על ידי יחידת המחקר. כמו כן, רואים בבנק בחיוב את הגדלת החשיפה לחו"ל בתוך התיק המנייתי, עם עדיפות לשווקים המפותחים ובראשם ארה"ב.
בזירת האג"ח: באגרות המק"מ השקליות - ירידת התשואות בשבוע האחרון גררה את תשואות המק"מ לרמה של 5.66%. למרות הירידה ברמת התשואות, המק"מ לשנה עדיין מומלץ להשקעה.
גילונים: ההערכות בשוק האמריקאי לפיהן באחת משלוש החלטות הריבית הקרובות של הפד תופחת הריבית בארה"ב, מחירי האנרגיה הנמוכים והשקל החזק בשוק המקומי, תומכים במדיניות ריבית גמישה יותר (ומרסנת פחות) מצד בנק ישראל. לאור זאת, ממליצים בבנק לצמצם את האחזקה בגילונים.
שחרים:הירידה החדה בתשואות השחרים נתמכה בעיקר על ידי ירידה בתשואות האג"ח האמריקאיות, שנסחרו סביב 4.6%. פער התשואות בין השחר לבין אגרות חוב אמריקאיות במח"מ דומה, נשמר ברמתו הקודמת והגבוהה (1.7%) ולכן, לדעת הכלכלנים כדאי להתמקד בשחרים בינוניים (עד מח"מ 4.6).
צמודים קצרים: התיסוף המתמשך של שער השקל מול הדולר והירידה במחירי האנרגיה, תומכים במדדים קרובים שליליים, ולכן להערכתם, האפיק הצמוד הקצר אינו מומלץ להשקעה.
צמודים בינוניים: בשל המדדים השליליים הצפויים בחודשיים הקרובים, המלצתנו היא להאריך את המח"מ ל-6 ומעלה. ברצוננו להדגיש, שהמרווח בין התשואות באגרות הממשלתיות לבין אלו הקונצרניות (בדירוג AAA) עומד על כ-0.7%, ומצדיק השקעה באגרות קונצרניות, בדירוג AA ומעלה.
צמודים ארוכים: למרות ירידת התשואות באפיק זה, המשך ירידת תשואות באפיק השקלי תגרור אחריה ירידה נוספת בתשואות אלו. בנוסף, רמת תשואות של 3.9% עדיין מגלמת ריבית ריאלית גבוהה יחסית למקובל בעולם. לפיכך, הצמודים הארוכים מומלצים להשקעה. חשוב לציין את רמת הסיכון המתלווה להארכת המח"מ באפיק זה.