S&P: הסיכון המרכזי למשק הישראלי - תקציב המדינה

בחברת הדירוג סבורים, כי שיעור צמיחה גבוה ברבעונים הראשון והשני השנה ימנעו פגיעה ב-2006 של המלחמה. מעריכים כי ההשפעה תורגש ב-2007
דרור איטח |

סיומה של הלחימה בצפון הביאה את חברת דירוג האשראי הבינלאונמית - סטנדרד אנד פור'ס, לעדכן את תחזיותיה באשר למשק הישראלי. בחברת הדירוג סבורים, כי תקציב 2006 לא צפוי להיפגע בעקבות הלחימה. זאת, בשל השיעור הגבוה של צמיחת כלכלת ישראל ברבעונים הראשון והשני של שנת 2006. באשר לשנה הבאה - 2007, מעריכים בסטנדרד אנד פור'ס, כי המשק המקומי ירגיש את השפעת הלחימה.

בחברת הדירוג סבורים, כי ב-2007 ירגיש המשק את ההשלכות הנוספות של המצב הביטחוני, כאשר בייחוד ענף התיירות ורמת ההשקעות הזרות יזדקקו לזמן ממושך יותר בהשוואה לסקטורים אחרים לשם חזרה לרמתם ערב המלחמה. בסטנדרד אנד פור'ס מציינים כי משרד האוצר מניח כרגע צמיחה ריאלית בשיעור של 3.8% לצורך תכנון התקציב לשנת 2007.

להערכתם בשנת 2006 הגידול הריאלי בהוצאות הממשלה לא צפוי לעלות על התקרה שנקבעה בשיעור של 1% (בהשוואה לתקציב המקורי של שנת 2005). זאת ועוד, הגירעון של הממשלה צפוי להיות בשיעור שנע בין 1.5% ועד 2% תוצר (בהשוואה לגירעון בשיעור של 3% שנרשם בבסיס תקציב 2006, ובהשוואה לגירעון בשיעור של 0% שנחזה לפני פרוץ המלחמה).

כמו כן, שיעור החוב הממשלתי ביחס לתוצר צפוי לרדת לרמה של 91% תוצר, זאת במקום ירידה לשיעור של 89% תוצר כפי שנחזה לפני פרוץ המלחמה.

בסטנדרד אנד פור'ס סבורים, כי אומנם הביצועים הכלכליים המרשימים במחצית הראשונה של שנת 2006 ביחד עם הכנסות חד פעמיות ממס, עזרו לספוג ביתר קלות את העלויות המיידיות שנכפו בשנת 2006, אך לחצים חזקים להגדלה משמעותית בתקציב הביטחון, יחד עם לחצים להגדלת ההשקעות בבינוי מחודש של צפון מדינת ישראל, לצד לחצים להגדלת ההוצאות לנושאים חברתיים – יהיו קשים לריסון והם בגדר סיכון מרכזי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה