פסגות אופק הובילה את הקופות במסלול מניות ביוני

פרדיקטה: הקופות הגרועות בדירוג ליוני 2006: במסלול מניות - כנרות מסלול מניות וכנרות מסלול חו"ל. במסלול המט"ח - הלמן אלדובי קרן מט"ח וחיננית של המזרחי
שרות Bizportal |

חברת פרדיקטה פרסמה הבוקר את דירוג קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המסלוליות הפועלות בישראל, לסוף יוני 2006. ירוג הקופות והקרנות המסלוליות מתבצע על פי הנתונים לחודש יוני 2006, כאשר החישובים מתבצעים לתקופה של 36 חודשים אחרונים (כלומר יולי 2003 – יוני 2006).

מירי בן יהושע, מנכ"ל משותף בפרדיקטה, אומרת כי את הנתח הגדול בפעילות קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המסלוליות תופסים בעיקר הבנקים, אך בנוסף ישנם גופים חוץ-בנקאיים הפועלים בתחום.

דירוג פרדיקטה לקופות והקרנות המסלוליות מבחין בין מסלולי השקעה שונים: מסלול מניות, מסלול מט"ח, מסלול אג"ח ומסלול שקלי.

הקופות המצטיינות במסלול מניות בדירוג ליוני 2006 היו: פסגות אופק גמל של פסגות אופק, להיט של בנק המזרחי ואשכולות של בנק דיסקונט. במסלול אג"ח הובילו: דינמית של בנק הפועלים, מרכנתיל קרן השתלמות של בנק מרכנתיל דיסקונט וסגנון של בנק לאומי. במסלול השקלי: מרכנתיל קרן השתלמות ומרכנתיל מסלולים של בנק מרכנתיל דיסקונט וסגנון של בנק לאומי. במסלול המט"ח: אשכולות מט"ח של בנק דיסקונט, סגנון של בנק לאומי ודינמית של בנק הפועלים.

הקופות הגרועות בדירוג ליוני 2006: במסלול מניות - כנרות מסלול מניות וכנרות מסלול חו"ל של בנק הפועלים. במסלול אג"ח - דינמית אג"ח קונצרני, כנרות ודינמית אג"ח לטווח בינוני של בנק הפועלים. מסלול שקלי - אשכולות שקלי טווח קצר וכנרות שקלי טווח קצר. במסלול מט"ח - הלמן אלדובי קרן מט"ח של הלמן אלדובי וחיננית של בנק המזרחי.

דירוג פרדיקטה כולל את כל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המסלוליות (הדירוג כולל קופות גמל לתגמולים ופיצויים, קרנות השתלמות ואינו כולל קופות מרכזיות לפיצויים). הדגש במודל פרדיקטה הוא באובייקטיביות שלו, תוך הקטנת השפעתם של גורמים סובייקטיביים, כגון גודל, השתייכות לקבוצת ניהול ספציפית, שינויים קיצוניים או עונתיות.

יתרת הנכסים של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המסלוליות נכון לסוף יוני 2006 הסתכמה בכ-2.8 מיליארד שקל, כאשר מסלול המניות מהווה 19% מהיתרה, מסלול האג"ח מהווה 32%, המסלול השקלי מהווה 36%, מסלול טווח קצר מהווה 7% ומסלול המט"ח מהווה 6% מיתרת הנכסים.

הצבירה נטו במחצית הראשונה של שנת 2006 הייתה שלילית והסתכמה בכ-103 מיליון שקל. צבירה חיובית נרשמה במסלול המנייתי, בסך של כ-59 מיליוני שקל, ובמסלולים האחרים הייתה צבירה שלילית, כאשר הגדולה ביניהן נרשמה במסלול השקלי בסך של כ-110 מיליוני שקל.

דמי הניהול הגבוהים ביותר נגבים במסלול המנייתי, בטווח של 1.81%-0.53%. השיעור הגבוה ביותר נגבה בקופת גמל להיט של בנק מזרחי, שיעור של 1.81% והשיעור הגבוה שלאחריו, 1.44% לשנה, נגבה על ידי קופת הגמל כנרות של בנק הפועלים. דמי הניהול הנמוכים ביותר נגבים ע"י קה"ל, 0.53% ולאחר מכן ממוקמת קרן השתלמות של מרכנתיל עם דמי ניהול של 0.63%.

במסלול האג"ח, שיעור דמי הניהול נע בטווח של 0.88% - 0.45%. השיעור הגבוה ביותר נגבה על ידי פסגות אופק והשיעור הנמוך ביותר ניגבה על ידי קה"ל.

במסלול השקלי, שיעור דמי הניהול נע בטווח של 0.75% - 0.36%. השיעור הגבוה ביותר הוא בחיננית של בנק מזרחי והשיעור הנמוך ביותר הוא בסגנון של בנק לאומי.

במסלול המט"ח, הטווח של דמי הניהול הוא 1.39% - 0.55%, כאשר את השיעור הגבוה ביותר גובה הלמן אלדובי והשיעור הנמוך ביותר ניגבה על ידי להיט של בנק מזרחי.

דירוג קופות הגמל וקרנות ההשתלמות המסלוליות מורכב משלושה פרמטרים: מרכיב תשואה מול סיכון - מדידת רמת הסיכון מול התשואה (ב-36 חודשים הקודמים לפרסום הדירוג). מרכיב התנועה בקרן - סכומי פדיונות / הפקדות. מרכיב עלות - שיעור דמי הניהול.

מרכיב סיכון מול תשואה בוחן את איכות ניהול ההשקעות של הקופה או הקרן. המרכיב נבנה עפ"י מדד ג'נסן, שהינו מדד מקובל למדידת איכות הביצועים ביחס לסיכון של תיקי השקעות. מדד ג'נסן בוחן את פער התשואות שבין תשואת הקרן הספציפית לבין בנצ'מרק המורכב מתשואת אפיק חסר סיכון והתשואה המשוקללת של ענף קרנות ההשתלמות - כל זאת ביחס לשונות התשואה. התשואות הכלולות במודל וכן החישוב של מדד הסיכון, הן התשואות הממוצעות ל-36 החודשים הקודמים (3 שנים אחורנית). מרכיב התנועה בקופה או בקרן בוחן את ההפקדות נטו (הפקדות פחות משיכות) כביטוי לתנועת לקוחות. האם מצטרפים אליה או רק יוצאים ממנה. הצטרפות לקוחות מתמשכת נותנת ביטוי למידת שביעות הרצון מביצועי הקרן. מרכיב זה מחושב על-ידי היחס שבין ההפקדות נטו בקרן ספציפית לבין ההפקדות נטו הממוצעות בענף קרנות ההשתלמות כולו. ממוצע הענף מחושב על-פי המשקל היחסי של כל קרן בסך הנכסים בענף.

מרכיב העלות בוחן את יוקר ההצטרפות לקופה או לקרן, על-ידי חישוב היחס שבין דמי הניהול של קרן ספציפית, לבין דמי הניהול הממוצעים של הענף כולו. אלה מחושבים על-ידי שקלול דמי הניהול של כל קרן במשקל היחסי שלה מתוך סך הנכסים של הענף.

המשקל של מרכיב התשואה הוא 70% מהמדד והמשקל של שני המרכיבים האחרים (התנועה בקרן והעלות) הוא 15% כל אחד.

אודות פרדיקטה: חברת פרדיקטה עוסקת למעלה מ-20 שנה באספקת שירותי מידע ממוחשבים לכלכלנים וחוקרים ומתמחה בפיתוח ותחזוקה של בסיסי נתונים ומערכות תומכות בתחומי כלכלה ופיננסים. החברה מעסיקה צוות בכיר של מתמטיקאים, מנתחי מערכות, סטטיסטיקאים וכלכלנים. בין לקוחות החברה: בנקים, חברות ביטוח, בתי השקעה, משרדי ממשלה, מוסדות להשכלה גבוהה וחברות דירוג.

פרדיקטה היא בין מייסדי חברת "שערי ריבית", שזכתה ביולי 2004 במכרז משרד האוצר לבנייה ואחזקה של מאגר שערי ריבית חסרי סיכון ופרמיות סיכון, לצורך שיערוך נכסים לא סחירים המוחזקים על ידי גופים מוסדיים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה