ריבית אוגוסט: כבר אין קונצנזוס

לאחר שבשבועות האחרונים רווחה הדיעה, כי הבנק המרכזי יעלה את הריבית ב-0.25% לרמה של 5.5%, הלחימה בצפון משנה את הקונסנזוס
אסף מליחי |

בחודשיים האחרונים מתקשים הכלכלנים בשוק ההון לגבש דעה אחידה בנוגע למדיניות המוניטרית של בנק ישראל ולהחלטותיו של הנגיד על גובה הריבית במשק.

נראה, שהקונצנזוס ששרר באמצע החודש בשוק (אחרי פרסום מדד יוני) לגבי החלטת הריבית הקרובה, לפיו הנגיד יעלה את הריבית לחודש אוגוסט בשיעור של 0.25% לרמה של 5.5%, החל להיסדק לאחרונה עקב הסלמת המצב הביטחוני.

בהחלטת הנגיד שלא להעלות את הריבית בחודש החולף, אותת סטנלי פישר, כי אינו חושש משיוויון ריביות בין ישראל לארה"ב, וכי הריבית בארה"ב אינה בעלת המשקל המרכזי בהחלטתו. ואכן, שלושה ימים לאחר החלטת בנק ישראל, הודיע יו"ר ה"פד" כי הריבית בארה"ב תועלה, מה שהוביל לשיוויון ריביות היסטורי.

בבית ההשקעות מיטב מציינים 3 נקודות מרכזיות הנוגעות להחלטת הריבית מחר:

1. מדד המחירים לצרכן ביוני עלה ב-0.1%, גבוה מההערכות בשוק, כאשר מתחילת השנה עלה המדד ב-1.6%. ב-12 החודשים האחרונים עלה המדד ב-3.5%.

בהודעה שפורסמה יחד עם ההחלטה האחרונה של הנגיד נכתב, כי קיימים כוחות לעליית מחירים הנובעים בעיקר מן הצמיחה המהירה ומהצמצום בפער התוצר, וכי בנק ישראל ימשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הכלכליות במשק על מנת לשמור על השגת יעד יציבות המחירים שקבעה הממשלה.

נתוני המאקרו האחרונים שפורסמו בינתיים, אשר הצביעו על צמיחה חדה מהצפוי של המשק ברבעון הראשון (6% בקצב שנתי) ועלייה חדה מאוד במדד המשולב של בנק ישראל לבחינת מצב הפעילות במשק (0.7% ביוני), עשויים להוות רמז לאפשרות של המשך לחצים לעליית מחירים במשק בשנה הקרובה.

2. עניין הריבית בארה"ב אינו הגורם המרכזי, אך הוא מוסיף להוות גורם משפיע במכלול השיקולים של בנק ישראל. ב-10 באוגוסט צפוי להודיע יו"ר ה"פד" על גובה הריבית בארה"ב, כאשר אין תמימות דעים לגבי ההחלטה הצפויה.

בהודעה האחרונה שפורסמה יחד עם החלטת הנגיד, אותת בן ברננקי למשקיעים, כי ייתכן ותהליך העלאות הריבית קרוב לסיום. חיזוק לעמדתו של יו"ר הפד התקבל ביום רביעי האחרון בעדותו של ברננקי בקונגרס בו אמר, כי צפויה "התמתנות" בקצב צמיחת הכלכלה האמריקאית, מה שהגביר את ההערכות שהריבית לא תועלה באוגוסט. עם זאת, נראה, כי נגיד בנק ישראל לא "יסתכן" באפשרות בה הריבית בארה"ב תהיה גבוהה מהריבית בארה"ב, וינקוט צעד מקדים של העלאת הריבית המקומית. במיטב מעריכים, כי הריבית בארה"ב אכן תועלה בעוד שבועיים.

3. מול כל הנימוקים האלה בכיוון של העלאת הריבית, אין להתעלם מההתפתחויות האחרונות בגזרה המדינית - ביטחונית התומכים בכל זאת בהותרת הריבית ללא שינוי. הסלמת המצב הביטחוני עקב הלחימה בגבול הצפון, עשויה להוביל להאטה בצמיחת המשק בעקבות הירידה בצריכה הפרטית וכן להקטנת העודף התקציבי של הממשלה עקב הגידול בהוצאות הממשלה לצד ירידה בהכנסות.

גם הירידה הקלה בחודש האחרון בציפיות החזאים לאינפלציה תומכים בהותרת הריבית על כנה. נגיד בנק ישראל אינו יכול להתעלם גם משוק המט"ח בו, למרות החולשה בשוקי העולם באחרונה וההסלמה הביטחונית, הפגין השקל עוצמה כאשר רשם התחזקות מול הדולר בחודשיים האחרונים.

לסיכום, משקלול הגורמים בעד ונגד העלאת ריבית מגיעים במיטב להערכה לפיה, הנגיד יודיע מחר על העלאת הריבית בשיעור של 0.25% לרמה של 5.50%, ובכל מקרה, צפוי שהריבית עד סוף השנה תגיע לרמה של 5.75%.

כאשר התותחים רועמים צריך להסתכל גם קדימה

לאחר ה-11 בספטמבר מיהר הנגיד האמריקאי והוריד את הריבית. גרינספן לא הסתכל באותה עת על הנתונים הכלכליים שקדמו למועד זה ולא חיכה לראות את ההשפעות השליליות של האירוע על הכלכלה האמריקאית אלא הקדים תרופה למכה והוריד הריבית. בדיעבד כנראה מנע מהמשק האמריקאי מיתון ארוך וקשה.

במובן מסוים ניצב הנגיד הישראלי כיום במצב דומה. הנתונים של החודש האחרון והעלייה הצפויה בריבית בארה"ב אמורים לתמוך בהעלאת הריבית בישראל, עם זאת, סביר שהנגיד הישראלי (שחי רוב שנותיו בארה"ב), מבין שכעת חשוב לראות את השפעת המלחמה על הכלכלה בישראל בחודשים הקרובים, ולמען הכלכלה רצוי שלא להעלות את הריבית, גם אם המחיר יהיה פיחות מסוים ועליה מסוימת באינפלציה בטווח הקצר. חוזקו של השקל, למרות האירועים הביטחונים, צפויים לסייע לנגיד לקבל החלטה זאת.

אילן ארצי, סמנכ"ל ההשקעות של ישיר בית השקעות, מעריך שנגיד בנק ישראל לא יעלה ריבית החודש זאת למרות שעל פי המודל שפיתחו בבית ההשקעות, הסבירות שנגיד בנק ישראל יעלה הריבית בסוף החודש הינה גבוהה ועומדת על 70%. על סמך הודעות בנק ישראל בעת פרסום ההחלטות האחרונות על הריבית , פיתחו ב"ישיר בית השקעות" מודל אשר מנסה לאמוד את הגורמים העיקריים אשר משפיעים על החלטת נגיד בנק ישראל, ואת ההתפתחות בכל אחד מהם.

לדברי סמנכ"ל ההשקעות, מרבית הגורמים אשר קבעו את החלטותיו של נגיד בנק ישראל בחודשים האחרונים תומכים בהעלאת ריבית החודש אולם החשש מפגיעה במשק לנוכח המלחמה וחוזקו של השקל סביר שיובילו את הנגיד להחלטה שלא לשנות את הריבית.

הגורמים העיקריים אשר תומכים בהעלאת הריבית הינם: הריבית בארה"ב אשר צפויה לעלות, ההרחבה הפיסקאלית הצפויה בשל המלחמה בצפון ועלולה להתבטא גם בתקציב 2007 וכן מדד המחירים אשר היה גבוה מהצפוי, הגם שבאופן אבסולוטי היה נמוך, ואפשרות לגרעון גדול מהצפוי גם בשנת 2006 ואולי גם בשנת 2007 בגלל המלחמה (הגם שסביר שביעד הממשלתי נעמוד). מנגד הגורמים אשר תומכים באי שינוי הריבית הינם חוזקו של השקל, שעור האבטלה שהפסיק לרדת והחשוב מכל הערכות לאינפלציה הנמוכה משני אחוז ב-12 החודשים הקרובים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה