רוצים לייצא לסין? תבדקו את סיכוני האשראי
"היצואן הישראלי לסין חשוף לסיכוני אשראי שאינם קיימים בשווקים אחרים בעולם", כך טען דוד מילגרום, מנכ"ל בססח - החברה הישראלית לביטוח אשראי, בכנס בנושא סין של איגוד לשכות המסחר.
"בסין פועלות מעט מאוד חברות מידע עסקי המספקות מידע על מצבן הפיננסי של החברות הסיניות", מילגרום מסר, כי עיקר הבעיות של היצואן הישראלי בהקשר של סיכוני האשראי בסין נובעות ממחסור במידע אודות החברות הסיניות ואודות מצבן הפיננסי.
"לעיתים קרובות מתקבלים נתונים שונים על אותה חברה משני ספקי מידע לכאורה, וזאת בשל דמיון בין שמות החברות בסין. גם הנסיון לקבל מידע מהדוחות השנתיים של החברות אינו אפקטיבי היות והדוחות מתקבלים באיחור רב. רק בימים אלה מציגות החברות את דוחות 2004 כך שהדבר אינו מעיד כלל על מצבן העדכני".
בדברו בפני יצואנים בכירים הוסיף מילגרום כי "רשם החברות בסין הוא בשפה הסינית בלבד ולא ניתן לקבל העתק באנגלית. מבנה השליטה בחברות הוא סבוך וקשה מאוד לזהות מעורבות ממשלתית או חברות בבעלות זרה".
גם בתחום הרישיונות נתקל היצואן הישראלי בקשיים. "במקרים מסוימים החוק הסיני מחייב רישיון ייבוא שבלעדיו אסור לייבא למדינה. לא אחת אנו נתקלים ביצואנים ישראלים שסיפקו סחורה ללקוח סיני שהתברר כי אין לו רישיון שכזה. במצב זה אנו ממליצים לייצא הסחורה דרך הונג-קונג או טיוואן או דרך סוכנות יבוא. מעבר לכך קיימים בסין סיכונים פוליטיים הנובעים מרמת מעורבות גבוהה של הממשלה במשק, קביעת שער חליפין באופן אדמיניסטרטיבי ורמת הדמוקרטיה בסין".
מנתוני בססח שפורסמו בכנס, עולה כי במחצית הראשונה של 2006 חל גידול של למעלה מ-100% בביקוש לביטוח אשראי ליצוא לסין. ביטוח האשראי מבטיח כי במקרה של קשיים פיננסיים או פוליטיים, היצואן הישראלי יקבל את כספו.